Pacientės priekaištų kaina – dešimtys tūkstančių litų

Klaipėdos ligoninę į teismą padavusi buvusi pacientė reikalauja 50 tūkstančių litų neturtinės žalos atlyginimo.

52 metų Plungės gyventoja Ieva Urbonienė kaltina ją operavusį mediką padarius skriaudą jos sveikatai.

Tačiau gydytojas Zenas Gedminas savo kaltės nepripažįsta ir Klaipėdos apylinkės teismo prašo ieškinį atmesti.

Maža to, pasak Klaipėdos ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vadovo Algimanto Fabijonavičiaus, jo kolega kaip tik gelbėjo pacientės gyvybę.

Jaučia skriaudą

I. Urbonienė įsitikinusi, kad 2002 metų spalį Klaipėdos ligoninėje jai atlikta gimdos pašalinimo operacija buvusi nesėkminga.

Teisme moteris pasakojo, kad netrukus po operacijos pajuto didelius skausmus. Nors jai buvo atlikta ginekologinė operacija, plungiškei suskaudo kairįjį inkstą. I. Urbonienė sako apie savo negalavimus pasakiusi gydytojams, tačiau pagalbos esą nesulaukusi.

„Sako, kad man buvo suteikta tinkama pooperacinė priežiūra, tačiau aš visiškai nesutinku. Kai pasiskundžiau, man tepasakė: „Taip ir turi būti”, – nesulaikydama emocijų pasakojo pacientė.

Remdamasis vėlesnėmis medikų bei teismo medicinos ekspertų išvadomis, I. Urbonienės advokatas Arūnas Žlioba konstatuoja, kad ginekologinė operacija neva sukėlė nenormalias ir neįprastas pasekmes.

Operuojant, kalbėjo A. Žlioba, buvo perrištas ir tokiu būdu pažeistas pacientės šlapimtakis. Tai pastebėta jau vėliau I. Urbonienei atliekant kitą – urologinę – operaciją. Jos metu kairysis šlapimtakis rastas visiškai užakęs.

„Dėl šlapimtakio nepraeinamumo buvo pažeisti ieškovės inkstai ir kiti organai”, – teigė advokatas.

Dėl kilusių sveikatos sutrikimų I. Urbonienei dvejiems metams buvo nustatyta II invalidumo grupė. „Man padaryta didelė skriauda – tiek moralinė, tiek fizinė, tiek materialinė”, – įsitikinusi moteris.

Gelbėjo gyvybę

Tačiau Klaipėdos ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento vadovas Algimantas Fabijonavičius įsitikinęs, kad pacientės pateiktas ieškinys neturi pagrindo. Jis pabrėžė, kad „žmogus – ne matematinis modelis”.

„Niekada negali žinoti, kas įvyks”, – sakė teismui A. Fabijonavičius.

Departamentui vadovaujančio mediko įsitikinimu, jo kolegos kaltės visai nėra, nes jis gelbėjo pacientės gyvybę.

„Ar galime kalbėti apie gydytojo kaltę, kai operacijos metu jis susiduria su gyvybei pavojingu kraujavimu ir bando jį sustabdyti?” – klausė A. Fabijonavičius.

Argumentuodamas jis pridūrė, kad nė viename teismui pateiktame dokumente nėra tiesiogiai patvirtinta, kad pacientės šlapimtakis buvo užrištas gydytojo Z. Gedmino operacijos metu.

Teigiama, kad pacientės šlapimtakio nepraeinamumą galėjo sukelti individualūs anatominiai ypatumai – tą yra pripažinę ir medicinos ekspertai.

I. Urbonienės kaltinimus dėl nesėkmingos operacijos bei neva nepriežiūros po jos atmeta ir pats Z. Gedminas.

A. Fabijonavičius taip pat pažymėjo, kad šiuo metu I. Urbonienės inkstai funkcionuoja normaliai, jų pakitimai – neesminiai.

Pati I. Urbonienė po teismo tai neigė ir tvirtino: „Skausmai manęs neapleidžia iki šiol, inkstas pamažu nyksta, – tikino moteris. – Man padaryta didelė skriauda ir kad ir koks būtų teismo nuosprendis, aš sieksiu teisingumo.”

Beje, ligoninės advokatas įtaria I. Urbonienę tyčia vilkinus teismo procesą, kuris tęsiasi jau daugiau nei metus, ir paprašė teismo skirti jai piniginę sankciją.

Sprendimą šioje byloje Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Aušrelė Mažrimienė paskelbs spalio 3 dieną.

Giedrė Petkevičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.