Raktininkus kviečia ir naktimis

Raktininkas Vygandas Malinauskas tikino, kad savo darbe neturi prietarų, o namie – atsarginių raktų. „Kiti mėgsta turėti po kelis, bet aš atsarginių raktų neturiu”, – šyptelėjęs skėstelėjo rankomis „Centrinės raktų dirbtuvės” savininkas.

Reikia investuoti daug pinigų

Daugiau nei 18 metų raktininku dirbantis 46 metų vyras prisimena, kad prieš keliolika metų tekdavo dirbti su primityvesnėmis staklėmis, į šiuolaikines dirbtuves naujas stakles atveža iš Europos, jos kainuoja ir daugiau nei 50 tūkstančių litų.

„Tiesa, net ir tarybiniais laikais, kaip žmonės sakydavo, „napilnikais” nedirbdavome, – sakė V.Malinauskas. – Raktus išpjaudavome auksines rankas turinčių meistrų sukurtomis staklytėmis. Bet ir spynos tuomet būdavo paprastesnės – latviškos, estiškos, mašinos – beveik tik „Žiguli”.

Dabar, mano V.Malinauskas, raktininkams dirbti šiek tiek lengviau, tačiau sunkiau spėti su laiku, reikia daugiau informacijos, investuoti pinigų.

„Išardžius spyną, kompiuterinės staklės dabar padeda iškart pagaminti raktą, – aiškino raktininkas. – Daug sunkiau raktą pagaminti, kai jo nėra. Be to, dabar yra devynios galybės raktų”.

Kopijos plastiline

Paklausus, ar žmonės nebijo, kad raktininkai gali dirbti su vagimis, V.Malinauskas papurtė galvą: „Rimtos firmos gerbia savo vardą. Be to, tai būtų trumpalaikis pelnas. Ir nejau darytume kiekvieno rakto kopiją ir lakstytume paskui kiekvieną klientą? Nesąmonė”.

Vis dėlto raktininkas pripažino, kad anksčiau ateidavo įtartinų žmonių, kurie atsinešdavo plastiline išspaustą rakto kopiją ir prašydavo pagaminti raktą.

„Atsispaudžiau kopiją, kad nereikėtų gamintis naujo rakto, dabar pamečiau raktą”, – keistas versijas sakydavo tokie klientai, tačiau įtartiniems asmenims raktų negamindavo.

„Gerose duryse privalo būti bent dvi spynos, viena – seifinė, – kalbėjo raktininkas. – Geros spynos raktas kainuoja 20-50 litų. Tokių spynų šerdelės apsaugotos nuo gręžimo, nulaužimo, nėra labai išsikišusios iš durų. Prastai apsaugotoje spynoje vagys lengvai nulaužia šerdelę ir lengvai atrakina duris”.

Per dieną – daugiau nei 300 raktų

Kas yra geras ir blogas raktininkas? Raktininkai sako, kad „reikia išdirbti tašką”. Per metus gerą raktininką parengti labai sunku, nes yra tūkstančiai raktų tipų, kuriuos profesionalas turi iškart atskirti, parengti tinkamą ruošinį, žinoti metalų technologiją. Be to, geras raktininkas privalo investuoti į kokybiškas stakles.

„Jei neturi tinkamo ruošinio, geriau darbo atsisakyti nei gaminti broką”, – teigė raktininkas.

Raktą galima pagaminti ir per dvi minutes, ir per valandą, pavyzdžiui, kai atnešama seifinė spyna. Rekordai: vienam klientui teko pagaminti 100, o per vieną dieną – daugiau nei 300 raktų. Tai būdavo prieš keliolika metų, kai rugsėjo pradžioje pasipildavo studentai ir prašydavo pagaminti po tris keturis 55 kapeikas kainuojančių raktų.

„Slankmatis, staklės, šepetėlis, plaktukas, replytės, spaustuvėliai, padidinimo stiklas”, – vardijo darbo įrankius V.Malinauskas.

Apvogė ir pakeitė spyną

Brangiausi – automobiliniai raktai, kurie kainuoja ir po 500 ar daugiau litų. Be to, nuo 1995 metų gaminamuose automobiliuose neužtenka pagaminti tik rakto. Reikia pasinaudoti ir kompiuterine programa, nes raktai turi mikroprocesorius.

Klientai – įvairūs. Lankosi ir paranojiški žmonės, kurie dažnai namuose keičia spynas, nes jiems atrodo, kad jų bute lankosi kaimynai, KGB ir dar nežinia kas.

Dažnai raktininkai kviečiami ir naktimis: užmigo vyras, neatsidaro durys, pametė raktą. Kartą, liūdnai šyptelėjo raktininkas, atvykę į vieno žmogaus namus, raktininkai ir šeimininkas rado išplėštą pastarojo butą. Be to, vagys butą ne tik išplėšė, bet ir… pakeitė spyną.

Būta ir pikantiškų situacijų. Vyras anksčiau grįžo namo ir negalėjo patekti į butą. Iškvietė raktininkus, šie atidarė duris ir bute rado jo žmoną su kaimynu.

Dažniausiai pameta vaikai

Raktininko darbo sunkumai ir malonumai? Labiausiai kenčia plaučiai, nes kasdien tenka kvėpuoti metalo dulkėmis, taip pat kenčia akys, stuburas.

„Malonumai? – šyptelėjo V.Malinauskas. – Oi, malonu, kai ateina patenkintas klientas ir sako, kad raktas idealiai tiko. O dar malonu po darbo dienos pravažiuoti… motociklu”.

V.Malinauskas primygtinai patarė nenešioti raktų krūvoje: tai gadina automobilio spynelės raktus, be to, pametus iškart dingsta visi raktai.

Kas dažniau pameta raktus? Raktininkas šyptelėjo: „Ateina moteris, sako, kad raktą pametė vyras, ateina vyras ir sako, kad raktą pametė žmona. Tačiau dažniausiai raktus pameta vaikai”.

Darius Sėlenis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Raktininkus kviečia ir naktimis"

  1. Rutyte

    😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.