Vartotojai maisto produktais skundžiasi vis dažniau

Per 8 šių metų mėnesius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) užregistravo ir ištyrė 1800 vartotojų skundų dėl nekokybiškų maisto produktų, pusantro karto daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Rugpjūčio mėnesį gauti 256 vartotojų skundai (trečdalis skundų pasitvirtino), daugiau šiais metais užregistruota tik balandį. Anonimiškai skųstasi 57 kartus, iš kurių pusę pasitvirtino.

„Nors įmonių atstovai piktinasi anoniminių skundų galimybe, tačiau jų pagrįstumas yra didesnis. Todėl žmonės ir toliau galės skųstis, neatskleisdami savo tapatybės”,- sakė VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Anot jos, vartotojų skundų daugėjimas nereiškia maisto produktų kokybės prastėjimo, o parodo, kad vartotojai tampa vis aktyvesni, labiau supranta savo teises ir jas gina.

Daugiausia skundų sausį – rugpjūtį užregistruota dėl prastos produktų kokybės – 38% visų skundų. Pavyzdžiui, UAB „Cukrainis” parduotuvėse Alytuje ir Lazdijuose vartotojai pirko surūgusius pyragus. Kaune, L. Šliežienės IĮ treileryje vartotojas nusipirkęs kebabą blogai pasijautė. Patikrinus įmonę, nustatyta, kad nepratęstas maisto tvarkymo subjekto tvirtinimo pažymėjimas, nelaiku pildomi savikontrolės žurnalai, šaldymo įrenginiuose nėra kontrolinių termometrų, pažeistos „kebabo” laikymo sąlygos, nešvarus „kebabo” pusgaminio laikymo šaldiklis, darbuotoja neišklaususi higienos kursų. Įmonės savinkei skirta 200 litų bauda. Buvo laikinai sustabdyta įmonės veikla.

19% skundų sudaro nusiskundimai dėl pasibaigusių vartojimo terminų, 14% – dėl higienos, 10% – dėl ženklinimo pažeidimų.

Pagal produktų grupes dažniausiai skųstasi dėl mėsos gaminių (99 pagrįsti skundai). Pavyzdžiui, vartotojas skundėsi, kad parduotuvėje „Norfa” (Širvintos) nusipirko pasenusių mėsos gaminių. Patikrinus, nustatyta, jog realizuojami mėsos produktai su pasibaigusiais galiojimo terminais, netinkamos šaldytų žuvų laikymo sąlygos, vykdomas pakartotinis užšaldymas, parduodami mechaniškai pažeisti pomidorai, atmestinai diegiama savikontrolės sistema. VMVT pareigūnai pareikalavo pašalinti nekokybiškus produktus iš rinkos. Atsakingam asmeniui skirta 200 litų bauda.

Už nustatytus pažeidimus VMVT administracinėmis nuobaudomis nubaudė 58% įmonių, 29% taikė apribojimo priemones, po 6% pirkėjui grąžinti už prekę sumokėti pinigai ir laikinai sustabdyta įmonių veikla, 1% uždrausta įmonių veikla.

„300 litų bauda nubausta Kauno įmonė UAB „Jukna ir ko”. Ant šios įmonės gaminamų tortų pakuočių buvo nurodyti prailginti tinkamumo vartoti terminai ir tortai buvo laikomi pažeidžiant temperatūrinius režimus. Įmonė patikrinta gavus skundą, kad vartotojas nusipirko supelijusį karamelinį tortą, nors jo galiojimas dar nebuvo pasibaigęs”,- sakė už skundų registravimą atsakinga Maisto skyriaus specialistė Jurgita Daugirdienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.