Skubi operacija – apgraibomis

Daugelis Lietuvos ligoninių neturi alternatyvių elektros tiekimo šaltinių.

Pašvietė žibintuvėliais

Sekmadienio vakarą Vilniaus miesto universitetinėje ligoninėje medikams sudėtingą skrandžio operaciją teko atlikti ekstremaliomis sąlygomis – pašviečiant dviem nedideliais žibintuvėliais. Elektros tiekimas sustojo dėl Rytų skirstomuosiuose tinkluose įvykusios avarijos.
44 metų vilnietę, kuriai trūko skrandis, skubos tvarka operavo du chirurgai. Dingus elektrai specialistai į paniką nepuolė, nes pilvo ertmė buvo atverta ir trūkio vieta surasta dar šviesoje.
„Kai dingo elektra, sunkiausiai buvo leisti vaistus ir išvalyti pilvo ertmę. Pastarąją funkciją operacijos metu daro specialūs siurbliai, bet kadangi nebuvo elektros, valymą atlikome rankomis.
Ekstremaliose situacijose labiau susikaupi, todėl viskas vyko sklandžiai”, – pasakojo pacientę operavęs chirurgas Eduardas Pabarčius.
Vakar pacientė gulėjo reanimacijos skyriuje ir jautėsi gerai.

Generatorius neveikė

Vilniaus miesto universitetinė ligoninė iš tiesų turi alternatyvų elektros šaltinį – generatorių.
Senas ir ilgai nenaudotas prietaisas svarbiu momentu, kai dingo elektra, neįsijungė.
Generatoriai, dingus elektrai, turėtų pradėti tiekti elektrą operacinėms ir reanimacijos skyriams. Elektros Antakalnyje esančioje ligoninėje nebuvo valandą, vėliau ji atsirado.
Tuo metu palatose vaikščiojo seselės, kurios ramino išsigandusius pacientus.
Panaši situacija prieš porą metų ištiko ir Jonavos ligoninę, kai buvo operuojama 66 metų pacientė. Jos gyvybei dėl dingusios elektros buvo iškilęs pavojus, bet viskas baigėsi laimingai. Netrukus ligoninė įsigijo elektros generatorių.
Bet alternatyvius elektros tiekimo šaltinius turi dar ne visos Lietuvos ligoninės.

Dar tik planuose

Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Artūras Skikas prisipažino, kad jokio alternatyvaus elektros šaltinio įstaiga neturi.
„Dabar gelbėja tik žiedinė sistema, kai dingus pas mus elektrai įjungiama kita linija. Bet tai tikrai nėra išeitis, todėl planuojame įsigyti generatorius”, – kalbėjo A.Skikas, patikinęs, kad operuojant problemų būna.
Jau kitų metų pradžioje ligoninės vadovas tikisi gauti lėšų įsigyti generatorių. Tam reikėtų mažiausiai 100 tūkstančių litų, o kad elektra būtų aprūpinta visa ligoninė – apie 200 tūkstančių litų.

Nėra privaloma

Įstatymiškai nėra nurodyta ligoninėms turėti alternatyvų elektros šaltinį, bet tai yra nusakyta sveikatos ministro rekomendacijose.
Generatorių įsigijimo tvarką privalo prižiūrėti ligoninės vadovas.
Lėšas jiems įsigyti turi skirti institucijos, kurioms yra pavaldžios vienos ar kitos ligoninės.
„Jei ligoninė priklauso savivaldybei, tuo rūpintis turi ji. Jei apskričiai, tai apskritis. Generatorių įsigijimas, lėšų suradimas priklauso nuo ligoninės vadovo kompetencijos”, – teigė Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Vytautas Gailius.
Kiek ligoninių Lietuvoje turi generatorius, nėra suskaičiuota.
„Mes teiravomės 10 apskričių ligoninių ir 9 didžiausių Lietuvos ligoninių, ar turi generatorius. Aštuonios iš jų alternatyvių elektros šaltinių neturi”, – aiškino V.Gailius. Taip pat ir daugelis nedidelių ligoninių generatorių neturi.

Mirtinas pokštas

Bet ne visada dėl sustojusio elektros tiekimo kalti elektros tinklai.
1991 metais Santariškių ligoninė dėl elektros sutrikimų yra patyrusi ir netekčių. Tuo metu nutrūkus elektros tiekimui, operacinėje mirė žmogus.
Iš pradžių manyta, kad kalti Vilniuje siautėję omonininkai, bet praėjus trims mėnesiams buvo sulaikytas sostinėje gyventojas. Jis pokštaudamas išjungė elektrą.

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.