Keturiskart teistas kaimynas kaltinamas senuko nužudymu

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama byla, kurioje keturiskart teistas Andrius Barnackas (gim. 1982 m.) kaltinamas senuko nužudymu siekiant apiplėšti.

Kaltinamaje akte sakoma, kad vasario 24-osios vakarą Šilutės rajono Stubrių kaimo gyventojas A. Barnackas, būdamas neblaivus, kartu su dviem nenustatytais asmenimis apsilankė vienišo kaimyno – 88-erių metų Kosto Žemgulio namuose. Trijulė buvo su kaukėmis.

A. Barnackas, nuo kurio akių senukas nuplėšė kaukę, grasindamas peiliu, ėmė reikalauti 2 000 litų. K. Žemgulis pinigus laikė banke, tad vėliau rastoje piniginėje būta tik centų.

Prokurorai tvirtina, jog A. Barnackas penkis kartus sudavė K. Žemguliui kumščiu į galvą. Ant senuko rankų buvo rastos dvi pjautos žaizdos.

K. Žemguliui diagnozuotas galvos smegenų sutrenkimas, kaklo dalies stuburo slankstelio plyšimas, veido nubrozdinimas, mėlynės ant kūno. Nuo sumušimų senukas kovo 11 dieną Šilutės ligoninėje mirė.

Devynių klasių išsilavinimą turintis teisiamasis tik dalinai pripažįsta savo kaltę. Keturis kartus teistas vyras, anksčiau gyvenęs Jonavos rajone, teigė, kad į Stubrių kaimą atsikėlė prieš aštuonerius metus.

Paskutinį kartą iš įkalinimo įstaigos grįžęs praėjusių metų spalį A. Barnackas niekur nedirbo. Jis gyveno iš 135 litų Darbo biržos pašalpos.

„Tą vakarą namuose gėriau su kaimynu ir broliu. Brolis nuėjo miegoti, kaimynas – namo, o aš nutariau nueiti pas K. Žemgulį pasiskolinti pinigų”, – tvirtino teisiamasis.

Anot A. Barnacko, jis radęs senolio duris neužrakintas. Senukas jau gulėjęs lovoje. Eidamas į kambarį, vyras iš virtuvės pagriebęs peilį neva norėdamas pagąsdinti kaimyną. „Pagrasinau peiliu ir liepiau duoti pinigų,” – pasakojo teisiamasis, atkakliai tvirtinęs, jog buvo vienas ir be kaukės.

Senoliui atsakius, jog pinigų neturi, A. Barnackas tris kartus aukai trenkęs kumščiu į galvą. Nuo smūgių senolis nuvirtęs ir susitrenkęs į sieną, tad jam pradėjęs bėgti kraujas iš nosies.

„Rankas senukas galėjo pats susižeisti į mano atkištą peilį”, – bandė aiškinti teisiamasis. Jis tikino supratęs, jog pinigų negaus, tad išėjęs namo.

Iš teisėjos klausimų paaiškėjo, jog A. Barnackas iš K. Žemgulio kartą jau buvo skolinęsis dvidešimt litų ir negrąžinęs.

Kaimyną plėšikai aplankė penktadienio vakarą, o šeštadienį A. Barnackas kartu su senuko sūnumi Alfonsu Žemguliu į jo namus užėjo vėl. Išgeriantis sūnus nesureagavo į tėvo skundą, kad A. Barnackas jį sumušė. Vyrai išgėrė butelį ir išėjo.

Pirmadienį senuką aplankęs kitas jo sūnus Algirdas pakraupo nuo vaizdo: nešildomame kambaryje, lovoje, kelinta diena gulėjo tėvas, o kambario sienos bei patalynė buvo aptaškyta krauju.

Anot vyriškio, jis tėvą skubiai išgabeno į Šilutės ligoninę. Senolis buvo paguldytas į Reanimacijos skyrių. Medikai apie sumuštąjį pranešė policijai.

Senukas papasakojo, jog jį aplankė kaukėti plėšikai. Vieną, nuplėšęs kaukę, jis atpažino – tai buvo A. Barnackas. Jis ir mušęs senolį, reikalavęs pinigų, kiti du tik stovėję.

Pasak teismo posėdyje dalyvavusios velionio dukros Teresės, tėvas ne kartą minėjęs, jog bijo gyventi kaime, kuriame vis daugėja iš kalėjimo grįžusių asmenų.

Nepaisant to, sveikata nesiskundęs senolis pas dukrą Klaipėdoje išbūdavo vos vieną dieną, o tada autobusu skubėdavo į namus, nes manė, jog asocialūs asmenys gali padegti jo sodybą.

Jai senukas sakęs, kad iš baimės skolindavęs pinigus jį aplankantiems grėsmingiems vaikinams. „Tėvas sakė, jog duoda jiems pinigų cigaretėms, kartais net keliasdešimt litų, kad tik atstotų”, – teigė dukra.

Senuko vaikai yra pareiškę civilinį ieškinį. Jie prašo atlyginti ne tik laidotuvių, paminklo statymo išlaidas, bet moralinę žalą – 30 000 litų.

Žaneta Skersytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.