Iranas perspėja TATENA neperduoti svarstyti jo branduolinių ambicijų JT Saugumo Tarybai

Iranas sekmadienį įspėjo Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) valdytojų tarybą neperduoti svarstyti jo branduolinių ambicijų Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, nes toks žingsnis paskatintų islamo respubliką pradėti urano sodrinimą.

„Patariame agentūrai per pirmadienio posėdį realistiškai ir teisingai peržiūrėti Irano bylą bei vengti dar labiau apsunkinti esamą padėtį”, – per kassavaitinę spaudos konferenciją pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Hamidas Reza Asefis (Hamid Reza Asefi).

„Kol kas nepradėjome sodrinti urano, bet viskas priklausys nuo rytojaus (pirmadienio) posėdžio rezultatų”, – pažymėjo jis.

Prisodrintas urnas gali būti panaudojamas tiek branduoliniam kurui, tiek atominei bombai gaminti.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai Europoje norėtų, kad 35 narių TATENA valdytojų taryba perduotų Irano bylą Saugumo Tarybai, bet tam prieštarauja Rusija, Kinija, Indija ir Pietų Afrika.

Iranas šeštadienį pagilino konfliktą su Vakarais ir Jungtinėmis Tautomis (JT), kai naujasis šalies vadovas Mahmudas Ahmadinedžadas (Mahmoud Ahmadinejad) pareiškė, kad islamo respublika neketina atsisakyti ketinimų pasigaminti branduolinio kuro.

Prezidentas savo griežta kalba atkeršijo Vakarams, kaltinantiems Teheraną siekiais pasigaminti atominę bombą. M. Ahmadinedžadas apkaltino JAV pažeidinėjant tarptautines sutartis dėl branduolinio saugumo

2005-09-18 12:45

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.