Nustatomos naujos elektros kainų ribos, vartotojams kaina keistis neturėtų

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) ateinančią savaitę nustatys viršutines elektros tiekimo kainų ribas 2006 metams. Manoma, kad skirstomieji tinklai elektros kainų nepakeis.

Numatoma viršutines ribas sumažinti vidutiniškai 3 procentais. „Kadangi ir iki šiol skirstomieji tinklai elektrą tiekė už kiek mažesnę kainą, nei yra viršutinė riba, galima tikėtis, kad jų kainos nesikeis”, – Eltai sakė VKEKK pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

„Lietuvos energijai” bus nustatyta 2,43 cento už kilovatvalandę (kWh) perdavimo paslaugos aukštos įtampos tinklais kainos viršutinė riba.

Bendrovei Rytų skirstomieji tinklai žadama nustatyti 6,36 cento už kWh skirstymo vidutinės įtampos, 10,18 cento už kWh skirstymo žemos įtampos tinklais ir 0,21 cento už kWh visuomeninio tiekėjo paslaugų viršutines kainas.

Privačiai įmonei VST – 7,5 cento už kWh skirstymo vidutinės įtampos, 9,23 cento – žemos įtampos tinklais ir 0,19 cento už kWh visuomeninio tiekėjo paslaugų viršutines kainas.

Taip pat žadama nustatyti didesnes nei anksčiau viršutines termofikacinių elektrinių gaminamos elektros supirkimo kainas. Pasak V. Jankausko, jos bus 16 proc. didesnės, nes brangsta termofikacinių elektrinių kuras – dujos.

Anot komisijos pirmininko, iš termofikacinių elektrinių superkama apie dešimtadalis visos šalyje suvartojamos elektros, todėl bendra supirkimo kaina dėl šio padidėjimo ūgtels maždaug 2 procentais.

VKEKK dar laukia užduotis nustatyti supirkimo kainas įvairioms elektrinėms. Visos šalies elektros supirkimo kainas komisija žada nustatyti spalio mėnesį. „Galima tikėtis, kad Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE) gaminamos elektros supirkimo kaina liks ta pati, bet yra klausimų dėl papildomų šaltinių”, – sakė V. Jankauskas.

Anot jo, dar neaišku, iš ko ir kokiomis proporcijomis bus perkama elektra, kol IAE bus remontuojama. Kitąmet numatytas ilgesnis nei įprasta – 80 dienų – elektrinės remontas, tuo laikotarpiu daugiausia elektros energijos būtų, kaip per remontą šiemet, importuojama iš Estijos ir Rusijos arba perkama iš Elektrėnuose esančios termofikacinės Lietuvos elektrinės.

Ūkio ministerijos duomenimis, Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį pagaminta 8,1 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos – 21 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Elektros suvartojimas šalyje išaugo 4,1 proc., pramonė sunaudojo 31,5 proc. visos suvartotos elektros, namų ūkiai – 26,2 procento.

Elektros importas išaugo beveik keturis kartus: nuo 50 mln. kWh pirmąjį pusmetį pernai iki 190 mln. kWh per šešis šių metų mėnesius.

Lietuvoje IAE pagamina 72 proc., šiluminės elektrinės – 23 proc., likusios – 5 proc. elektros energijos.

2005-09-22 12:33

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.