Druskų karalystė

Kai gydytoja rekomendavo apsilankyti druskų kambaryje, trejų metų Povilo mamai tuoj susopo galvą: kaip reiks įtikinti bailų berniuką pusvalandį prasėdėti uždarame kambaryje, kuriame tvyro prietema? Tačiau baiminosi be reikalo: mažylis smalsiai apžiūrinėjo druskų varveklius, o kai medicinos sesutė įjungė animacinį filmuką, išvis užsimiršo, kur esąs – namie ar ligoninėje. Apie gydymą druska, specialistų vadinamą haloterapija, pasakoja ,,Pušyno kelio” sanatorijos vaikų skyriaus vedėja gydytoja alergologė Nemira Vaičiulionienė.

Pirmtakas – natūralios druskų kasyklos

Lietuvos poliklinikose ar sanatorijose įrengti druskų kambariai sukurti pagal natūralias druskų kasyklas. Turbūt teko girdėti (o gal ir pabūti) Lenkijoje, Baltarusijoje, Slovakijoje, Ukrainoje ar Austrijoje esančiose druskų kasyklose. Tai po žeme esančios didžiulės druskos oazės, turinčios ypatingą gydomąjį klimatą. Lietuvoje tokių gamtos stebuklų neturime, tad teko sukurti kažką panašaus. Druskų kambario sienos išklijuojamos atitinkamo storio valgomosios druskos luitais, grindys taip pat padengiamos druska. Maža to, kai į seansą susirenka vaikai ar suaugusieji, į druskų kambarį nepastebimai purškiama susmulkinta druska. Kvėpuojant smulkios druskos dalelytės patenka giliai į kvėpavimo takus, ligoniams tampa lengviau atsikosėti, kvėpuoti, valosi bronchai. ,,Kvėpuoju ir sveikstu”, – taip trumpai galima nusakyti druskų kambario poveikį.

Vaistas ne nuo visų ligų

Druskų kambarys tikrai nėra panacėja nuo visų ligų, tačiau yra tokių, kai puikiai tinka.
Ypač padeda žmonėms, dažnai sergantiems bronchitais ir kvėpavimo takų ligomis. Būna, kad mamos pastebi vaikučių ligos pradžią – vaikas pakosti, bet temperatūros nėra. Arba kosėja stipriai – ir ne pirmą dieną, girdėti net karkaliukai, bet be temperatūros. Tokiais atvejais šalia kitų gydymo būdų, pvz., vaistukų, tinka ir haloterapija. Jei susirgote ūmiai, pakilo temperatūra, eiti į druskų kambarius negalima vien dėl to, kad užkrėsite kitus. Pasibaigus ūmiai ligai dažnai lieka liekamųjų reiškinių – štai dabar vėl gali padėti haloterapija.
Kita dalis druskų kambarių pacientų – alergiški žmonės. Druskų kambaryje nė su žiburiu nerasite alergenų: dulkių erkučių, žiedadulkių ar gyvūnų plaukų. Todėl astmos ar alerginės slogos kamuojamiems žmonėms, ypač paūmėjus ligai, naudinga bent valandėlę pakvėpuoti visiškai grynu oru. Pasigydžius druskų kambariuose, kai kurie vaikai tampa mažiau alergiški ar netgi išnyksta astmos priepuoliai.
Pastebėta, kad druskų kambariai padeda sergantiems atopiniu dermatitu. Kai išbertas veidukas ar rankytės, po seansų odelė tampa gražesnė. Gydytoja yra įsitikinusi, kad pabuvusieji druskų kambaryje apskritai jaučiasi geriau: čia ne tik prasivalo bronchai, bet ir stiprėja organizmo imunitetas. ,,Gali būti, kad kvėpuojant šiek tiek sūrumo pateks ant liežuviuko, vaikas nuris ir aštrus skonis jam sukels apetitą”, – į klausimą, ar druskų kambariai padeda nevalgiems vaikams, atsako gydytoja alergologė.

Tinka ramiausiems vaikams

Gydytoja N.Vaičiulionienė sako, kad į druskų kambarius galima vestis vaikučius nuo dvejų metų. Kodėl ne anksčiau? Ogi mažieji pypliukai sunkiai išsėdės vienoje vietoje tiek, kiek reikia. O reikia mažiausiai pusę valandos. Mokyklinukams – apie 45 min., suaugusiesiems – iki valandos. Aišku, jei auginate sukalbamą ramuolį, gal galima ateiti ir su pusantrų metukų vaikučiu. Priklausomai nuo sveikatytės, gydytojas paprastai skiria nuo 10 iki penkiolikos seansų. Jei į druskų kambarius eisite profilaktiškai ar dėl lengvo peršalimo, užteks keleto kartų, jei pastiprėja ūmi liga – daugiau.

Donata Baniūnienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.