Paskutinį vinį į karstą įkalė aikštės gynyba

Lietuvos rinktinės krepšininkai sėkmingai sužaidė ir antrąsias Europos krepšinio čempionato rungtynes prieš Kroatijos krepšininkus. Pakalbinus tris krepšinio specialistus jie buvo linkę girti lietuvių pasirodymą ir nenorėjo šnekėti apie silpnąsias rinktinės vietas.

Lietuvos jaunimo rinktinės vyriausiasis treneris Ramūnas Butautas: „Rungtynės buvo gražios. Tik pirmame kėlinuke neturėjom iniciatyvos. Nors antrojo ir trečiojo kėlinuko metu žaidimas vyko taškas į tašką, iniciatyva priklausė mūsiškiams. Žaidimo braižas buvo išlaikytas, gerai gynėmės, sėkmingai stabdėme priešininkų priekinę liniją, o vėliau ir snaiperius.

Pirmojo kėlinuko metu prastai gynėmės, po to gynyba gerėjo, o kai ji pagerėjo, geriau sekėsi ir puolime.

Rungtynes labai gerai sužaidė Ramūnas Šiškauskas, Simas Jasaitis, Paulius Jankūnas ir Robertas Javtokas. Manau, kad paskutinį vinį į karstą įkalė Antano Sireikos taikyta aikštės gynyba. Be to, krepšininkai žaidė lietuvišką komandinį žaidimą. Jau antrą dieną iš eilės negalėčiau peikti nei vieno aikštelėje žaidusio krepšininko.

Nuo šiol turėtų aprimti neigiamos skeptikų prognozės. Įrodėme, kad esame krepšinio šalis net ir ne su visais Europos čempionų komandos žaidėjais. Manau, kad esame vieni turnyro favoritų, esu kupinas optimizmo.

Kokių problemų turime? Mano manymu, trūksta jėgos po krepšiu, bet rinktinė iš šios problemos išsisuka pagirtinu Javtoko, Lavrinovičiaus ir Jankūno žaidimu, kurie įrodė, kad kovingumu ir komandiniu žaidimu galima kompensuoti jėgos trūkumą. Taip pat darome per daug klaidų, reikėtų 20 padarytų klaidų sumažinti bent iki 12. Tai galima bus padaryti atsiradus žaidėjų pasitikėjimui.”

Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas: „Manau, kad pasiekėme puikią pergalę, nes kroatų žaidėjų sudėtis pagal pavardes atrodytų daug galingesnė. Krepšininkai kovoja NBA, stipriausiose Ispanijos komandose, o tarp lietuvių nėra NBA žaidėjų. Todėl galime daryti išvadą, kad mūsų krepšininkai prilygsta NBA žaidėjams.

Lietuvos rinktinė gerai išlaikė nervinę įtampą. Rungtynės parodė, kad turėjome geresnį žaidėjų rezervą ir jėgų atsargą, be to, sėkmingai sekėsi gintis. Ginantis krepšininkai žaidė ne po vieną, padėdavo vieni kitiems. Gerai gynėmės baudos aikštelėje. Nors kroatai turėjo progų atakuoti, jie tai darė iš labai nepatogių padėčių ir dažnai nepataikydavo. Pagrindinė kroatų jėga – puolimas iš baudos aikštelės – buvo anuliuotas.

Rungtynių lyderiais laikyčiau Šiškauską, Lavrinovičių, Jasaitį ir Jankūną. Varžovai nebežino kuriam krepšininkui skirti daugiausiai dėmesio, nes iššauti gali bet kuris žaidėjas.

Po šių rungtynių užsitikrinome pirmąją vietą B grupėje, net jeigu pralaimėtume bulgarams, turime didelį taškų pranašumą prieš kitas komandas.

Galėčiau teigti, kad komanda įgauna pagreitį ir žaidžia vis geriau. Rinktinės žaidėjai yra panašaus pajėgumo, todėl jie pradeda mažiau jaudintis, pasitikėti savimi ir žaisti komandinį krepšinį. Reikėtų nesustoti ir toliau gerinti žaidimą.

Dabar reikėtų laukti ketvirtfinalio Belgrade, manyčiau, kad jis turėtų būti sėkmingas.

Ar rinktinė turi problemų? Kai komanda laimi – dažniausiai neieškoma problemų. Anksčiau buvo kalbama, kad silpniausios pozicijos – įžaidėjo ir vidurio puolėjo, tačiau jau antrose rungtynėse trūkumai nesijaučia. Lietuviai kovoja ir žaidžia gerai. Siūlyčiau neieškoti problemų ten, kur jų nėra.”

Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio asistentas Gintaras Krapikas: „Rungtynės buvo labai galingos, kokių ir reikėjo laukti. Tačiau tikriausiai net ir didžiausi optimistai negalėjo prognozuoti pergalės18 taškų persvara. Sunku buvo patikėti, kad lietuviai sugebės mokinti kroatus žaisti krepšinio.

Labai gerai ketvirtąjį kėlinuką sužaidė Ramūnas Šiškauskas, kuris pataikė tris tritaškius, po to dar vieną pridėjo Ginevičius. Puikiai sužaidė Jankūnas. Šiškauskas pasiėmė atsakomybę ant savo pečių ir atvedė rinktinę į pergalę. Negalima sakyti, kad visa tai jis darė vienas, jam, talkino kiti komandos žaidėjai. Susidarydavo vaizdas, jog gynyboje daugiau Lietuvos gynėju, nei Kroatijos puolėjų.

Vienintelis negatyvus rodiklis – daug klaidų. Netrukus perkopsime į antrąją čempionato pusę ir turėtume mažinti klaidų skaičių, nes jei atkreipsime dėmesį, antroje rungtynių pusėje beveik nedarėme klaidų ir žaidimas iš karto pagerėjo.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.