Siūloma keisti vardų ir pavardžių rašymo tvarką

Ministrų kabinetas pritarė įstatymo „Dėl vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose” projektui, kuris bus teikiamas Seimui.
Šiuo metu, rašant vardus ir pavardes asmens ir kituose dokumentuose, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos 1991 m. sausio 31 d. nutarimu. Šis nutarimas reglamentuoja vardų ir pavardžių rašymą tik piliečio pasuose, kurie šiuo metu jau nebeišduodami. Iki šiol buvo nereglamentuotas vardų rašymas civilinės būklės aktų įrašuose, Lietuvos Respublikos pase, asmens tapatybės kortelėje ir kituose dokumentuose. Iškildavo problemų su Lietuvos Respublikos piliečių, susituokusių su kitų valstybių piliečiais, ir jų vaikų pavardžių, taip pat tautinėms mažumoms priklausančių asmenų vardų ir pavardžių rašymu.
Projekte numatyta nustatyti asmenvardžių rašymą civilinės būklės aktų įrašuose bei jų liudijimuose. Detalesnę vardų ir pavardžių rašymo tvarką nustatys Valstybinės lietuvių kalbos komisijos parengtos ir patvirtintos Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose taisyklės.
Pažymėtina, kad įstatymo projektas paremtas nuostata, kad dokumentas, kuriame įrašytas asmenvardis, turi išsaugoti oficialiai vardu ir pavarde pažymėtą asmens tapatybę, o ne sukurti naują. Kartu atsiranda teisė kitose valstybėse identifikuotiems asmenims išlaikyti autentišką vardą ir pavardę.
Nauja tvarka leis tautinėms mažumoms priklausantiems asmenims savo vardus ir pavardes rašyti atitinkamos tautinės mažumos kalbos lotyniško pagrindo nelietuviškais rašmenimis (įvedant raides q, x, w). Asmenvardžiai iš nelotyniško pagrindo rašmenis vartojančių kalbų bus transliteruojami. Tokia pat galimybė bus suteikta ir tautinių mažumų atstovų vaikams bei vaikaičiams. Jie taip pat turės teisę reikalauti, kad jų vardai ir pavardės būtų rašomi lotyniško pagrindo tautinės mažumos kalba.
Seimui priėmus įstatymą, nauja vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose tvarka įsigaliotų 2007 metų sausio 1 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.