Lietuviškas laikraštis Britanijoje bandys suvienyti tautiečius

Dauguma lietuvių Anglijoje vis dar gyvena kas sau – ne tik neparemia vienas kito, bet nutaikę progą savo tautiečius dar ir apgauna, apvagia arba randa kokį kitą būdą pakenkti.

Vis dėlto lietuvišką laikraštį „Londono žinios” Didžiojoje Britanijoje pradėję leisti tautiečiai džiaugiasi pastebintys teigiamus pokyčius.

Pasak dienraščio redaktoriaus Aido Zubkonio, lietuviai pamažu tampa draugiškesni vieni kitiems bei aktyviau buriasi į bendruomenes. Suvienyti į Angliją emigravusius lietuvius – vienas iš naujojo savaitraščio „Londono žinios” tikslų.

Renka gražiausią Britanijos lietuvaitę

Kiekvieną antradienį Britanijoje gyvenantys lietuviai tam tikrose parduotuvėse, prekybos centruose ir keliuose spaudos kioskuose ieško naujausio „Londono žinių” numerio. Šiuo metu tai vienintelis lietuviškas savaitraštis šalyje.

Laikraštis platinamas visoje Britanijoje, o jo leidėjai tvirtina, kad platinimo vietų geografija nuolatos plečiasi. Šiandien vien Londone yra apie 80 „taškų”, kur lietuviai sako galintys gauti jiems labai svarbų, nes leidžiamą gimtąja kalba, laikraštį.

Lietuvoje likę jų artimieji taip pat skaito „Londono žinias” – internete pasirodo internetinė savaitraščio versija. Emigrantų šeimų nariams tai yra būdas iš pirmų lūpų sužinoti jiems brangių žmonių kasdienybės realijas.

Pirmasis „Londono žinių” numeris buvo išleistas prieš metus. Per tą laiką pasirodė 21 numeris, nes kurį laiką laikraštis buvo leidžiamas nereguliariai. Tiesa, savaitraščio redaktorius žurnalistas A. Zubkonis atkreipia dėmesį, kad prieš kelerius metus buvo leidžiamas kitas laikraštis tokiu pat pavadinimu, tačiau jo redakcija dėl finansinių problemų nutraukė veiklą nepraėjus nė metams.

„Savaitraštis skirtas tautiečiams, kurie, atvykę į Jungtinę Karalystę, nori gauti aktualios informacijos apie gyvenimą ir darbą šalyje. Laikraštyje galima rasti tiek Didžiosios Britanijos, tiek Lietuvos, tiek ir viso pasaulio naujienų”, – pasakojo leidinio redaktorius.

Be įprastų įvairių sričių naujienų, skaitytojai gali gauti naudingų patarimų ieškant darbo, spausdinami nauji darbo pasiūlymai. Yra ir lengvesnio turinio skaitinių: reportažų iš Lietuvos atlikėjų koncertų, horoskopų, kryžiažodžių (juos taip pat sudarinėja Anglijoje gyvenantis lietuvis).

Be to, „Londono žinios” paskelbė gražiausios Britanijos lietuvaitės konkursą, kuriam merginos aktyviai siunčia savo nuotraukas, o skaitytojai už labiausiai patikusias balsuoja.

Pasak A. Zubkonio, laikraščio skaitytojų daugėja. „Dažnai sulaukiame teigiamų skaitytojų atsiliepimų”, – „Vakarų ekspresui” sakė redaktorius, vadovaujantis kol kas visai mažai redakcijai: joje dirba viso labo septyni žmonės. Žinoma, visi – lietuviai. Tarp jų – du žurnalistai: A. Zubkonis bei jo kolegė Snaigė Kaladytė.

Lietuviško laikraščio leidėjus į Londoną likimas nubloškė skirtingu metu ir skirtingais tikslais, tačiau jie džiaugiasi galų gale dirbantys mėgstamą darbą. Anot A. Zubkonio, Londone gyvenančio dar tik 4 mėnesius, daugumai redakcijos darbuotojų laikraštis yra vienintelis pragyvenimo šaltinis.

Juodadarbiai lietuviai – mitas

„Londono žinių” redakcijos turimi duomenys apie Anglijoje gyvenančius lietuvius yra tokie pat, kokie skelbiami ir Lietuvoje: neoficialiai manoma, kad visoje Britanijoje jau yra įsikūrę daugiau nei 200 tūkstančių, o vien sostinėje Londone – apie 100 tūkstančių mūsų tautiečių.

A. Zubkonio teigimu, emigracijos apimtys vis dar yra didelės, į Londoną atvyksta vis daugiau ir daugiau lietuvių, nors rudenį srautai kiek sumažėja. Dažniausiai lietuviai atvyksta po vieną, ir tik vėliau, kiek įsitvirtinus, pakviečiami kiti šeimos nariai. Kiti lietuviai išsyk atvažiuoja su šeimomis, su jau paaugusiais vaikais, kartais – ir kūdikiais.

Tiesa, kad būnant Lietuvoje rasti gerą darbą Anglijoje yra labai sunku? Taip daug daugiau galimybių patekti į sukčių pinkles.

Taip, tiesa, – sako A. Zubkonis. – Aišku, daug kas priklauso nuo to, kokio darbo žmogus ieško. Jums gali padėti pažįstami, tačiau gyvenant Lietuvoje ir ieškant darbo svetur, galimybės yra labai ribotos.

Kokius darbus šiuo metu dirba daugiausiai lietuvių?

Prieš atsakant į šį klausimą reikėtų paneigti mitą, kad lietuviai Britanijoje dirba tik juodus darbus. Taip, neneigsiu – vyrai dažnai dirba statybose, fabrikuose, pakavimo, rūšiavimo gamyklose, žemės ūkyje. Moterys – restoranuose, viešbučiuose, virtuvėse ir pan.

Tačiau Lietuvai tapus visateise Europos Sąjungos nare, vis daugiau lietuvių jau dirba ir prestižiniais laikomus darbus (vadybininkais, finansininkais ir kt.), sėkmingai vadovauja savo pačių įkurtoms verslo įmonėms. Britanijoje labai padaugėjo lietuvių įmonių.

Tačiau ar darbų pakanka visiems?

Kas turi užsispyrimo ir noro, tas darbą randa. Bet nepamirškite, kad darbo paieška taip pat yra sunkus darbas.

Dėl didesnių pinigų dirbti turbūt reikia labai daug ir sunkiai?

Priklauso nuo to, ką vadiname „didesniais pinigais” ir kokie yra žmogaus, atvykusio į Didžiąją Britaniją, tikslai. Jeigu tikslas vienas – užsidirbti kuo daugiau, tada gyvenimas bent jau iš pradžių yra išties sudėtingas: varginanti rutina ir nieko daugiau. Tačiau visais atvejais derėtų prisiminti posakį „Nieko nėra lengvo”.

Lietuvoje jau pasigirsta pasakojimų apie Londone žaibiškai praturtėjusius lietuvius.

Praturtėti realu, bet tokie atvejai – pavieniai. Be abejo, čia gyvenančių lietuvių finansinė padėtis gerėja, kitaip jie nesistengtų Anglijoje įsitvirtinti.

Sako, kad tarp lietuvių darosi populiaru uždirbtus pinigus investuoti į nekilnojamąjį turtą?

Vieni taupo ir kur nors investuoja, kiti leidžia pinigus pramogoms ir gyvenimo malonumams – vėlgi tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus tikslų. Taip, lietuviai neretai investuoja į nekilnojamąjį turtą, vis daugiau jų čia, Londone, nusiperka butus. Turiu omenyje tuos, kurie Londone gyvena ilgesnį laiką ir savo ateitį sieja ne su Lietuva, o su Didžiąja Britanija.

Vaikščiodamas Londono gatvėmis dažnai išgirstate lietuvišką šneką?

Tikrai neretai.

Daugiausiai lietuvių gyvena rytinėje Londono dalyje. Taip yra nuo senų laikų. Viena pagrindinių priežasčių yra nebrangi būsto nuoma šiame rajone.

Kiek Londone veikia lietuviškų parduotuvių, mokyklų?

Lietuviškų parduotuvių šiuo metu yra apie keturiasdešimt. O mokyklos – dvi (šeštadieninė ir sekmadieninė). Palaipsniui atsidaro privačios lietuviškos mokyklėlės bei darželiai. Ar mokinių pakanka? Atrodo, taip. Bent jau patys mokytojai teigia nesiskundžiantys jų skaičiumi.

Kaip dažnai vyksta lietuviški renginiai?

Lietuviškų renginių Britanijoje nėra labai daug. Labiausiai švenčiamos sekminės ir Joninės – susirenkame lietuvių sodyboje „Headley” parke netoli Londono. Neseniai čia mūsų laikraštis organizavo Andriaus Mamontovo koncertą. Surengę klausytojų apklausą, nusprendėme koncertus organizuoti ir ateityje.

Su kokiomis problemomis susiduriate gyvendami Britanijoje?

Didžiausia problema Britanijoje – biurokratija. Biurokratiniai procesai čia vyksta labai lėtai.

O po didžiųjų sprogimų metro ar jaučiatės saugūs?

Viskas gerai, gatvėse nebėra jokios įtampos, gyvename pakankamai ramiai.

Ar emigravę lietuviai domisi gyvenimu Lietuvoje? Dabar mūsų šalyje daug diskutuojama dėl euro įvedimo: kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu?

Taip, lietuviams įdomu, kas vyksta jų gimtojoje šalyje, todėl ir savo laikraštyje skiriame vietos lietuviškoms aktualijoms. Kita vertus, dalis lietuvių nenori net pagalvoti apie Lietuvą – yra per daug nudegę nuo čia vykstančių politinių dalykų. Gaila, bet taip yra. O apie euro įvedimą, tiesą sakant, kalbama labai mažai.

Apskritai, jeigu lietuviai nesitraukia iš Londono, vadinasi, yra patenkinti gyvenimu, kurį čia susikūrė.

Kaip didelę lietuvių emigraciją vertina patys britai?

Apie lietuvius dažnai tenka išgirsti nuomonę, jog tai – darbštūs žmonės. Šis faktas pakelia mūsų tautiečių reputaciją britų akyse.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.