Iš stomatologijos poliklinikos aidi skundai

Kol miesto savivaldybėje beveik kas savaitę posėdžiauja darbo grupė Panevėžio stomatologijos poliklinikos perspektyvai parengti, nesveikus dantis ir ploną piniginę turintys panevėžiečiai rikiuojasi į ilgą eilę poliklinikoje.

Situacija susiklostė paradoksali – pacientai pyksta, kad reikia ilgai laukti, odontologai skundžiasi dideliu darbo krūviu, o savivaldybė kėsinasi mažinti gydytojų etatus.

Poliklinikos vyriausiasis gydytojas Vytautas Bosas susiėmęs už galvos, kurią jo darbdavė savivaldybė gali ir nukirsti, jei nuspręs, kad šis žmogus netinkamas eiti pareigas.

Kol kas miesto valdžia neskuba priimti jokių konkrečių sprendimų – laukia spalio mėnesio, kai specialiai pasamdyti ekspertai iš Vilniaus pateiks savo poliklinikos veiklos įvertinimą ir pasiūlymus.

Taip pat laukiama, ką pasakys finansinį įstaigos patikrinimą atlikusi savivaldybės Kontrolieriaus tarnyba.

Žmonės grumdosi eilėse

Rugsėjo pradžioje stomatologijos poliklinikos pacientų pasipiktinimą sukėlė nutraukta išankstinė registracija pas gydytojus. Žmonės skundėsi niekaip negalintys gauti talono pas odontologą.

Nuo pat ankstyvo ryto, 5-6 valandą, prie dar neatsidariusios poliklinikos durų nusidriekdavo ilga eilė pacientų. Talonus tai pačiai dienai gaudavo tik keli, likusiems tekdavo vėl stoti į eilę kitą dieną.

Rugpjūtį panašiai vargo pas vaikų odontologus savo atžalas bandę užregistruoti tėvai. Registratorės jiems aiškindavo, kad dėl gydytojų atostogų laikinai sustabdyta išankstinė registracija.

Vaikai registruojami tik tai pačiai dienai, todėl tėvai į polikliniką turi atkakti kuo anksčiau ryte, nes tėra vos 4-5 talonai.

Šiuo metu atostogaujančio poliklinikos vyriausiojo gydytojo V.Boso pavaduotoja Zita Bučienė „Panevėžio rytui” sakė, kad nuo rugsėjo dviem savaitėms sustabdyti išankstinę pacientų registraciją teko dėl dviejų bendrosios praktikos gydytojų ligos.

Gyventojus, kurie buvo iš anksto užsiregistravę pas susirgusius gydytojus, teko siųsti pas kolegas, tad šiems padidėjo darbo krūvis. Taigi nepatogumų patyrė ir pacientai, ir medikai.

Vėl registruoja iš anksto

Šiomis dienomis poliklinika atnaujino išankstinę registraciją pas odontologus. Eilės jau sudarytos dviem savaitėms į priekį, registruojama spalio mėnesiui.

Tačiau rytais nedingo eilės prie registratūros langelių.

Žmonės mėgina laimę gauti taloną pas gydytoją tai pačiai dienai. Užsiregistruoti telefonu neįmanoma, nes talonų būna tik keli.

Z.Bučienė teigė, kad bendrosios praktikos odontologai apkrauti darbu. Poliklinika turi apie 36 tūkstančius pacientų, kuriuos aptarnauja 11 bendrosios praktikos odontologų. Dar 17 gydytojų teikia antrinio lygio odontologijos paslaugas.

Pagal galiojančius normatyvus, vienas odontologas turi aptarnauti 4 tūkstančius pacientų. Anot pašnekovės, tai yra per daug.

„Odontologų rūmai jau iškėlė šią problemą, nes ji aktuali ne tik Panevėžyje, bet ir visoje šalyje. Sumažėjus pacientų vienam odontologui, sumažėtų ir eilės”, – kalbėjo Z.Bučienė.

Eilių valdininkai nereguliuos

Panevėžio savivaldybės sveikatos tarnybos vadovas Mindaugas Burba, paklaustas, kodėl poliklinikoje mažinami gydytojų etatai, jei medikai turi darbo per akis, atsakė, jog reikia paisyti normatyvų. Nuo to priklauso įstaigos finansavimas.

Sveikatos tarnybos vedėjas prisipažino pritariąs odontologams, kad 4 tūkstančiai pacientų vienam gydytojui – per daug.

Ar valdininkams neskauda galvos dėl eilių poliklinikoje? M.Burbos teigimu, įstaigos administracija privalo pati spręsti vidaus darbo problemas.

Paklaustas, ar poliklinikos vyriausiasis gydytojas V.Bosas, esant sudėtingai situacijai, iš tiesų tinkamai tvarkosi, Sveikatos tarnybos vadovas pasiūlė to paklausti jo paties.

„Panevėžio rytui” pastebėjus, kad poliklinikos steigėja savivaldybė turi teisę vertinti įstaigos vadovo darbą, M.Burba pareiškė, jog kol kas nuo bet kokių išvadų susilaikoma, nes yra renkama ir analizuojama informacija.

Savivaldybė iki spalio 1 dienos turi gauti miesto pirminės sveikatos priežiūros tinklo įvertinimo projektą vykdžiusios viešosios įstaigos Vilniaus mokymų, tyrimų ir vystymo centro ekspertų išvadas.

Stomatologijos poliklinikos finansinę padėtį tikrino savivaldybės Kontrolieriaus tarnyba, bet ji taip pat dar nepateikė savo išvadų.

Liko tik trys poliklinikos

Lietuvoje valdiškos stomatologijos poliklinikos yra išlikusios tik trijuose miestuose: Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

„Panevėžio rytas” pasidomėjo, kaip tvarkosi pagal dydį į Panevėžį panašaus Šiaulių miesto stomatologijos poliklinika.

Šiaulių savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Jolanta Stirbienė sakė, kad pernai miestui taip pat teko spręsti poliklinikos likimą. Buvo nutarta, kad ji reikalinga ir turi išlikti.

Šiaulių stomatologijos poliklinika teikia pagalbą visiems miesto vaikams, protezuoja dantis socialiai remtiniems gyventojams. Įstaiga taip pat teikia pirminio ir antrinio lygio odontologijos paslaugas tiems gyventojams, kurie pageidauja čia gydytis.

Poliklinika, kurioje dirba 26 bendrosios praktikos gydytojai odontologai, aptarnauja apie 90 tūkstančių pacientų.

„4 tūkstančiai pacientų vienam gydytojui iš tiesų per didelis skaičius. Mes irgi turime įvairių problemų”, – sakė poliklinikos vyriausioji gydytoja Danutė Šapalienė.

Įstaigos vadovė neslėpė, kad pacientams tenka palaukti ir eilėje. Tiesa, eilių ilgumas priklauso nuo gydytojų populiarumo. Pas vienus pacientai gali pakliūti jau kitą dieną, o pas kitus laukti eilėje tenka ir mėnesį.

Inga Smalskienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Iš stomatologijos poliklinikos aidi skundai"

  1. maloni,gerai atliekanti savo darbą gydytoja,ačiū Jiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.