Belgrade rinktinės laukia nauji iššūkiai

Be kluptelėjimų įveikusi pirmąjį Europos čempionato etapą, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vakar iš Podgoricos atskrido į Belgradą.

Šiandien Europos čempionų titulą ginantys mūsų šalies krepšininkai jau pradės rengtis ketvirtfinalio dvikovai su Prancūzija arba Serbija ir Juodkalnija, kurios šįvakar kovos aštuntfinalyje.

Lietuvos rinktinė dėl teisės žaisti pusfinalyje rungtyniaus ketvirtadienį.

Varžovų nepasirinksi

Į Belgradą šalies krepšininkai išskrido vakar anksti ryte. Likusią dienos dalį jie galėjo skirti poilsiui.

„Po trejų rungtynių žaidėjams jau reikėjo atsipūsti. Pirmadienis buvo vienintelė diena be treniruočių”, – sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Poilsis labiausiai reikalingas kojų skausmus jaučiantiems Mindaugui Žukauskui ir Simui Jasaičiui. Pastarasis verčiau kentės, nei skųsis treneriams, tačiau šiuos apie žaidėjo problemas informuoja komandos gydytojas Robertas Narkus.

Į klausimą, su kuo labiausiai nenorėtų kautis ketvirtfinalyje, A.Sireika atsakė: „Galvojau, kad Izraelis gali įveikti Ispaniją, tik gaila, kad per mažu skirtumu tai padarė. Būtume galėję ketvirtfinalyje išvengti šeimininkų – Serbijos ir Juodkalnijos rinktinės.

Mes padarėme, ką galėjome, bet komandų išsidėstymas kitose grupėse nuo mūsų nepriklausė. Likimas mums siunčia išbandymus. Bet kokius varžovus gausime, su tais ir kovosime”.

Treneriai ketina imtis darbo jau šiandien, žiūrėdami galimų varžovų rungtynių vaizdo įrašus.

R.Javtokas moka nuraminti trenerį

Po paskutiniųjų laimėtų rungtynių prieš Bulgariją, A.Sireika persirengimo kambaryje buvo truputį piktas dėl kelių vaikiškų klaidų paskutinėmis sekundėmis.

Tačiau prie jo priėjęs Robertas Javtokas greitai užgesino ugnį. Apsikabinęs trenerį per pečius, komandos siela vadinamas vidurio puolėjas paprašė trenerio: „Nebesakykite nieko, pasitaisysime”.

Vėliau, prisiminęs šį epizodą, A.Sireika jau šypsojosi ir teigė, jog komandos vienybė ir kovingumas jį labai džiugina. Tokie tarpusavio santykiai padeda komandai kautis pagal principą „Vienas už visus, visi – už vieną”. Beje, prieš rungtynes treneris turi įprotį žaidėjams pasakyti kokį nors konkrečiai situacijai tinkantį anekdotą arba posakį.

„Jeigu jums akyse pasidarys žalia, negalvokite, kad pavasaris prasidėjo. Žinokite, kad atstovaujate Lietuvos rinktinei ir privalote už ją kovoti, net jeigu akyse žaliuoja”, – prieš mačą su bulgarais auklėtiniams rėžė A.Sireika.

Jis įpratęs į svarbias varžybas vežtis rimtą knygą. Į Serbiją ir Juodkalniją A.Sireika atsivežė Dž.Maksvelo „Kaip svajones paversti tikrove”. Ši knyga atskleidžia vadovavimo esmę, moko ugdyti tas vidines savybes, kurių reikia tikram lyderiui, paskui kurį sektų žmonės.

Į Europos čempionatą Švedijoje, kur Lietuvos ekipa iškovojo aukso medalius, jis vežėsi knygą apie karą.

Lauks žmonų

„Didelis noras kovoti ir darnūs komandiniai veiksmai – taip trumpai galėčiau apibūdinti mūsų ekipos žaidimą, – pasibaigus grupės varžyboms sakė R.Javtokas. – Sunkiausios rungtynės tikriausiai buvo su kroatais, nes tai buvo kova dėl pirmosios vietos grupėje, todėl mums labai reikėjo laimėti”.

R.Javtoko teigimu, iki ketvirtfinalio likusių dienų negalima vadinti laisvadieniais: „Tik vakar visai nesportavome. O šiandien jau pradedame dirbti, tad negalima sakyti, kad tai bus poilsio dienos. Nuovargis jau jaučiamas, tad dienos be rungtynių mums pravers. Per treniruotes dar taisysime trūkumus, derinsime veiksmus. Manau, poilsis mums išeis tik į naudą”.

Belgrade vyksiančiame finaliniame Europos čempionato etape kai kurie krepšininkai tikisi sulaukti žmonų.

„Mes su žmona dar tariamės dėl kelionės, kol kas nežinau, kaip bus”, – sakė R.Javtokas.

Kol kas namuose ir A.Sireikos žmona Aurelija.

„Parašiau, kad jau važiuojame į Belgradą. Bet ji nutylėjo, nieko neatsakė. Gal kokį siurprizą rengia, – svarstė Lietuvos rinktinės strategas. – Ir šiaip išvykstant iš aplinkinių jaučiau daugiau pesimistines nuotaikas, kurie nelabai tikėjo, kad mums reikės vykti į Belgradą.

Labai gerai, kad mums nebereikės žaisti aštuntfinalio rungtynių su Italija ar Vokietija, nes tokiuose mačuose visko gali nutikti”.

Kelių šimtų Lietuvos aistruolių gretas, palaikiusias savo šalies krepšininkus Podgoricoje, Belgrade turėtų papildyti papildomos krepšinio mėgėjų pajėgos.

Kaunietis teisėjauja Belgrade

Belgrade Lietuvos rinktinė sutiko arbitrą iš Kauno Virginijų Dovidavičių. Jis Serbijos sostinėje vieši nuo rugsėjo 10-osios, nes teisėjavo paskutiniam kvalifikacijos turnyrui, kuriame buvo kovojama dėl paskutinio kelialapio į Europos čempionatą.

„Pirmą kartą Europos čempionate teisėjauja trys arbitrai. Tačiau daugeliui teisėjų darbas aikštėje trise nėra naujiena, nes bene visose Europos šalyse, kur populiarus krepšinis, teisėjauja trise. Lietuvoje tokią sistemą įdiegsime vieni paskutiniųjų, – kalbėjo V.Dovidavičius. – Visos svarbiausios tendencijos mums buvo išsakytos prieš Europos moterų ir vyrų čempionatus vykusiame seminare. Didelių naujovių nėra”.

Kaunietis teisėjavo C grupės varžyboms. Geriausią įspūdį jam paliko Slovėnijos rinktinė: „Tai – galinga, gerai sukomplektuota komanda. Mėgsta komandinį žaidimą, nors turi ir kelias žvaigždes. Slovėnų pergalės buvo visiškai logiškos, jie gali toli nužingsniuoti”.

Didesnė sirgalių problema. Anot V.Dovidavičiaus, maždaug 3000 į Belgradą atvykusių aistruolių, kurie yra gana agresyvūs, mėto į aikštę butelius su vandeniu.

„Slovėnų rungtynėse su graikais vienas paleistas pilnas vandens butelis praskriejo visai šalia graikų žaidėjo galvos. Nežinau, kuo viskas būtų pasibaigę, jeigu tas butelis būtų pataikęs į krepšininką”, – pasakojo V.Dovidavičius.

Neblogą įspūdį arbitrui paliko ir graikai. Tik prancūzai kol kas nepademonstravo nieko ypatinga, neblizgėjo ir jų lyderis T.Parkeris.

Dovilė Kamarauskienė

„Kauno dienos” specialioji korespondentė, Belgradas (Serbija ir Juodkalnija)

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.