Rusija Baltijos šalyse įsivėlė į dar vieną konfliktą

Tuo metu, kai tarp Vilniaus ir Maskvos nuolat didėja įtampa dėl incidento su naikintuvu „Su-27”, Rusija stojo į dar vieną diplomatinį mūšį, pareikalavusi, kad Latvija jai išduotų į Rygą atvykusį verslininką Borisą Berezovskį, gyvenantį Didžiojoje Britanijoje ir ten turintį politinio pabėgėlio statusą.

Į Rygą rusų verslininką pakvietė JAV prezidento Džordžo V.Bušo brolis, vadovaujantis ten veikiančiai kompanijai.

Užsitikrino užnugarį

Dalis Rusijos žiniasklaidos vakar tvirtino, kad Maskva su Ryga pradėjo „beprasmišką barnį, kuriame nugalėtojas bus tik vienas – milijardierius B.Berezovskis”. Tai teigė interneto svetainė „NEWS.ru.com”, pridūrusi, kad „Maskva Baltijos šalyse atidarė antrąjį frontą”.

Kelių šalių pilietybes ir Didžiojoje Britanijoje politinio pabėgėlio statusą turintis verslininkas į keliones paprastai vyksta tik gavęs atitinkamas saugumo garantijas. Jas šį kartą davė Ryga.

Britų BBC teigė, kad verslininko saugumą jam neoficialiai garantavo aukščiausi Latvijos pareigūnai, įskaitant prezidentę Vairą Vykę-Freibergą.

B.Berezovskis dar labiau užsitikrino užnugarį, susibičiuliavęs su JAV prezidento jaunesniuoju broliu, todėl Maskvos reikalavimas išduoti milijardierių vertintinas tik kaip dar vienas mėginimas kompromituoti Latviją, tariamai slepiančią finansinį sukčių.

Įžvelgė politinę potekstę

Boriso Jelcino valdymo laikais B.Berezovskis buvo vadinamąsias jėgos struktūras kontroliuojančios Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas. Kai Kremliaus šeimininkas pasikeitė, oligarchų kastai priskiriamas B.Berezovskis pateko į nemalonę ir turėjo bėgti į užsienį.

Didžioji Britanija, kurios teismas nustatė, kad Rusijos valdžios finansinės pretenzijos verslininkui turi grynai politines, o ne kokias nors kitas šaknis, 2001 metais jam suteikė politinį prieglobstį.

Gaudamas šalių, kuriose jis lankosi, saugumo garantijas, B.Berezovskis, atrodo, nori padirginti nervus savo politiniams oponentams Maskvoje. Prieš kurį laiką jis bičiulių kvietimu lankėsi Gruzijoje. Šios šalies valdžia buvo priversta atremti Rusijos ataką, nes ir iš Tbilisio buvo reikalaujama B.Berezovskį suimti ir išduoti.

Vakar, atvykęs į Rygą, milijardierius sakė, kad jis nebijo būti išduotas, nes „Latvija – Europos Sąjungos narė, kuri griežtai laikosi tarptautinės konvencijos, draudžiančios išduoti politinius pabėgėlius”.

B.Berezovskis lankėsi Latvijoje su Platono Jelenino vardu išduotu pasu praėjusią žiemą ir aštriai kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Amerikos prezidento brolio kompanionas

B.Berezovskis užvakar atvyko į Rygą tartis dėl švietimo projektų. Jis pranešė žurnalistams, kad Latvijoje bus „porą dienų ir savo vizitą skirs klausimams, susijusiems su projektais švietimo srityje”.

B.Berezovskis pabrėžė, kad yra vienas iš kompanijos, kurios savininkas ir vadovas – JAV prezidento jaunesnysis brolis Neilas Bušas, akcininkų. Ta kompanija – švietimo programomis aprūpinanti įmonė „Ignite”.

Ankstesnis milijardieriaus apsilankymas Latvijoje šių metų vasarį sukėlė karštą Latvijos ir Rusijos polemiką.

Rusijos generalinė prokuratūra B.Berezovskį kaltina sukčiavimu itin stambiu mastu ir yra paskelbusi tarptautinę jo paiešką per Interpolą.

Latvijos pareigūnai žiemą teisinosi, kad joks asmuo su Boriso Berezovskio pasu į šią šalį nebuvo atvykęs.

Siekiama supjudyti Ukrainos politikus

B.Berezovskis vakar Rygoje komentavo ir tarptautinius įvykius. Verslininkas sakė, kad Rusija vis dar kišasi į Ukrainos vidaus reikalus ir nori supjudyti šios šalies politikos elitą.

Milijardierius teigė, kad tam tikros jėgos Kijeve ir Maskvoje siekia nuversti Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką. Kaip tik jos kaltina prezidentą, kad jo rinkimų kampaniją finansavo Vakarai ir jų tariamai globojamas B.Berezovskis.

„Tiek Ukrainoje, tiek už jos ribų – Kremliuje, yra įtakingos grupės, kurios nepaprastai nusivylusios prezidento rinkimų Ukrainoje rezultatais, todėl nori sunaikinti nugalėtojų komandą”, – šiuos B.Berezovskio žodžius citavo agentūra AP.

Leonas Žalys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Rusija Baltijos šalyse įsivėlė į dar vieną konfliktą"

  1. ne-teisybe

    o jei dar krepsininkai nugaletu Rusijos rinktine, tai visai apkaltintu antislavizmu…:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.