Jūros akmenys, virtę talismanais

Beveik visi žmonės, vaikštinėjantys marių pakrante Nidoje, stabteli pasigrožėti įstabiomis miniatiūromis, nutapytomis ant jūros nugludintų akmenukų. Jų autorius šiaulietis Leonidas Zadonskis tikina, kad jo kūriniai – magiškos galios turintys talismanai.

„Ši ant akmens nutapyta indėnų saulė suteiks jums šilumos, plūduriuojanti valtis, vienodai apšviesta saulės ir mėnulio, atneš pusiausvyrą jūsų sielai, žiurkė, kurios ginklas – kilometrinė uodega apsaugos jus nuo piktų kėslų, vaisiais nukrautas stalas – garantija, kad ant jūsų stalo niekada netrūks maisto, žuvytė simbolizuoja gėrį, ramybę, boružėlė – sėkmę, besišypsanti širdelė pripildys jus meile ir džiaugsmu, – sako Leonidas Zadonskis.

– Kiekvienas talismanas turi savo paskirtį, tačiau žmogus turi išsirinkti talismaną pagal vidinį impulsą. Aš čia negaliu patarti. Be to, kiekvienas žmogus gali savaip interpretuoti ir talismano piešinį.

Talismanas kaip variklis gali būti mažo, vidutinio ir didelio galingumo. Tačiau variklio galia skaičiuojama arklio galiomis, o talismano – astralais.”

Kaip žinote, koks talismanas kiek turi astralų?

Taigi pats pakraunu. Juk krovikas irgi žino, kiek dėžių į mašiną pakrauna.

Nuo ko priklauso talismano kaina?

Talismanai neparduodami, o keičiami. Keičiu juos į žemės sklypą, į namą. Esu iškeitęs talismaną į baltą tinklinio kamuolį. Tačiau atėjo toks berniukas Šarūnas, žaidė žaidė su kamuoliu ir įmetė jį į marias.

Vieną kartą 100 astralų galingumo talismaną iškeičiau į valgį, esu iškeitęs į cepelinus, į fotografijas. O kad žmonėms būtų patogiau, keičiu ir į litus. Į tiek litų, kiek astralų turi talismanas.

Kaip jūsų talismanai veikia?

Talismano paskirtis – pritraukti jo savininkui sėkmę. Aš duodu talismanui vienerių metų garantiją. Jei per metus jums nepradės labiau sektis – galėsite talismaną sugrąžinti. Bet dar niekas negrąžino, nors sėdžiu čia jau ketvirtą vasarą. Tai įrodymas, kad talismanai iš tiesų veikia.

Vienas žmogus pasakojo, jog įsigijęs talismaną du kartus laimėjo loterijoje. Vienas vyras prie mano akių vos įsigijęs talismaną su žuvyte mariose pagavo 2 kg sveriančią žuvį.

Kokiais dažais piešiate talismanus?

Talismanai nupiešti magiškais dažais. Vienas žynys man pasakė tų dažų receptą. Žynys gyvena urve, viduryje miško, aplink mišką yra pelkė ir upė. Jis yra senukas, pensininkas. Nuėjau pas jį ir paprašiau magiškų dažų recepto. O jis man paaiškino, kad žmogus, kuris nori daryti talismanus, turi būti išgyvenęs karą ir taiką, pabuvęs turtingas ir vargšas.

Atitikote visus reikalavimus? Kur kariavote?

Taip. Tarnavau tarybinėje kariuomenėje. Be to, už magiškų dažų receptą turėjau sumokėti pusę visų pinigų, kuriuos turiu. Aš esu skurdžius, turėjau 50 litų. 25 litus sąžiningai atidaviau žyniui ir jis man pasakė receptą. Magiški dažai daromi iš 37 komponentų – iš žolių, mineralų bei 2 gramų geltonosios Sibiro voverės taukų.

Kaip gavote geltonosios Sibiro voverės taukų?

Mano draugas Ivanas Sibire gyvena. Jis medžiotojas, bet truputį geria. Matot Sibire nėra televizijos, laikraščių, tad žmonės nemoka kitaip linksmintis.

Kartą išėjo Ivanas truputį girtas į mišką medžioti ir mato – erelis neša pačiupęs voverę. Ivanas pykšt į tą erelį. Bet pamiršo, kad šautuvas užtaisytas ne kulkomis, o šratais. Tai tik pabaidė paukštį ir šis paleido voverę. Vienas šratas pataikė voverei į dešinį šoną. Nuvežė Ivanas voverę pas daktarus, kad šie ją pagydytų. Tie padarė voverei operaciją ir išėmė 2 gramus taukų. Tada Ivanas man juos atsiuntė greituoju paštu. Ir aš galėjau pasidaryti magiškus dažus.

O koks voverės likimas?

Ji pasveiko. Beje, geltonoji Sibiro voverė – labai retas gyvūnas. Jų yra tik keturios pasaulyje – dvi poros.

Iš kur žinote, ką piešti ant talismano?

Čia jokio mokslo nereikia. Viską daro magiški dažai, gali net tamsoj piešti. Na dar svarbu, koks akmuo. Jo forma, dydis turi įtakos, koks bus piešinys. Talismanams piešti tinka tik jūros nugludinti akmenys.

Kiek laiko tapote vieną talismaną? Kiek iš viso jų esate sukūręs?

Įvairiai. Neskaičiuoju laiko. Stengiuosi gerai padaryti, kol gerai nepadarau – tol dirbu. Man pačiam labai patinka šitas miestas, nutapytas aplink visą akmenį. Dirbau prie jo tris dienas. Šį drugelį, tiksliau septynis drugelius, kurie vos palietus akmenį juda, tapiau pusę dienos. Labai pavargau. Neskaičiuoju, kiek iš viso padarau talismanų. Aš – ne matematikas.

Ar turite savo talismaną?

Mano talismanas – didelis švyturys. Turiu jį poilsinėje. Man sunku įsigyti talismaną, nes aš pats negaliu nieko išsikeisti.

Jurga Petronytė

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.