Mediką pakirto ligonio peilio dūris

Rokiškio psichiatrijos ligoninėje – kruvinas teismo nepakaltinamu pripažinto ligonio išpuolis.

Asmens sveikatos priežiūros skyriuje griežto stebėjimo sąlygomis priverstinai gydomas 33 metų Žilvinas Loveika peiliu į kaklą sunkiai sužalojo skyriaus vedėją gydytoją Julių Meškelę.

Pasak žaizdą susiuvusio Rokiškio rajono ligoninės traumatologo Vilimanto Uselio, jo kolegai pasisekė – bestas peilis čiužtelėjo visiškai netoli miego arterijos, bet, laimei, jos nelietė.

Pakišo perskaityti teismo sprendimą

Nelaimė ligoninėje įvyko pirmadienį, apie 22 valandą.

Šiuo metu Rokiškio ligoninės traumatologijos skyriuje gydomas J.Meškelė „Panevėžio rytui” pasakojo, kad užvakar vakare, apie 22 valandą, jis vizitavo ligonius.

Gydytojas užėjo ir į palatą, kurioje kartu su kitu ligoniu gyvena Ž.Loveika.

Pastarasis J.Meškelei parodė praėjusią savaitę Rokiškio rajono apylinkės teismo priimtą sprendimą, kuriame buvo konstatuota, kad Ž.Loveika dar yra pavojingas visuomenei ir gydymo režimas griežto stebėjimo sąlygomis jam negali būti keičiamas į gydymą švelnesnio režimo skyriuose.

„Man buvo tamsu skaityti Ž.Loveikos pakištus popierius, todėl nuėjau į koridorių prie šviesesnės lemputės. Pavojingam ligoniui atsukau nugarą”, – pasakojo J.Meškelė.

Puolė iš už nugaros

Gydytojo neatsargumu pasinaudojęs žemo ūgio Ž.Loveika staiga šoko jam ant nugaros.

„Staiga pajutau skausmą kakle. Užpuoliką nupurčiau, bet Ž.Loveika ir vėl šoko ant manęs, peiliu sužalojo man ranką, kuria bandžiau prisidengti kaklą. Aš jį vėl numečiau nuo pečių”, – grumtynių momentus prisiminė gydytojas.

Išgirdę triukšmą ir šauksmus, į pagalbą atskubėjo skyriaus darbuotojai. Ž.Loveika buvo sutramdytas ir uždarytas į palatą. Vėliau pas jį rastas peilis aštriai išgaląsta 3 cm geležte.

Jaučiasi pats kaltas

Sužalotas J.Meškelė buvo išvežtas į Rokiškio rajono ligoninę. Traumatologijos skyriuje nukentėjusiajam susiūtas gilus kaklo raumenų pjūvis.

Pasak traumatologo V.Uselio, jo kolegai padarytas vidutinio sunkumo kūno sužalojimas.

J.Meškelė teigė nenusiteikęs dėl užpuolimo ir sužalojimo rašyti pareiškimus policijai.

„Aš pats kaltas. Pasielgiau labai neatsargiai ir ne pagal instrukcijas. Su teismo nepakaltinamais pripažintais ir priverstinai gydomais ligoniais mes, gydytojai, galime bendrauti tik lydimi sanitarų”, – „Panevėžio rytui” sakė sužalojimus besigydantis J.Meškelė.

J.Meškelė Rokiškio psichiatrijos ligoninėje dirba jau 24 metus. Toks incidentas su ligoniu jo darbo praktikoje pirmas.

Ligoniui nepatiko teisėjų sprendimas

Iš Alytaus kilęs Ž.Loveika į Rokiškio psichiatrijos ligoninę pateko 1998 metais, kai Alytaus rajono apylinkės teismas jį pripažino nepakaltinamu ir priėmė nutartį priverstinai gydyti psichiatrijos ligoninėje griežto stebėjimo sąlygomis.

Ž.Loveika buvo kaltinamas žmogžudyste. Ligoninės medikų žiniomis, jis buvo samdomas žudikas.

Teismo nepakaltinamais pripažintų bei priverstinai gydomų ligonių bylos kas pusę metų peržiūrimos Rokiškio rajono apylinkės teisme.

Remdamiesi gydytojų psichiatrų išvadomis, teisėjai sprendžia, ar sunkius nusikaltimus padariusius ligonius galima perkelti gydyti švelnesnėmis – sustiprinto arba bendrojo stebėjimo sąlygomis.

Praėjusią savaitę Rokiškio rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą Ž.Loveiką dar palikti gydytis asmens sveikatos priežiūros skyriaus griežto stebėjimo sąlygomis.

„Tai, matyt, labai supykdė ligonį, ir savo pyktį jis išliejo ant gydytojo”, – apie kruvino išpuolio priežastis kalbėjo Rokiškio psichiatrijos ligoninės direktorius Algimantas Liausėdas.

„Šis įvykis dar kartą patvirtino, kad medikų darbas su psichikos sveikatos sutrikimų turinčiais ligoniais yra labai pavojingas”, – teigė A.Liausėdas.

Tirs ligoninės auditas

Rokiškio psichiatrijos ligoninės auditas tirs šio įvykio aplinkybes ir priežastis.

Anot A.Liausėdo, jau dabar aišku, kad skyriaus vedėjas pasielgė neatsargiai, pažeidė saugaus darbo psichiatrijos ligoninėje instrukcijas.

Ar psichikos ligonio sužalotas J.Meškelė bus baudžiamas dėl tokio prasižengimo, paaiškės gavus audito išvadas.

Rokiškio policijos komisariato viršininkas Stasys Meliūnas sakė, kad yra registruotas Rokiškio psichiatrijos ligoninės slaugytojos pranešimas telefonu apie sužalotą mediką.

„J.Meškelė atsisakė rašyti pareiškimą, teigė niekam pretenzijų neturįs. Medikas savo sprendimą motyvavo tuo, kad žino, kokį darbą dirba, ir nėra apsidraudęs nuo tokių nelaimių”, – „Panevėžio rytui” sakė S.Meliūnas.

Apie šį įvykį yra informuotas ir Valstybinės darbo saugos inspekcijos inspektorius Almantas Blažys. Jis kol kas tyrimo neatlieka. „Per dvi dienas turiu gauti gydytojų išvadas apie J.Meškelės patirto sveikatos sutrikdymo sunkumą. Jei bus pripažinta, kad jam buvo padarytas sunkus kūno sužalojimas, tuomet ir mes pradėsime tyrimą. Jei kūno sužalojimas lengvas, įvykį tirs tik nukentėjusiojo darbovietė, šiuo atveju – Rokiškio psichiatrijos ligoninė”, – „Panevėžio rytui” aiškino A.Blažys.

Rita Zdanevičienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mediką pakirto ligonio peilio dūris"

  1. Anonimas

    VISOMS LIETUVOS MERGINOMS LIETUVAITĖMS BEI VAIKINAMS KVIETIMAS! Į JAUNIKIO VESTUVIŲ POKYLĮ,KURIS VYKS VIRTUALIOJE ERDVĖJE,VYNAS IR DUONA NEMOKAMAI,KAIP DOVANA! zilve.blogspot.com

  2. vid.

    nesityciok is kankinamuju ir nepuls’daktareliai’ar

    ar sunku buti zmogumi

    buti daktaru ne kiekvienam.daug pasauktu,mazai isrinktu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.