Šalies vadovų skrydžiai į JAV – su nuotykiais

Antradienį po pietų iš Vilniaus išskridęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pavėlavo į JAV vadovo George’o W.Busho rengtą priėmimą Niujorke visiems Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos dalyviams.

Užuot pasimačius su galingiausios pasaulio valstybės prezidentu, V.Adamkui ir jį lydintiems asmenims teko važiuoti į viešbutį.

„Tame priėmime dalyvavo per du tūkstančius svečių. Todėl mūsų prezidento neatvykimas tikrai nebus vertinamas kaip diplomatinis nesusipratimas”, – „Lietuvos rytui” aiškino Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento direktorius Giedrius Puodžiūnas.

Vėlavo išskristi lėktuvas

Anot V.Adamkaus patarėjo užsienio politikos klausimais Edmino Bagdono, prezidentas ir jį lydinti nenuskrido laiku, nes Kopenhagoje vėlavo lėktuvas į Niujorką.

Pasiteiravus, ar apsidraudžiant nuo šitokių nesklandumų nebuvo galima vizito bent dieną paankstinti, patarėjas paaiškino, jog viešbutis Niujorke iš anksto buvo užsakytas nuo rugsėjo 13-osios, todėl esą pakeisti išvykimo datos nebuvo įmanoma.

„Be to, amerikiečiai iš pradžių G.W.Busho priėmimą planavo 20 valandą. Po to dar kelis kartus laikas keitėsi, kol galiausiai gavome žinią, kad į priėmimą reikia atvykti 19 val. 30 min. Tokie nesusipratimai dar kartą įrodo, kad Lietuvos valdžios vadovams būtinas savas lėktuvas”, – kalbėjo E.Bagdonas.

Lenkijos vadovas vyko anksčiau

Pavyzdžiui, V.Adamkaus bičiulis Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis savu lėktuvu į JAV išvyko keliomis dienomis anksčiau.

Pakeliui į Niujorką jis dar spėjo stabtelėti keliose JAV valstijose.

A.Kwasniewskis kelionėse kartą yra gelbėjęs ir V.Adamkų.

Kai pernai, kilus politinei suirutei Ukrainoje, mūsų šalies vadovas po derybų Kijeve neturėjo kuo parskristi į Vilnių, Lenkijos prezidentas į savo lainerį priėmė visą Lietuvos delegaciją.

Pirmos kadencijos metu Lenkijos prezidentas pasirūpino, kad V.Adamkus turėtų kuo sugrįžti iš konferencijos Gnezne, kai Lietuvos lėktuvas sugedo.

Susitikimai ir priėmimai

Vakar Lietuvos vadovas Niujorke jau turėjo progą susitikti ir su G.W.Bushu, ir su A.Kwasniewskiu, ir su kitais gerais pažįstamais.

V.Adamkus dalyvavo viršūnių susitikimo dėl tūkstantmečio tikslų įgyvendinimo atidaryme, Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos plenarinėje sesijoje bei kituose renginiuose.

Be to, anksti rytą V.Adamkus pusryčiavo su Niujorke susirinkusiais valstybių vadovais ir ministrais, dalyvavo oficialiuose pietuose Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Kofi Annano kvietimu, o pavakare – priėmime Gabono prezidento El Hadjo Omaro Bongo bei Švedijos premjero Gorano Perssono kvietimu.

Niujorke išlipo be daiktų

Nesėkmė keliaujant į Jungtines Valstijas šiais metais ištiko ne vien V.Adamkų.

Pakeliui dingęs bagažas rugsėjo pradžioje buvo gerokai apkartinęs Seimo vadovo Artūro Paulausko viešnagę Niujorke.

Į antrąją pasaulio parlamentų pirmininkų konferenciją atvykęs A.Paulauskas oro uoste išgirdo nemalonią žinią – jo lagaminas su visais ten buvusiais daiktais kažkur dingo.

Tuo tarpu jau kitos dienos rytą Seimo vadovo laukė oficialus susitikimas su Rusijos Valstybės Dūmos pirmininku Borisu Gryzlovu.

Buvo akivaizdu, jog A.Paulausko skrydžio metu vilkėta laisvalaikio apranga šiam susitikimui netiks, o vilčių, kad lagaminas atsiras, beveik nebuvo.

Todėl parlamento pirmininkui ir jį lydėjusios delegacijos nariams neliko nieko kita kaip laukti ryto, kai bus atidarytos parduotuvės.

Kostiumą teko pasirinkti strimgalviais, užtat B.Gryzlovui nereikėjo laukti į bėdą patekusio A.Paulausko.

Lagaminas šeimininką pasiekė tik vizito pabaigoje. Seimo pirmininką į Niujorką skraidinusios aviakompanijos „Lufthansa” atstovai pažadėjo atlyginti patirtus nuostolius.

Nuotykių dėl dingusio bagažo Seimo vadovas turėjo ir ankstesnėse kelionėse.

Įtampa buvo sukausčiusi oficialios delegacijos veidus Ispanijoje išgirdus apie dingusį A.Paulausko kelioninį krepšį.

Tada menkai guodė ir ispanų raminimas, kad tuojau viskas bus sutvarkyta. Lagaminas politikui į viešbutį tą kartą buvo pristatytas naktį.

Įsiprašė į kitą lėktuvą

Bet rūpesčiai dėl dingusio bagažo – niekai, palyginti su incidentu, kokį A.Paulauskas praėjusių metų vasarą patyrė bandydamas išskristi iš Atėnų, kur stebėjo olimpines žaidynes.

Tąkart Seimo pirmininkas įstrigo Graikijos sostinės oro uosto labai svarbiems asmenims skirtoje salėje.

Oro uosto tarnautojai garbų mūsų šalies pareigūną prisiminė tik tuomet, kai A.Paulauską į Vilnių turėjęs parskraidinti lėktuvas jau buvo pakilęs.

Vis dėlto parlamento vadovui pavyko sugrįžti į Vilnių.

Po pusvalandį trukusių derybų su graikais A.Paulauskas įsiprašė įsodinamas į kitą Atėnų oro uoste stovintį, tačiau kiek vėliau turėjusį išskristi „Lietuvos avialinijų” lėktuvą.

Kancleris ant premjero nepyko

Kelionės nuotykių yra patyręs ir premjeras Algirdas Brazauskas.

Būdamas pirmą kartą premjero poste, į vieną pirmųjų oficialių vizitų Vokietijoje jis pavėlavo maždaug penkiolika minučių.

Bet Vokietijos kancleris Gerhardas Schroderis dėl to nesupyko ir susitikimą su A.Brazausku pratęsė dar net pusvalandžiu.

Vėluoti į susitikimą su Vokietijos kancleriu A.Brazauskas buvo priverstas ne dėl užsienio avialinijų kaltės, bet dėl darbo broko Vilniaus oro uoste.

Tą kartą buvo dingę premjerą lydėjusių verslininkų dokumentai, todėl lėktuvas iš Vilniaus į Berlyną išvyko vėluodamas.

Pamiršo svarbias keleives

Vilniaus oro uoste į keblią situaciją buvo pakliuvusi prezidento V.Adamkaus žmona Alma.

Birželį į Varšuvą skridusi pirmoji šalies ponia buvo paprasčiausiai pamiršta išskirtiniams asmenims skirtoje salėje.

Kartu su šalies vadovo asistente Božena Krasovskaja lėktuvo laukusią A.Adamkienę oro uosto tarnautojai prisiminė, kai lėktuvas su jų bagažu jau buvo pakilęs.

Vėliau niekas negalėjo paaiškinti, kodėl taip atsitiko.

A.Adamkienė bei jos palydovė turėjo dalyvauti pokylyje, kurį rengė savo 50-ąjį jubiliejų švenčianti Lenkijos prezidento žmona Jolanta Kwasniewska.

Dėl neįtikėtino incidento Vilniuje šį iškilmingą renginį teko pusvalandžiui atidėti.

A.Adamkienė į Varšuvą tuomet nuskrido per Kopenhagą.
Birutė Vyšniauskaitė, Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.