Medikų žingsniai – peilio ašmenimis

Rokiškio psichiatrijos ligoninės griežtojo ir sustiprintojo režimo skyriaus vadovui Juliui Meškelei kolegos siūlo nuo šiol rugsėjo 19-ąją švęsti antrąjį savo gimtadienį. Tą dieną psichiatrui primins trys kaklą juosiantys randai ir ašmenų žymės ant riešo.

Šį gydytoją pirmadienį užpuolė psichikos liga sergantis jo pacientas 33 metų Žilvinas Loveika, kuriam dėl sunkių nusikaltimų teismo nutartimi skirtas priverstinis gydymas.

Nenuslėjamas ligonis užpuolė J.Meškelę ir užaštrinta geležte keliskart bandė perpjauti kaklą. Nublokštas į šalį užpuolikas kaip pašėlęs vėl šokdavo ant psichiatro.

Ašmenys praslydo beveik liesdami miego arteriją ir paliko žaizdas, kurių bendras ilgis – 28 centimetrai.

Paklaustas, kiek siūlių padaręs ant kolegos kaklo, chirurgas Vilimantas Uselis sakė pametęs skaičių. „Kas centimetrą po siūlę – patys suskaičiuokite”.

J.Meškelė nelinksmai juokavo įgijęs amžiną kaklo papuošalą, kuris jam atstos grandinėlę.

* * *

– Ar po šio incidento galėsite grįžti į darbą? – „Lietuvos rytas” paklausė sužeisto psichiatro.

– Žinoma. Aš jau dabar noriu dirbti. Atsibodo gulėti. Ilgai nelauksiu – išeisiu iš ligoninės ir eisiu į darbą.

O ko nedirbti? Kaklą jau po truputį galiu pasukinėti, dešinė ranka sveika – taigi galėsiu rašyti. Aš savo ligonių tikrai nebijau. Puikiau žinau, kur ir su kuo dirbu.

– Ar galėjote įtarti, kad taip pasielgs būtent šis ligonis?

– Tikrai ne. Nebuvo netgi menkiausio įtarimo. Bet pats esu kaltas, kad atsipalaidavau, pernelyg pasitikėjau tuo vyruku. Be to, nesilaikiau instrukcijų. Prie kiekvieno ligonio reikia eiti lydimam mažiausiai vieno sanitaro.

– Kas nuslopino atsargumą? Galbūt atsiradęs nuoširdus tarpusavio kontaktas?

– Iš tiesų kartais su ligoniu pasikalbėdavome apie gydymą, jo elgesį. Jis manęs klausinėjo, kokių turi galimybių greičiau išeiti į laisvę. Tiesa, apie savo tamsią praeitį per daug nepasakodavo, kalbėdavo santūriai.

– Kaip manote, kodėl jis jus užpuolė? Ar tai buvo ūmus, ar suplanuotas veiksmas?

– Beveik neabejoju, kad suplanuotas. Jis buvo labai sudirgęs.

Mat praėjusią savaitę Rokiškio rajono apylinkės teismas atmetė siūlymą griežtojo stebėjimo sąlygas Ž.Loveikai pakeisti į švelnesnį režimą.

Tą dieną per vakarinį vaistų dalijimą jis priėjo prie manęs ir padavė popieriaus lapą. Pasakė, kad nesupranta, kas čia parašyta. Išėjau iš palatos į koridorių, kur daugiau šviesos. Jis atsekė iš paskos.

Kai atsukau nugarą, šoko ant manęs.

Beje, jis man davė skaityti dvejų metų senumo teismo nutartį. Sprendžiu, kad buvo suplanavęs, kaip užmigdyti mano budrumą. Be to, jo daiktai buvo sudėti į rankinę. Tas vyras žinojo, kad po užpuolimo teks persikelti į intensyvaus stebėjimo palatą. Taigi ten buvo susiruošęs iš anksto.

– Kaip jums pavyko išsigelbėti?

– Kelis kartus jį nusimečiau, o paskui atsisukau ir iš visų jėgų surikau, kad dabar tikrai jį užmušiu.

Tai jį ir išgąsdino, ir sustabdė.

– Daugiau nieko nesakėte?

– Buvau labai sukrėstas, tačiau prieš išvažiuodamas į ligoninę pasakiau: „Aš greitai grįšiu, bet tada jau tave gydysiu pagal visas instrukcijas”.

– Ar tai pirmas atvejis jūsų skyriuje, kai ligonis bando nužudyti gydytoją?

– Taip. Žodinių grasinimų dažnokai išgirstame. Net iš pacientų giminaičių.

Per keliolika specialaus stebėjimo skyriaus darbo metų yra pasitaikę, kad ligonis puola kumščiais ką nors iš personalo. Kartą taip nukentėjo viena medicinos sesuo. Dar seniau vienas vyrukas gydytojai akinius sudaužė. Bet šitoks pasikėsinimas – pirmas.

Tiesa, mūsų skyriuje jau daug metų gydomi keli sunkūs neprognozuojami ligoniai. Jie kitose gydymo įstaigose pasikėsino į medikų gyvybę. Vienas nužudė du gydytojus, o kitas individualios konsultacijos metu bandė pasmaugti psichiatrą jo paties kabinete.

Smūgis ligoninės įvaizdžiui

J.Meškelę ligoninėje lankantys kolegos pasakojo, kad į stebėjimo palatą paguldytas Ž.Loveika teiraujasi, ar jo auka išgyveno.

Buvęs samdomas žudikas prarado viltį išeiti į laisvę.

Ligoninę sukrėtusį incidentą tirs vidaus audito komisija. Rokiškio rajono policijos komisariate dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kruvinas incidentas skaudžiai kirto ligoninei, kuri siekia Europos Sąjungos standartų ir yra sparčiai rekonstruojama.

Šis įvykis dar labiau sustiprino rokiškėnų nepasitenkinimą psichiatrijos ligoninės kaimynyste. Žmonės piktinasi, kad į jų miestą suvežami žiauriausi psichikos sutrikimų turintys nusikaltėliai iš visos šalies.

Ligonius perkėlė iš Rusijos

1993 metais Rokiškio psichiatrijos ligoninėje buvo įkurtas specialaus režimo skyrius. Į jį atvežti sunkius nusikaltimus padarę pacientai iš Rusijos Kaliningrado srityje esančios Černiachovsko ligoninės.

Nuo to laiko teismo nutartimi į šį skyrių patenka visi sunkūs nusikaltėliai, kurie pripažįstami nepakaltinamais. Lengvesnius nusikaltimus įvykdę pacientai bendrojo stebėjimo sąlygomis gydomi arčiau jų gyvenamosios vietos.

Kuriant teisinės psichiatrijos sistemą, ne vienerius metus Rokiškyje griežtojo režimo sąlygomis gydomi ligoniai nebuvo tinkamai saugomi. Pavojingų ligonių skyriuje buvo įrengtos tiktai butaforinės stebėjimo kameros.

Bėgliai šiurpino gyventojus

Rokiškėnai nepamiršta, kaip nuo specialaus skyriaus atsiradimo vietos gyventojus baugino ne vienas itin pavojingas bėglys.

Pirmąsyk užlipę į kieme augantį beržą iš šio skyriaus paspruko du palatos draugai, kurie buvo įvykdę kelis kruvinus nusikaltimus.

Prieš ketverius metus Rokiškio apylinkes šiurpino dar du ligoninės pacientai – žagintojas bei tėvažudys. Pabėgę jie slapstėsi kelias dienas, kol buvo sugauti.

Per sulaikymo operaciją peiliu ginkluotam psichikos ligoniui buvo peršauta koja.

Po šio įvykio Vyriausybė susirūpino pavojingų ligonių apsauga. Ligoninės specialaus režimo skyriuje buvo įdiegta šiuolaikiška apsaugos sistema. Rankenas atstojančius lenktus raktus gydytojų kišenėse pakeitė kodinės durų rakinimo kortelės.

Tiesa, šią vasarą pasinaudojęs statybininkų aplaidumu, vienas griežtojo režimo skyriaus ligonis sugebėjo pergudrauti apsaugos darbuotojus. Suradęs kieme paliktas kopėčias, bėglys perlipo 4 metrų aukščio tvorą, tačiau tą pačią dieną buvo sulaikytas.

Nešiojasi alkoholio tikrintuvą

Kiekvieną ligonių pabėgimą tiria vidaus medicinos audito komisija. Ligoninės audito vadovą Tadeušą Chadyšą papiktino kalbos, kad kai kurie bėgliai galėjo pasinaudoti neblaivių sanitarų ar gydytojų aplaidumu.

Ligoninės vadovas Algimantas Liausėdas neslepia, kad prieš kelis mėnesius ligoninė įsigijo alkoholio tikrintuvų. Šį žingsnį paskatino kalbos apie tai, kad kai kas iš personalo darbo metu girtauja.

Gydytojas nutarė patikrinti šią informaciją.

„Jei tik išgirstu, kad kažkas iš personalo neva vaikšto išgėręs, nueinu ir patikrinu.

Tačiau kol kas gandai nė karto nepasitvirtino”, – sakė vyriausiasis gydytojas.

Tiesa, anksčiau keli darbuotojai dėl girtavimo darbo metu jau yra netekę savo pareigų.

Ligoninėje – nauji vėjai

Tikrų ar pramanytų įvykių šleifas apie Rokiškio psichiatrijos ligoninę jau seniai nestebina čia dirbančių medikų.

„Psichiatrija visada kelia žmonėms nepagrįstą baimę. Čia gyvenantys žmonės pirmiausia yra ligoniai.

Juk tarp sveikųjų kur kas daugiau baisių nusikaltėlių”, – mano ligoninės direktoriaus pavaduotoja Irena Bartkuvienė.

Rekonstruojamoje ligoninėje po kelerių metų numatyta įkurdinti visus priverstinai gydomus mūsų šalies pacientus. Numatyta įrengti 270 vietų šiuolaikišką priverstinio gydymo įstaigą.

Vyriausybė šioms reikmėms yra numačiusi skirti beveik 6 milijonus litų.

Šiuo metu yra rekonstruojamas pastatas, kuriame bus įkurdinti griežtojo ir sustiprintojo režimo sąlygomis gydomi ligoniai. Tačiau darbai dėl brangstančių statybų stringa.

Ligonių daug, o medikų stinga

Specialaus stebėjimo skyriaus pacientai kol kas gyvena senajame pastate, kuris aptvertas 4,5 metro aukščio tvora. Grotuoti langai ir spygliuotos vielos ritiniai labiau primena koncentracijos stovyklą nei gydymo įstaigą.

160-čiai ligonių numatytose palatose gyvena per 180 psichikos neįgaliųjų. Kai kuriose palatose apgyvendinta net po aštuonis žmones.

Ligoninėje turėtų dirbti 20 gydytojų, bet dabar yra tik 13. Ypač trūksta psichologų. Jauni specialistai Rokiškyje neužsibūna, nes nemato perspektyvų.

Griebiasi įvairių gudrybių

Ligoninėje iki šiol gajūs papročiai, kuriuos pacientai parsivežė iš Černiachovsko kalėjimo.

Pavyzdžiui, jiems vieni juokai praryti privalomą saują tablečių, o paskui viską atryti. Šie įgūdžiai tobulinami treniruojantis su duonos gumuliukais.

Kitas triukas atliekamas su lašinių gabalėliu. Ši gudrybė Černiachovske leisdavo daugiau kaip mėnesį pagulėti minkštoje ligoninės lovoje.

Prie danties siūlu pririštas ir skrandyje pakibęs lašinių gabalėlis per savaitę organizme sukelia hepatito požymius. Šia liga iš tiesų nesusergama, tačiau ligoninės patogumai – garantuoti. Net nereikia ryti metalinių šaukštų ar šakučių.

Vis dėlto daugelis specialaus režimo skyriaus ligonių nėra girdėję apie tokius triukus. Jie dažniau imasi kitokių gudrybių: protestuodami paskelbia bado streiką arba gydytojams grasina prezidentu, kardinolu, Strasbūru bei Ženevos konvencija.

Tarp čia besigydančių nusikaltėlių yra laiškų rašymo profesionalų.

Dešimtys jų parašytų skundų keliauja į įvairias instancijas.
Virginija Petrauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Medikų žingsniai – peilio ašmenimis"

  1. rimas

    kol grigaravicius valdzioj tol jo buve bendradarbiai del informacijos ir gadins gyvenimus tokiems kaip zilvinas

  2. romas

    zilvinas sioj vietoj atsidure sveikas ir sveiko proto jis be teismo kelis metus dar sedejo

  3. darius

    sugadino zilvinui gyvenima,ir vistiek nepalieka ramybei

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.