Kompensacijas už šildymą ir vandenį gaus daugiau žmonių

Kaip ir kiekvienais metais, artėjant naujam šildymo sezonui Socialinį paramos skyrių užplūs klaipėdiečiai, norintys gauti kompensacijas už būsto šildymą, karštą bei šaltą vandenį.

Už šildymą ir vandenį nuo spalio kompensacijas Lietuvoje turėtų gauti beveik 15 tūkst. žmonių daugiau, o iki šiol tokias kompensacijas gaunantiems asmenims valstybės parama šiek tiek išaugs.

Apie kompensacijų skyrimo tvarką kalbamės su Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Audrone Liesyte.

Nuo kada gyventojai gali pradėti teikti prašymus ir kada yra paskutinis terminas juos pateikti?

Kompensacijų skyrimas priklauso nuo šildymo sezono pradžios. Dažniausiai jis pradedamas spalio mėnesį. Dažniausiai gyventojai skuba susitvarkyti dokumentus iki spalio 15 dienos, nes tik tokiu atveju jie patenka į tuos gyventojų sąrašus, kurie gauna kompensacijas jau pirmąjį šildymo sezono pradžios mėnesį.

Jei gyventojai nespės sutvarkyti dokumentų iki spalio 15-osios – nieko baisaus, dokumentai bus priimami ir toliau, tik kompensacijos bus paskaičiuotos už praėjusį mėnesį. Jei gyventojai dokumentus pateiks gruodžio 15-31 dienomis, jiems kompensacija bus perskaičiuota už laikotarpį nuo spalio mėnesio. Tačiau jei gyventojai dokumentus pateiks jau po gruodžio 31-osios, kompensacijos už kelis praėjusius mėnesius nebegaus. Todėl raginu visus gyventojus, galinčius gauti kompensacijas, susitvarkyti dokumentus iki gruodžio mėn. 31 dienos.

Ar skirsis šiemetinių kompensacijų dydis nuo gautų praėjusiais metais?

Negalime tiksliai prognozuoti, ar kompensacijų dydis skirsis. Tačiau turiu pažymėti, jog birželio mėnesį Vyriausybė nusprendė didinti valstybės remiamas pajamas 20 litų vienam asmeniui – nuo 135 iki 155 litų.

Kas gali tikėtis kompensacijų už šildymą bei karštą vandenį?

Kompensacijos yra skirtos mažas pajamas gaunantiems gyventojams. Vyriausybei padidinus remiamas pajamas didesnę paramą gaus tokie asmenys bei bedarbiai, kurie kitų pajamų neturi. Pensininkams, daugiavaikėms, neįgaliesiems, kuriems padidėjo pajamos, kompensacijos dydis kis mažiau.

Kur reikia kreiptis dėl kompensacijų ir kas jas skiria?

Kompensacijas skiria Socialinės paramos skyrius. Jo specialistai yra įsikūrę patalpose, esančiose Liepų g. 15 bei Laukininkų g. 19a.

Kas skaičiuoja kompensacijas?

Gyventojams kompensacijas skaičiuoja bendrovių „Klaipėdos energija” ir „Klaipėdos vanduo” buhalteriai. Taip pat noriu akcentuoti, kad daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkai dėl gyventojų sąrašų ir duomenų, reikalingų kompensacijoms suskaičiuoti, turi kreiptis į „Klaipėdos energijos” Klientų aptarnavimo centrą Šilutės pl. 26 arba paskambinti telefonais 1333, 392666.

Kokius dokumentus turi pateikti gyventojai Socialinės paramos skyriui dėl kompensacijos už šildymą?

Gyventojas, atvykęs į Socialinės paramos skyrių, turi užpildyti prašymą kompensacijai gauti, kuriame deklaruoja savo turtą, bei pateikti trijų paskutinių mėnesių visų šeimos narių pažymas apie visas gautas pajamas (darbo užmokestį, stipendijas, alimentus). Bedarbiai turi pateikti darbo biržos pažymą ir dokumentus apie šeimyninę padėtį (santuokos liudijimą, sutuoktinio mirties liudijimą, ištuokos bei antstolių pažymas). Nereikia pateikti pažymos apie gaunamas gyventojo socialines išmokas bei pažymos iš VĮ Registrų centro, nes Socialinės paramos centro specialistai turi bendrą duomenų bazę ir ja naudojasi. Jeigu pageidaujantys gauti kompensacijas turi skolų paslaugų teikėjams, reikia pateikti skolos mažinimo sutartį su tiekėju.

Ar gaunančiųjų kompensacijas skaičius kiekvienais metais kinta?

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktus duomenis, dabar kompensacijas už šildymą ir karštą bei šaltą vandenį gauna beveik 7 proc. Lietuvos gyventojų, tačiau prognozuojama, jog nuo spalio mėnesio tokią paramą gaus jau 7,3 proc. gyventojų.

Dalis socialiai remtinų žmonių, įsiskolinusių bendrovėms už jų suteiktas paslaugas, nėra susitvarkę dokumentų kompensacijoms gauti. Kodėl taip nutinka?

Dažniausiai taip nutinka dėl žmonių neatsakingumo. Todėl raginu gyventojus kreiptis į Socialinės paramos skyriaus specialistus, jie visada suteiks išsamią informaciją visais klausimais dėl kompensacijų. Informacija teikiama telefonais 410840, 320024.

Esminiai faktai

Nuo spalio 1 d. remiamos pajamos Lietuvoje didinamos nuo 135 iki 155 litų. Valstybei remiamų pajamų padidinimas kainuos 9 mln. litų (socialinei pašalpai ir kompensacijai už būsto šildymo išlaidas iš valstybės biudžeto bus skirta 8 mln. Lt, o bedarbių išmokoms iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto – apie 1 mln. litų).

Nuo liepos 1 dienos šalyje 50 litų, iki 550 litų, pakeltas minimalus darbo užmokestis. Taip pat 28 litais, iki 200 litų, išaugo bazinė pensija, 94 litais, iki 1084 litų, padidėjo draudžiamosios pajamos, dėl to gyventojų senatvės pensijos vidutiniškai išaugo 50 litų. Tokie pasikeitimai buvo sukėlę gyventojų, ypač pensinio amžiaus, nuogąstavimus, jog padidėjus pajamoms jie nebeteks valstybės kompensacijų už šildymą bei vandenį.

Indrė Milinienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.