ES trejetas rengia Irano branduolinės programos rezoliuciją

JAV ir Europos Sąjunga (ES) sekmadienį nutarė raginti, kad Irano branduolinė programa būtų perduota svarstyti Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, tačiau susidūrė su pasipriešinimu iš Rusijos ir besivystančių tautų.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija pradėjo rengti rezoliuciją, kurioje JT branduolinės energetikos kontrolieriai yra raginami imtis veiksmų po Irano prezidento Mahmudo Achmadinedžado (Mahmoud Ahmadinejad) kalbos, pasakytos Nacionalinei Asamblėjai šeštadienį. Prezidentas teigė, kad Teheranas yra užsispyręs toliau vykdyti branduolinę veiklą, o Vakarų pastangas tam sukliudyti vadino „atominiu apartheidu”.

Vakarų šalys įtaria, kad Teheranas bando slapta gaminti masinio naikinimo ginklus.

Irano klausimas bus svarstomas Vienoje pirmadienį, kur prasidės labai svarbus savaitę vyksiantis 35 narių Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) valdybos susirinkimas.

„Mes pateiksime rezoliuciją, kurioje raginama Irano branduolinę programą perduoti svarstyti JT Saugumo Tarybai”, – sakė vienas iš diplomatų, atstovaujančių vadinamajam ES trejetui.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Nikolas Bernsas (Nicholas Burns) BBC teigė, kad po Irano prezidento kalbos neliko vietos kompromisui. Paklaustas, ar šią savaitę vyks balsavimas, jis atsakė: „Tai sunku nuspėti. Manau, kad galiausiai šis klausimas bus perduotas svarstyti aukštesnėms instancijoms”.

2005-09-19 07:51

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.