Vietoj turistų antplūdžio – namų išsiilgę lietuviai

„Kauno diena” sutiko pirmuosius „Ryanair” reiso Londonas – Kaunas keleivius

Pigių pramogų ištroškusių britų turistų dar teks palaukti. Ketvirtadienio vakare Tarptautiniame Kauno oro uoste Karmėlavoje iš Airijos pigių skrydžių bendrovės „Ryanair” lėktuvo „Boeing 373 800” išlipo vos keli britai, kiti lėktuvo keleiviai buvo į gimtąja šalį sugrįžę lietuviai.

Automobilius statė ant žolės

Trys londoniečiai mokslininkai, trys pagyvenę garbaus amžiaus britai, kurių proseneliai gyveno mūsų šalyje, keturi gerokai įkaušę vyrai, sunkiai išėję iš oro uosto, ir du nei savo elgesiu, nei apranga neišsiskyrę anglai – štai tiek kitataučių atskraidino pirmasis pigių skrydžių airių kompanijos lėktuvas, vėlyvą ketvirtadienio vakarą nusileidęs Tarptautiniame Kauno oro uoste.

Akivaizdu, kad pradžia ne tokia, kaip tikėtasi. Matyt, toks įspūdis susidarė daugeliui lietuvių, kurie į oro uostą atvyko pasiimti iš Didžiosios Britanijos sugrįžusių giminaičių ar šeimos narių. Mažoje oro uosto automobilių stovėjimo aikštelėje nebebuvo nė vienos laisvos vietos, net specialūs autobusai, kurie į sostinę turėjo gabenti atvykusius turistus, buvo pastatyti ant žolės. Kauno meras Arvydas Garbaravičius yra pripažinęs, kad aikštelių trūksta, tačiau atrodo, jog įvardyti problemos neužtenka, ją reikia ir kuo greičiau spręsti.

Pervežimo paslaugas siūlantys verslininkai pasirengė pirmajam skrydžiui. Taksi automobilių prie oro uosto buvo tiek daug, jog galėjo susidaryti įspūdis, kad Karmėlavoje prasidėjo visuotinis taksi vairuotojų suvažiavimas. Juo labiau kad iškilmingus maršus prie centrinio įėjimo grojo ir specialiai pasamdytas orkestras.

Kaune – didelė šventė. Oro uoste buvo ir miesto meras, ir kai kurie kiti aukšti Savivaldybės valdininkai. Visi laukė, kas išlips iš Kaunui neregėtą turistų antplūdį žadėjusio lėktuvo. Iki pasirodant pirmiesiems klientams susikaupę ir pasirengę darbui atrodė ir specialiai oro uoste įsteigto Turizmo informacijos centro darbuotojai.

Tikėjosi merginų dėmesio

Lėktuvas nusileido. Praėjo vos keliolika minučių, ir sausakimšoje atvykimo salėje pasirodė pirmieji lėktuvo keleiviai. Trumpai kirpti plaukai, laisva apranga, rankose perpildyti krepšiai ir plati šypsena – toks vidutinis statistinis „Ryanair” keleivis, pirmuoju reisu atskridęs į Kauną. Daugelis jų kalbėjo taisyklinga lietuvių kalba, neslėpė emocijų ir glėbesčiavosi su artimaisiais. Kai kurie vaišinti duona, stikleliu degtinės ir druska. „Štai ką reiškia tikros lietuviškos tradicijos”, – replikavo lietuvių minioje pasirodęs britas.

Tas britas – Malkomas Stirlingas. Pusamžis vyras iš karto pasuko Turizmo informacijos centro link. Čia vyras mielai rinkosi nemokamas brošiūras apie Kauną ir Vidurio Lietuvos lankytinas vietas. Įdomu, ką jis ketina veikti mūsų šalyje? „Atvykau apžiūrėti Lietuvos”, – mielai į „Kauno dienos” klausimus atsakinėjo vyras. Lietuvoje jis ketina praleisti savaitę: dvi dienas Kaune ir šešias sostinėje. Sakė girdėjęs apie Trakus, pigų alų ir lipšnias merginas. „Mane domina jūsų naktiniai klubai”, – paklaustas, kur apsilankys pirmiausiai, atsakė apkūnus svečias. Gal kartais jis atvyko ieškoti nuotakos? „Merginos man niekada netrukdo, juk atvykau vienas”, – šypsojosi turistas. Be abejonės, vienas turistas, kaip prognozavo Valstybinio turizmo departamento direktorius Alvytis Lukoševičius, 15 procentų viešbučių apkrovimo nepadidins. Britų lėktuve turėjo būti ir daugiau.

„Pagaliau pasirodė dar vienas”, – rankomis trynė Kauno miesto turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius. Jo pavaldiniai britui kaip įmanydami bandė įsiūlyti brošiūrėlių apie Kauną, bet šis nepasidavė tikinimams likti Kaune. „Nenoriu jų paimti ir iš karto išmesti. Vykstu į Vilnių”, – tepasakė ne itin kalbus britas.

Grįžo į prosenelių žemę

Blyksint fotoaparatams ir skambant žurnalistų klausimams, atvykimo salėje pasirodydavo dešimtys lietuvių. Tarp jų – ir dar trys britai. Jų amžius – apie penkiasdešimt. „Atvykome į Kauno technologijos universitetą. Su jūsų miesto mokymo įstaiga vykdome bendrus projektus”, – paaiškino Edvardas Chinsas. Vyrų oro uoste laukė lietuviai, kurie buvo įpareigoti svečius nuvežti iki viešbučio. „Abejoju, ar turėsime laiko apsilankyti naktiniame klube”, – nusišypsojo mokslininkas. Juo toliau, juo labiau aiškėjo, kad miesto verslininkai buvo įžvalgūs nusprendę teikiamų paslaugų nereklamuoti oro uoste įrengtuose reklaminiuose stenduose. Ir nors keleivių srautas seko, vis dar buvo tikinčiųjų, kad atvykimo salėje pasirodys nors viena linksmintis nusiteikusi britų kompanija.

Dar trys britai iš tiesų pasirodė, bet audringai linksmintis jie jau nebegali. „Sveikata neleidžia”, – atsakė garbingo amžiaus senukai Bernardas ir Dorotė Steinbergai. Dorotė – lietuvių kilmės britė. „Mano senelė kilusi iš Panevėžio, atvykome į savo prosenelių žemę. Manau, kad puikiai pailsėsime”, – sakė sutuoktiniai, ketinę apsigyventi Kauno viešbutyje „Perkūno namai”.

Įdomu, kiek pinigų jie ketina išleisti Lietuvoje? „Nelabai žinome, kokios čia kainos”, – prisipažino B.Steinbergas. Sužinojęs, kad alus kainuoja apie 50 pensų, vyras apsidžiaugė: „Matyt, daug neišleisime, bet labai taupyti irgi nesirengiame”.

Šeima Lietuvoje ketina praleisti savaitę, aplankyti ne tik mūsų šalies miestus, bet ir kaimus. „Norėčiau nuvykti į Panevėžio rajoną”, – kalbėjo D.Steinberg.

Nė vieno keleivio į Vilnių

Galiausiai vieni paskutiniųjų atvykimo salėje pasirodė lauktieji pramogaujantys britai. Tiesa, Styvas Džeredas, atrodė, gerokai papramogavęs lėktuve. Jis sunkiai bepastovėjo ant kojų. „Mums čia labai gerai, linksmybės prasideda”, – liežuvį sunkiai vertė Styvas. „Einu ieškoti draugų”, – atsakė vyras, bet žengęs vos kelis žingsnius nusprendė prisėsti.

„Apsilankysime ir Kaune, ir Vilniuje. Atvykome gerai praleisti laiko. Kodėl į Lietuvą? Nežinau, kažkas pasiūlė. O reikėjo vykti kur nors kitur? Kiek turiu pinigų? Nori juos atimti?” – kartodamas pateiktus klausimus, nerišliai į juos atsakinėjo britas. Tą vakarą vyrų kompanija išvyko į sostinę, tačiau grįždami dvi dienas žadėjo praleisti ir Kaune.

Kokį transportą jie pasirinko, taip ir liko neaišku, nes du didžiuliai autobusai, kurie į sostinę turėjo gabenti keleivius, liko tušti. „Britai tuoj pasirodys”, – matyt, save raminti bandė autobuso vairuotojas Alfredas Barkevičius. Tačiau sužinojęs, kad visi atvykusieji jau išsivažinėjo, „Ryanair” lėktuvas išskrido atgal į Londoną, vyras atrodė priblokštas. „Tušti atvykome, tušti ir išvyksime”, – sakė jis, ir tušti du didžiuliai autobusai pajudėjo sostinės link. Be darbo stovėjo ir būrys taksistų.

Kiek geriau sekėsi klaipėdiečiams. Specialus mikroautobusas į uostamiestį sulaukė vienos keleivės.

„Tai tik pirmasis reisas, gal kituose pasirodys ir britai?- vylėsi Turizmo informacijos centro darbuotojai.

Remigijus Jurgelaitis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.