G. Kirkilo išvados apie netyčinį Lietuvos oro erdvės pažeidimą nustebino opozicijos parlamentarus

Krašto apsaugos ministro Gedimino Kirkilo žodžiai, esą reikėtų atmesti versiją, kad Rusijos naikintuvas Lietuvos oro erdvę pažeidė tyčia, yra skuboti ir stebinantys, tvirtina kai kurie opozicinėms frakcijos priklausantys parlamentarai.

„Nežinau, kuo jis (G. Kirkilas – ELTA) remiasi, bet nereikėtų skubėti su tokiais pareiškimais. Ankstyvi pareiškimai niekam nebuvo naudingi ir niekada nieko gero neatneša, – penktadienį Eltai sakė Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys Saulius Pečeliūnas. – Kol kas tikrai negalima atmesti tyčinio oro erdvės pažeidimo versijos. Kol prietaisai neiššifruoti, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis Seimo Nacionalinio saugumo komiteto posėdyje jos taip pat neatmetė”.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, susitikęs su žurnalistais ministras G. Kirkilas pareiškė, jog „gavęs naujausią informaciją, nori atsakingai pareikšti, kad plačiai diskutuojamą galimybę apie sąmoningą sienos pažeidimą galima atmesti, mat faktų, pagrindžiančių šią versiją, nėra”.

Anot ministerijos, G. Kirkilas pabrėžęs, kad šis jo pareiškimas yra „politinis, preliminarus, paremtas šios dienos faktais ir niekaip neturi siekio paveikti prokuratūros ikiteisminį tyrimą, kuris bus paremtas teisine faktų analize”.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario S. Pečeliūno teigimu, ministras žinąs daugiau nei parlamentarai, tačiau jo žodžiais galima stebėtis.

Iš tos medžiagos, kuri penktadienį buvo pateikta komiteto nariams, parlamentaro žodžiais, jis nedrįstų daryti išvados, kad Lietuvos oro erdvė pažeista netyčia, todėl G. Kirkilui reikėtų elgtis santūriau ir neskubėti daryti išvadų, kol naikintuvo Su-27 „juodoji dėžė” neiššifruota.

Pasak komiteto vicepirmininko Algio Kašėtos, jam netekę girdėti, jog versiją apie galimą tyčinį šalies oro erdvės pažeidimą ministras atmestų.

„Jis šios versijos neatmeta, tik sako, kad ji mažai tikėtina. Man neteko girdėti, kad ją visiškai atmeta. Manau, kad tyčinis oro erdvės pažeidimas yra labai tikėtinas”, – Eltai sakė A. Kašėta.

Tyčinis Rusijos naikintuvo sudužimas, jo manymu, yra mažai tikėtinas, tačiau Lietuvos oro erdvės pažeidimai „yra kasdienybė, tik šį sykį buvo grubus pažeidimas”.

Be to, parlamentaro požiūriu, gana keistas ir tas faktas, jog, po incidento praėjus 15-20 minučių, Rusijos žiniasklaida apie tai informavo visuomenę, nors „anksčiau jie niekada taip greitai nereaguodavo”.

ELTA primena, jog penktadienį vyko Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis, kuriame svarstytos Rusijos naikintuvo Su-27 avarijos Lietuvos teritorijoje priežastys.

Praėjusį ketvirtadienį Šakių rajone, Jotyškių kaime, sudužusio naikintuvo Su-27 „juodąją dėžę” tikimasi iššifruoti iki pirmadienio.

Avarijos priežastis tiriančios komisijos vadovas Krašto apsaugos ministerijos gynybos štabo viršininkas brigados generolas Vitalijus Vaikšnora pareiškė, jog komisija dirbs ir savaitgalį, o tyrimo išvados bus pateiktos artimiausiu metu.
2005-09-23 16:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.