Gimnazistui iškrito pasaulio korta

Praėjusį savaitgalį Kauno „Veršvų” vidurinės mokyklos sporto salėje virė azartiška kova kortomis. Visą šeštadienį ten rungėsi stipriausi Lietuvos strateginio stalo žaidimo „Magic: The Gathering” (Magija: jėgų telkimas) žaidėjai. Dauguma čempionato dalyvių – studentai ar jau baigę studijas žaidėjai, tačiau pirmą vietą ir teisę atstovauti šaliai pasaulio čempionate Japonijoje laimėjo gimnazistas Ignas Stacevičius iš Vilniaus.

Vienu iš sudėtingiausių stalo žaidimų vadinamas „Magic: The Gathering” pasaulyje žaidžiamas daugiau nei dešimt metų, o Lietuvoje pradėjo populiarėti prieš metus.

Neleis tėvai

„Jau eidamas į varžybas žinojau, kad tėvai į Japoniją neleis, bet vis tiek kovojau dėl čempiono titulo. Ne dėl prizo, iš sportinio intereso”, – kalbėjo Vilniaus jėzuitų gimnazijos dešimtokas I.Stacevičius. Paklaustas, kas, jo manymu, lėmė pergalę, gimnazistas teigė negalįs įvardyti. Stipriausios jo savybės – ramus žaidimas, susikaupimas, tuomet ir klaidų mažiau pasitaiko. Nors didžiąja laimėjimo sąlyga jis laiko sėkmę, tačiau teigė, jog nugalėti nebuvo lengva. „Ypač sunku buvo nuo ketvirtfinalio”, – kalbėjo I.Stacevičius.

Ignas „Magic: The Gathering” susidomėjo prieš metus. Toks stažas yra ne itin didelis. Ši pergalė – pirmoji Igno žaidimo karjeroje. Vilnietis teigė, jog per metus kortoms išleidžia apie 500 litų – reikia papildyti pajėgas. „Pinigų duoda tėvai, vasarą dirbau – kasiau baseiną”, – pasakojo gimnazistas.

Įvertino nuliu

Čempionui atiteko 1000 JAV dolerių čekis kelionės išlaidoms į „Magic: The Gathering” pasaulio čempionatą Japonijoje padengti. Visos kitos išlaidos – iš žaidėjo kišenės.

Čempionatas vyks lapkričio mėnesį. Kaip teigė vienas iš trijų tarptautinių turnyro teisėjų estas Lauris Eidermanas, jei Japonijoje Ignui pasisektų laimėti bent 5 ratus iš 10, bendrame Europos reitinge jis galėtų užkopti maždaug iki 20 vietos. Pasak teisėjo, aukščiausias Lietuvos reitingas Europoje šiuo metu – apie 500. Pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 6 milijonai reitinguojamų žaidėjų.

Savo galimybes pasaulio čempionate Ignas įvertino nuliui. „Juk ten susirinks labai prityrę žaidėjai”, – aiškino gimnazistas. Jam atsisakius atstovauti šaliai pasaulio čempionate, ši teisė atiteks varžovams.

Lietuvos čempionate šiemet dalyvavo 65 stipriausi žaidėjai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Alytaus. Varžybos truko apie 13 valandų.

Finale – draugai

Finale Ignas žaidė taip pat su gimnazistu, Vilniaus tiksliųjų mokslų licėjaus vienuoliktoku Giedrium Bernotu. „Jis geras mano draugas. Taip pavyko, jog abu pakliuvom į finalą”, – stebėjosi I.Stacevičius. Giedrius taip pat teigė tikrai nesitikėjęs nurungti žaidimo „senių”.

Tačiau Igno perleista kelione į Japoniją jis tikriausiai taip pat nepasinaudos.

„Brangu, juk reikės savaitę ten gyventi”, – sakė vilnietis. Paklaustas, kaip vertina savo jėgas pasaulio čempionate, Giedrius teigė, jog būtų gerai, jei pakliūtų į antrąjį šimtuką iš trijų šimtų dalyvių.

Imtų atostogas

Gimnazistams atsisakius kelionės Japonijon galimybės, ji pereitų trečiąją vietą laimėjusiam Aurimui Juodžiui. Jei ir šis ja nepasinaudotų – ketvirtajam likusiam kauniečiui kompiuterininkui Mantui Žiulpai.

„Reikėtų pasverti, ar apsimoka. Aišku, tokia proga ne kiekvieną dieną pasitaiko. Dėl darbo bėdų, manau, nekiltų. Juk galima pasiimti neapmokamų atostogų”, – kalbėjo dvidešimt aštuonerių metų M.Žiulpa. Jis teigė, jog pagrindinis žaidimo variklis – sėkmė. „Kortos yra kortos”, – tikino kaunietis.

Pasak jo, maratonas, kai visą dieną tenka įtemptai mąstyti, kaip įveikti priešininką, kokią strategiją pasirinkti, kaip nepadaryti klaidos, bandyti atspėti priešininko veiksmus, išsunkia daugumą žaidėjų ir iki vakaro įskausta galva arba ji lieka visai „tuščia”.

„Pusfinalyje žaidžiant turbūt jau dvidešimt ketvirtą partiją labai sunku viską teisingai įvertinti”, – sakė M.Žiulpa.

Pasiekė kritinę ribą

Šiuo metu Lietuvoje šį „Magic: The Gathering” kolekcinių kortų žaidimą žaidžia apie 1000 žaidėjų, o apie 300 iš jų nuolat žaidžia septyniuose oficialiuose klubuose organizuojamuose turnyruose. Paskutinis trijų Baltijos šalių atrankinis turnyras pasaulio čempionatui vyko Estijoje 2004 m. Jį laimėjo lietuvis 25 m. kompiuterių specialistas Aivaras Dalinkevičius.

Šiais metus pasiekus kritinę, pasaulinius reitingus turinčių žaidėjų ribą Lietuva pirmą kartą gavo teisę rengti atskirą Lietuvos čempionatą ir siųsti savo atstovą į pasaulio čempionatą.

Esmė – dvikova

Prieš penkerius metus „Magic: The Gathering” įžengė į populiariausių pasaulio stalo žaidimų dešimtuką. Šiandien sukurta šimtai žaidimo atmainų, o šeši milijonai įvairiausio amžiaus fanų mano, kad tai – geriausias ir įdomiausias kolekcinių kortų žaidimas pasaulyje. Dėl savo sudėtingumo žaidimas dažnai lyginamas su šachmatais.

„Magic: The Gathering” – strateginis stalo žaidimas, kurio esmė – dvikova. Žaidėjų stiprumas priklauso nuo sugebėjimo įvertinti situaciją, pasirinkti teisingiausią strategiją, taip pat nuo turimų kortų ir jų galios.

Žaidėjas (magas) žino užkeikimus priklausomai nuo to, kokias kortas turi. Žaidėjas pats susigalvoja savo žaidimo strategiją – susideda sau kokią nori malką iš kokių nori „Magic: The Gathering” kortų. Jų iš viso išleista apie 10 000, beveik visas jas žaidėjas gali naudoti (jei turi) savo malkai formuoti.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.