Klaipėdiečiai ieško vasaros

Pasibaigus vasaros sezonui Lietuvos pajūryje, klaipėdiečiai saulės paieškas tęsia užsienyje.

Kelionių organizatoriai prognozuoja, kad artimiausiomis savaitėmis lietuvių kalba itin dažnai skambės Egipte bei Kanarų salų paplūdimiuose, kur prasideda vasaros sezono įkarštis. Šiuo metu šimtai klaipėdiečių kaitinasi Turkijos ir Kretos pakrantėje. Vasarą pratęsti norintys žmonės naudojasi paskutinės minutės kainomis ir leidžiasi ne tik į pamėgtus užsienio kurortus, bet ir į egzotiškas kelionеs po Pietų Ameriką, Afriką ar net Australiją.

Regėjo banginius

Vasarą pajūryje leidę klaipėdiečiai jau pirmosiomis rugsėjo savaitėmis stengiasi sprukti nuo lietingų orų ir taip pratęsti šiltąjį sezoną.

Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vedėjas Ričardas Zulcas vos prieš kelias dienas grįžo iš egzotiškos kelionės po Braziliją.

Aštuoniolika dienų Pietų Amerikoje praleidęs R.Zulcas spėjo ir pajusti Rio de Žaneiro šurmulį, ir UNESCO saugomose Abrolhos salose nufotografuoti banginius.

„Vasarą keliauti negaliu, nes būtent tada prasideda mano darbymetis. Atostogas taupau rudeniui. Taip kelias savaites pratęsiu vasarą”, – aiškino R.Zulcas.

Savivaldybės tarnautojas teigė, kad klaipėdiečių ypač pamėgti Egiptas ir Turkija jo netraukia. „Ten viskas pritaikyta turistų komfortui, neįmanoma pamatyti tikrojo šalies veido. Kelionės maršrutą susiplanuoju pats, skaitau literatūrą, ilgai ruošiuosi”, – pasakojo jis.

R.Zulcas neneigė, kad egzotiškos kelionės kainuoja nepigiai, tačiau, pasak jo, investuoti pinigai atsiperka įspūdžiais. „Brangiai kainuoja tik lėktuvo bilietai, o kainos ten net mažesnės nei Lietuvoje”, – aiškino jis.

Nemalonu sugrįžti

Rudenį į pietus keliauja ir „Klaipėdos” kelionių apžvalgininkė, televizijos laidos „Proto aistros” vedėja Jolita Kraniauskaitė. Ne tik Europos pietuose, bet ir Argentinoje bei Brazilijoje poilsiaujanti keliautoja tikino, kad kiekvieną rudenį jaučia norą bėgti iš niūraus Lietuvos pajūrio. „Keliaujant į kitą pusrutulį, keičiasi ir metų laikai – pas mus ruduo, pas juos pavasaris”, – aiškino ji.

Neseniai tokiu metu J.Kraniauskaitei teko pabuvoti Libane. „Gera vėl pasikaitinti saulėje. Tik adaptacija, grįžus į Lietuvą, būna nemaloni – po karščio tenka grįžti į žymiai vėsesnę Klaipėdą”, – sakė J.Kraniauskaitė.

Keliautoja prisimena, kai jai, atskridusiai iš Brazilijos, šypsena dingo nuo veido. „Ten temperatūra siekė 35 laipsnius karščio, o Lietuvoje ji buvo nusileidusi žemiau nulio”, – sakė L.Kraniauskaitė. Tris dienas moteriai teko jausti diskomfortą, kol kūnas priprato prie pajūrio vėsumos.

Medžioja krokodilus

Kelionių agentūros „West Express” turizmo skyriaus vedėja Vida Širvinskienė „Klaipėdai” sakė, kad rudeninis turizmas išties klesti.

„Klaipėdiečiams patinka naujovės. Šiuo metu graibstomi kelialapiai į Jungtinius Arabų Emyratus, žmonės keliauja net į Jordaniją, Fidžio salas, Tailandą ar Australiją”, – pasakojo V.Širvinskienė.

Agentūros atstovė sakė, kad kai kurios egzotiškos kelionės gali būti pavojingos, tačiau norinčiųjų apsilankyti tuose kraštuose netrūksta. „Jeigu žmogus nori naktį Brazilijos džiunglėse medžioti krokodilus, negalime jam uždrausti”, – sakė V.Širvinskienė.

Ji pripažino, kad lietuviai „atranda” Pietų Ameriką, Afriką, Australiją. Nors ten neretai siaučia stichijos, keliautojų tai negąsdina. Jaunimas užsisako lėktuvo bilietus ir po šalį keliauja savarankiškai. „Vadiname tai „laukiniu” turizmu. O vyresni žmonės, priešingai, keliauja iš anksto su mūsų vadybininkais suderintu maršrutu”, – sakė V.Širvinskienė.

Jos teigimu, dažnai keliaujantys žmonės domisi rudenį dosniai dalijamomis nuolaidomis, perka kelialapius išsimokėtinai. „Viskas priklauso nuo finansinių galimybių. Vieni klaipėdiečiai kelerius metus taupo kelionei į Meksiką, kiti, vasaros sezonui pasibaigus, bando pagauti saulę jau įprastuose kurortuose Egipte, Turkijoje, Ispanijoje, Kroatijoje”, – aiškino moteris.

Reklamos nereikia

Kelionių agentūra „Krantas travel” pirmąkart organizuoja egzotiškas keliones į Laosą, Vietnamą, Kambodžą. Firmos direktoriaus Putino Bielskio teigimu, į netrukus prasidėsiančią kelionę po Indokiniją išsiruošė ir keli klaipėdiečiai.

„Manau, kad tokiomis kelionėmis domisi tie, kurie daug keliauja ir jau išmaišė visą Europą bei populiariuosius kurortus”, – sakė jis.

P.Bielskis įsitikinęs, kad vasaros atostogas „sutaupiusių” ir rudenį keliauti norinčių žmonių kiekvienais metais daugėja. „Rudenį ir žiemos pradžioje mūsų piliečiai masiškai traukia į pietus”, – situaciją komentavo jis.

Kelionių agentūros „Gintarinė sala” rinkodaros vadybininkė Jūratė Šopaitė „Klaipėdai” sakė, kad rudeninio turizmo net nereikia reklamuoti. „Puikiai veikia žodinė reklama. Žmonės vieni kitiems pasakoja apie patirtus įspūdžius, džiaugiasi, kad galima rasti vasarą svetur, kai Lietuvoje sezonas jau baigėsi”, – pasakojo J.Šopaitė. Pernai ji pati keliavo pratęsti vasaros į vieną Egipto kurortą.

Arnoldas Remeika

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.