Didėja priešprieša tarp Irano ir Vakarų

Iranas šeštadienį pagilino konfliktą su Vakarais ir Jungtinėmis Tautomis (JT), kai naujasis šalies vadovas Mahmudas Ahmadinedžadas (Mahmoud Ahmadinejad) pareiškė, kad islamo respublika neketina atsisakyti ketinimų pasigaminti branduolinio kuro.

Prezidentas savo griežta kalba atkeršijo Vakarams, kaltinantiems Teheraną siekiais pasigaminti atominę bombą. M. Ahmadinedžadas apkaltino JAV pažeidinėjant tarptautines sutartis dėl branduolinio saugumo.

Jis taip pat pasiūlė užsienio valstybėms dalyvauti Irano urano sodrinimo programoje ir pažymėjo, jog norėtų, kad prie įstrigusių Teherano ir trijų didžiųjų Europos Sąjungos (ES) valstybių derybų prisijungtų daugiau šalių, tarp jų Pietų Afrika.

Prezidentas pabrėžė, kad Iranas nesusitaikys su „atominiu apartheidu”, kai vienos valstybės gali sodrinti uraną, o kitoms tai draudžiama.

„Neketiname nusileisti tam tikrų šalių reikalavimams”, – sakė M. Ahmadinedžadas.

JAV ir ES pareigūnai, komentuodami Irano vadovo kalbą, pažymėjo, jog islamo respublika neketina keisti dabartinio Vakaramsnepriimtino kurso. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Filipas Duste-Blazi (Philippe Douste-Blazy) sakė, jog „neatsisakyta ketinimų” perduoti Irano branduolinių ambicijų klausimą svarstyti JT Saugumo Tarybai.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai sakė, kad „ši kalba nepadeda spręsti iškilusių problemų. Dabar ketiname pasitarti su partneriais Tarptautinėje atominės energetikos agentūroje (TATENA).

ES savo ruožtu pareiškė, kad po prezidento M. Ahmadinedžado kalbos liko vienintelė galimybė – kreiptis į Saugumo Tarybą. „ES, reaguodama į Irano prezidento kalbą, pažymi, jog blokui neliko kitos galimybės, tik siekti, kad šį klausimą svarstytų Saugumo Taryba”, – sakė ES atstovė spaudai.

Ji neatmetė galimybės, kad iš pradžių ES ir JAV kreipsis į TATENA su prašymu, kad būtent ši JT agentūra, atsakinga už branduolinius reikalus, kreiptųsi į Saugumo Tarybą.

„Labai agresyvi kalba, kuri peržengia ES nubrėžtą raudonąją liniją dėl urano sodrinimo”, – sakė nenorėjęs savo pavardės atskleisti Jungtinių Valstijų valstybės departamento pareigūnas.

Kiek anksčiau Valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezza Rice) JT Generalinei Asamblėjai teigė, jog Irano atominė programa kelia didelę grėsmę globaliam saugumui, todėl šį klausimą turėtų pradėti svarstyti Saugumo Taryba, nebent islamo respublika nutrauks savo branduolinius tyrimus ir atnaujins derybas su ES. „Kada išseks diplomatinės priemonės, privalės įsikišti Saugumo Taryba”, – pažymėjo ji.

„Jungtinės Tautos turi sugebėti susidoroti su tokiais iššūkiais kaip terorizmas ir branduolinio ginklo platinimas. Ypač tada, kai tokios valstybės kaip Iranas kelia grėsmę pasaulinei atominio ginklo neplatinimo sistemai”, – sakė K. Rais.
2005-09-18 08:43

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.