Širdies dieną išgelbėjo žolininkė

Daugiau nei 90 pasaulio šalių švenčiama Širdies diena praėjusį sekmadienį neįprastai buvo paminėta Pasvalyje.

Prie miesto kultūros namų susirinkę daugiausia pagyvenę žmonės nesulaukė renginyje žadėjusių dalyvauti dviejų gydytojų – kardiologės ir terapeuto.

Tačiau priešingai nei Panevėžyje, kur neatvykus kraujo spaudimą turėjusiems matuoti medikams nusivylę žmonės išsiskirstė kas sau, Pasvalyje renginys nežlugo, nes čia iniciatyvą į savo rankas skubiai perėmė Joniškėlio miestelio gyventoja garsi žolininkė bei liaudies medicinos puoselėtoja Adelė Karaliūnaitė, žinomos atlikėjos Gintarės motina.

Apie įvairių žolelių stebuklingą poveikį puikiai išmananti joniškėlietė visą valandą savo žiniomis dalijosi su susirinkusiais pasvaliečiais, nešykštėjo patarimų, kaip išvengti bei gydyti širdies ir kraujagyslių ligas.

Girdama puikias vienos ar kitos žoleles savybes moteris sumaniai pasinaudojo savo sveikata besirūpinantiems žmonėms čia pat pasiūlyti nusipirkti jos pačios surinktų ir sudžiovintų vaistažolių, pagamintų tepalų.

Tepalą graibstyte graibstė

A.Karaliūnaitė sakė, kad ligoms, kasmet nuvarančioms į kapus vis daugiau žmonių, gydyti arba užkirsti kelią galima tokiais augalais kaip gudobelė, raudonėlis, kalankė.

Jos teigimu, hipertonijai gydyti labai tinka ne tik gudobelė, bet ir sukatžolė, juodasis šermukšnis. A.Karaliūnaitė pataria kenčiantiems nuo didelio kraujo spaudimo šiuo metų laiku kasdien būtinai suvalgyti po 8 gudobelės uogas.

Pasak žolininkės, jos veiksmingos ne tik aukštą, bet ir žemą kraujo spaudimą turintiems žmonėms, nes gudobelės uogos kraujospūdį subalansuoja, stiprina širdies raumenį.

Liaudies medicinos puoselėtoja patarė vartoti geltonžiedį barkūną, nes jis skystina kraują, neleidžia susidaryti krešuliams.

Nors A.Karaliūnaitė daugiausia pasakojo apie širdies ir kraujagyslių ligų profilaktiką vartojant įvairias gamtos gėrybes, tačiau nepamiršo ir vyresnio amžiaus žmonėms aktualių sąnarių ligų.

Ji atsivežė pačios pagaminto kaulažolės tepalo ir renginio dalyviai jį graibstyte išgraibstė.

Anot žolininkės, tepalas, įtrintas nakčiai į skaudamus sąnarius, regeneruoja kremzlinius ir kaulinius audinius. Tinka ir kaulų retėjimo atvejais.

Bekalbant apie šį tepalą, moters žodžius nustelbė centre dideliu greičiu vairuotojo 180 laipsnių kampu apsukto automobilio garsai.

„Jis tuoj bus ligoninėje. Jam tuomet tikrai reikės kaulažolės tepalo”, – po nedidelės pauzės pratarė A.Karaliūnaitė.

Gyrė paleistuvę

Joniškėlietė nepamiršo patarimų apie artėjant šaltajam metų sezonui vis labiau aktualias peršalimo ligas. Labiausiai ji gyrė kambarinę gėlę, liaudiškai vadinamą paleistuve. Jos teigimu, ji ypač veiksminga gydant slogą.

Po padalintų žolininkės patarimų dauguma Širdies dienos dalyvių A.Karaliūnaitės prašė artimiausiu metu surengti paskaitą kultūros namų viduje, kad jie, patogiai atsisėdę, galėtų ne tik išklausyti, bet ir užsirašyti, kas jiems būtų aktualu. Joniškėlietė pažadėjo šį norą išpildyti.

Atsisakė paskutinę minutę

Tačiau tarp į renginį atėjusių pagyvenusio amžiaus žmonių buvo ir skeptiškai vertinančių homeopatiją.

Viena senyvo amžiaus moteris, mostelėjusi ranka, „Panevėžio ryto” korespondentei pasakė, kad žolės jai nebepadeda – reikia cheminių vaistų.

Šalia jos buvęs vyriškis piktinosi, kad Širdies dienai paminėti bei pakonsultuoti žmones nerado laiko nė vienas Pasvalio gydytojas.

Mūsų dienraščio kalbinta renginio iniciatorė bei medicinos darbuotoja Renata Nevulytė pripažino, jog nėra gerai, kad neatvyko gydytojai.

R.Nevulytės kolegė Vida Vegienė, dirbanti poliklinikos greitosios medicinos pagalbos tarnybos felčere, viešai atsiprašė už neatvykusius gydytojus.

Ji teigė, kad kardiologė Nijolė Matulienė negalėjo dalyvauti renginyje, nes jai teko skubiai išvykti iš Pasvalio.

Pasak V.Vegienės, visos viltys buvo dedamos į poliklinikos vyriausiojo gydytojo pavaduotoją terapeutą Antaną Sudavičių. Tačiau ir šis dėl asmeninių reikalų dalyvauti atsisakė paskutinę minutę.

Po žolininkės paskaitos R.Nevulytė visiems norintiems aparatu nemokamai išmatavo kraujospūdį, čia pat galima buvo ir pasisverti.

Po kalbų apie ligas susirinkusiųjų nuotaiką praskaidrino Pasvalio kultūros namų šiuolaikinių šokių grupė „Kosmo”, vadovaujama Dalios Norvydienės.

Nuvylė ir panevėžiečius

„Panevėžio rytas” vakar rašė, kad medikai nuvylė ir Panevėžio miesto gyventojus.

Kelios dešimtys vyresnio amžiaus panevėžiečių sekmadienį vidurdieny Laivės aikštėje veltui lūkuriavo gydytojų. Paskelbta kraujospūdžio matavimo akcija neįvyko.

„Nemokamų medicinos paslaugų lieka vis mažiau. Geriau būtume sode prieš saulutę pasikaitinę ar su anūkais parke kaštonų pasirinkę”, – kalbėjo nepatenkinti senoliai, veltui laukę Pasaulinei širdies dienai skirto, bet taip ir neįvykusio renginio.

Audronė Filimanavičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Širdies dieną išgelbėjo žolininkė"

  1. Koks nr? A.Karaliūnaitės?

    man reikia suzionoti numeri gal ji išgydis mano mama nuo vezio ar kazkokios kitos ligos atrasykite

  2. vika

    Ar galima koki Nr.? Drauge prase , nes jos sunelis 7 m turi problemu su slapimu, o tai kol kas kiek ejo per daktarus nieko nepadeda. Dabar savo viltis deda i A. Karaliunaite

  3. Regina

    laba diena,labai noreciau suzinoti A. Karaliunaites telefono nr. Turiu labai problematiska sausa oda,isbandziau daugybe kremu,losjonu per savo gyvenima,niekas nepadeda. Esu 1 gr. invalide. Tikiuosi gal ji man galetu padeti. Dekoju is anksto.

    Su pagarba Regina

  4. asarele

    tai gal kas zinote jos adresa ar nr?labai prasau parasykit…. 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.