Kontrabandininkų gaudynės – laiko gaišimas

„Kiek darbo ir pastangų įdėjome, kolsulaikėme stambius spirito gabentojus, o jie atsipirko 5 tūkstančių litų bauda ir atgavo mašinas, kuriomis vykdė nusikaltimą.

Prokurorai ir teisėjai bent galėtų pagalvoti apie valstybės interesus, jei jiems jau neberūpi teisingumas.

Kontrabandininkams paskirtos baudos neatpirks spirito sunaikinimo, sulaikytų automobilių saugojimo bei sulaikymo operaciją ir ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų darbo sąnaudų”, – „Lietuvos rytui” pasipiktinę sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės pareigūnai.

Pasieniečius įsiutino neseniai priimtas Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėjos Vilhelmos Zubovos sprendimas – beveik 19 tonų spirito vežusiems kontrabandininkams buvo skirtos 5 tūkstančių litų baudos ir sugrąžinti sulaikyti automobiliai.

Lenkas tikino pasiklydęs

Lenkijos piliečio 41 metų Stanislawo Jerzy Szlaskio vairuojamą vilkiką „Iveco” ir jį automobiliu „Audi 100” lydėjusį 34 metų vilkaviškietį Algimantą Žemaitaitį Šiaulių rinktinės operatyvininkai Mažeikių rajone, Krakių kaime, sulaikė šių metų vasario 24 dieną.

Lenkijos firmos „Jan Bar” vairuotojas pasieniečiams pasakė, jog vienai Druskininkų bendrovei veža langų plovimo skystį, ir parodė kelionės dokumentus.

Į klausimą, kaip pervažiavęs Lenkijos ir Lietuvos sieną atsidūrė visai kitame krašte, vilkiko vairuotojas atsakė, kad pasiklydo.

Vilkiko priekaboje pareigūnai rado pilnas 572 plastikines 33 litrų talpyklas.

Ekspertai nustatė, kad vilkiku gabenta 18 876 litrai techninio spirito. Pareigūnai neabejojo, kad jis buvo skirtas pilstukui gaminti.

Iš karto sutiko mokėti baudas

Neteisėtu daugiau nei 50 litrų spirito gabenimu apkaltintiems vilkiko vairuotojui ir jį lydėjusiam A.Žemaitaičiui grėsė bauda arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Ši byla, spirito gabentojus sulaikiusių pasieniečių nuomone, turėjo būti nagrinėjama teisme.

Bet ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Akmenės apylinkės prokurorė Algina Giniotienė nusprendė bylą nagrinėti supaprastinto proceso tvarka ir baigti baudžiamuoju teismo įsakymu.

Remiantis 2003 metais įsigaliojusiu Baudžiamojo proceso kodeksu, tokią bylą teismo baudžiamuoju įsakymu galima baigti kaltinamiesiems sutikus su jiems pasiūlytomis bausmėmis.

Nei S.J.Szlaskis, nei A.Žemaitaitis neprieštaravo, kad už spirito gabenimą jie būtų nubausti vidutine už tokį nusikaltimą numatyta 100 minimalių gyvenimo lygių (12 500 litų) bauda.

Teismas bausmę dar sumažino

Tačiau liepos 19 dieną teismo baudžiamąjį įsakymą priėmusi Mažeikių apylinkės teisėja V.Zubova nusprendė, kad ir tokia bausmė spirito vežėjams yra per griežta.

S.J.Szlaskiui ir A.Žemaitaičiui teisėja skyrė 40 minimalių gyvenimo lygių (5 tūkstančių litų) baudas bei nusprendė jiems grąžinti pasieniečių sulaikytus vilkiką „Iveco” ir „Audi 100”.

Toks teisėjos sprendimas, kurio prokuratūra neapskundė, papiktino pasieniečius. Mat panašaus dydžio bauda grėstų ir už neteisėtą kelių litrų spirito gabenimą.

Administracine tvarka už mažiau nei dešimt litrų spirito gabenimą net neturint tikslo jo parduoti baudžiama nuo dviejų tūkstančių iki 4 tūkstančių litų bauda.

Teisėjos motyvai nesuprantami

Patys apskųsti teisėjos V.Zubovos sprendimo Šiaulių pasieniečiai negalėjo.

Remiantis Baudžiamojo proceso kodeksu, ikiteisminį tyrimą inicijavę ir jį atlikę pareigūnai neturi galimybės apskųsti nuosprendžio. Tai turi padaryti ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti ir valstybės kaltinimą teisme palaikanti prokuratūra.

„Mes atliekame darbą, bet net būdami vieni aktyviausių proceso dalyvių esame nušalinami nuo to proceso baigmės”, – „Lietuvos rytui” sakė Šiaulių rinktinės vado pavaduotojas Gintautas Šarauskas.

Šiam pareigūnui pasirodė keista, kad mažesne bauda negu siūlė prokurorė teisėja spirito gabentojus nubaudė atsižvelgusi į kaltinamuosius charakterizuojančią medžiagą, į jų prisipažinimą bei nuoširdų gailėjimąsi ir į tai, kad iš padarytos veikos jie jokios turtinės naudos neturėjo.

„Ar prisipažinimu galima laikyti tai, kad kaltinamieji nenurodė, iš kur įgijo tokį didelį kiekį spirito? Čia jau didmeninė prekyba – iš nepažįstamo asmens 18 tonų spirito tikrai nenusipirksi.

Spirito gabentojai tikrai būtų pasipelnę, jei jų nebūtume sulaikę, juk lėšų spiritui įsigyti turėjo.

Dėl kaltinamuosius charakterizuojančios medžiagos ir jų nuoširdaus gailėjimosi taip pat turiu savo nuomonę”, – „Lietuvos rytui sakė G.Šarauskas.

Buvo patekęs į pareigūnų akiratį

Vilkiką automobiliu „Audi 100” lydėjęs A.Žemaitaitis jau buvo spėjęs patekti į pareigūnų akiratį.

1999 metais jis dėl spirito gabenimo turėjo problemų su Lenkijos pareigūnais. 2003 metais vilkaviškiečiui buvo iškelta byla dėl plėšimo ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Bylą pareigūnai nutraukė, kai kaltininkas susitaikė su nukentėjusiuoju.

Pernai lapkritį A.Žemaitaitis pateko į akiratį ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto alkoholinių gėrimų gabenimo pradėjusiems Marijampolės muitininkams.

Vėl Marijampolės muitininkų dėmesį dėl tos pačios priežasties A.Žemaitaitis atkreipė praėjus vos savaitei po to, kai lydėdamas spirito prikrautą Lenkijos firmos vilkiką įkliuvo Šiaulių pasieniečiams.

Stebėjosi pateiktais motyvais

Pasieniečiams abejonių sukėlė ir teisėjos sprendimas kaltinamiesiems grąžinti pareigūnų sulaikytus automobilius.

„Šį sprendimą teisėja motyvavo tuo, kad nėra duomenų, jog automobiliai buvo skirti nusikalstamai veikai.

Bet per ikiteisminį tyrimą vilkiko vairuotojas patvirtino, jog spiritas į vilkiką buvo pakrautas firmoje, kuriai priklauso šis vilkikas. Kokių dar duomenų galėtų reikėti?” – retoriškai klausė pasieniečiai.

Smulkmei – didesnės bausmės

Didesne bausme negu stambūs spirito gabentojai buvo nubaustas iš Latvijos į Lietuvą mikroautobusu 2500 pakelių cigarečių įvežęs Radviliškio rajono gyventojas 25 metų Vidmantas Katilius.

Pernai liepos 13-ąją Kalvių pasienio poste pareigūnai V.Katiliaus vairuojamame automobilyje „Volkswagen LT 28” aptiko 2500 pakelių cigarečių.

Už tai V.Katilių Joniškio apylinkės teismas šių metų kovo 30 dieną nubaudė 5 tūkstančių litų bauda ir konfiskavo automobilį.

Kito žmogaus vardu registruoto automobilio neteko ir 36 metų mažeikiškis Gintaras Dunauskis.

Pernai vasarą pasieniečių sulaikytame „Renault Espace”, kurį vairavo G.Dunauskis, rasta 195 litrai pilstuko ir 272 litrai stiprių naminės gamybos alkoholinių gėrimų.

G.Dunauskis aiškino, jog šį krovinį nuvežti už 30 litų atlygį paprašė nepažįstamas asmuo.

Tokiu pilstuko vežėjo aiškinimu nepatikėjusi Mažeikių apylinkės teismo teisėja Silva Gerybienė nubaudė G.Dunauskį 2500 litų bauda ir konfiskavo automobilį bei mobilųjį telefoną.

Pareigūnų rankos – surištos

„Nuolat gauname įvairių programų ir rekomendacijų, kaip kovoti su kontrabanda, bet kol nusikaltėliai galės naudotis ne tik įstatymų spragomis, bet ir nepamatuota prokurorų ir teisėjų malone, iš šių programų nebus jokios naudos.

Dėl vienodos teismų praktikos nebuvimo ir prokurorų, kurie neapskundžia akivaizdžiai per švelnių teismo sprendimų, pasyvumo galime tik bejėgiškai stebėti, kaip mūsų sulaikyti kontrabandininkai, sumokėję teismų jiems skirtas simbolines baudas, atgauna sulaikytus automobilius ir toliau imasi tų pačių nusikaltimų”, – „Lietuvos rytui” sakė Šiaulių rinktinės pasieniečiai.

Ričardas Vitkus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.