V. Adamkus teigia pasitikįs ministru A. Valioniu

Prezidentas Valdas Adamkus teigia pasitikįs užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu, o liberaldemokratų inicijuojamą naują tyrimą dėl A. Valionio praeities vadina nepagrįstu.

„Prezidentas pasitiki ministru A. Valioniu. Šalies vadovo nuomone, skleidžiami įtarimai ir abejonės neturi jokios įtakos A. Valionio ryšiams su užsienio partneriais ir netrukdo jam atlikti ministro pareigų”, – Eltai ketvirtadienį sakė šiuo metu Niujorke viešinčio Prezidento V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

V. Adamkaus manymu, liberaldemokratų iniciatyva sudaryti naują parlamentinę komisiją, nagrinėsiančią tariamas A. Valionio sąsajas su sovietų slaptosiomis tarnybomis, Lietuvai neatneš jokios naudos.

„Kai neturima kitų temų, bandoma sukurti naujus skandalus”, – Prezidento žodžius perdavė R. Grumadaitė.

Opozicinė Liberalų demokratų frakcija surinko beveik 40 parlamentarų parašų, kad būtų sudaryta Seimo laikinoji komisija dėl ministro ir Seimo nario A. Valionio galimų sąsajų su užsienio valstybių slaptosiomis tarnybomis.

„Liberalų demokratų nuomone, atsižvelgiant į faktą, jog A. Valionis buvo SSRS KGB rezervo karininkas, reikėtų nedelsiant ištirti LNK televizijos laidoje „Paskutinė instancija” paskelbtus faktus, jog dabartinis Seimo narys bei užsienio reikalų ministras A. Valionis 1991 metais įteikė tuometiniam užsienio reikalų ministrui Algirdui Saudargui jo pokalbių (1990 metų pabaiga – 1991 metų pradžia) su Vilniumi išklotines”, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojamas frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Laikinąją komisiją prašoma įpareigoti atsakyti, ar LNK televizijos paskelbtas faktas yra teisingas, iš kur A. Valionis gavo telefoninių pokalbių išklotines, ar apie A. Saudargo sekimą jis informavo aukščiausius šalies vadovus, Vyriausybę bei slaptąsias tarnybas.

Be to, prašoma atsakyti, ar A. Valionis nevykdė kurios nors užsienio valstybės slaptosios tarnybos užduoties, įteikdamas tuometiniam užsienio reikalų ministrui jo telefoninių pokalbių su Vilniumi išklotines.

Komisija tyrimo išvadas turėtų pateikti per 3 mėnesius nuo jos sudarymo.

Laikinąsias tyrimo komisijas Seimas privalo sudaryti, kai tokią iniciatyvą paremia ne mažiau kaip 1/4 parlamentarų, arba 36 Seimo nariai.

Visą vasarį dirbusi Seimo laikinoji komisija konstatavo, kad KGB rezervas buvo sovietų saugumo mobilizacinė dalis, o tai, kad jai priklausė aukšti šalies pareigūnai, nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Kaip teigiama komisijos išvadoje, 1980 metais į KGB rezervą buvo įtrauktas A. Valionis, tačiau apie tai esą buvo informuotas vėliau. 1982 metais būsimasis ministras kaip sovietų saugumo rezervo vyr. leitenantas buvo pašauktas į 25 dienų mokymus Rygoje dislokuotame kariniame dalinyje prie aviacijos mokyklos. Per mokymus jam buvo pareikšta padėka už aktyvų dalyvavimą visuomeniniame gyvenime, t. y. už pagalbą organizuojant sporto varžybas.

Laikinajai komisijai vadovavęs „darbietis” Skirmantas Pabedinskas prisipažino, kad LNK paskelbta informacija jam buvo naujiena. Mat komisijos darbo metu apie tai neturėta jokių duomenų.

„Komisijoje dirbo 12 žmonių. Nė vienas nebuvo užsiminęs, kad ką nors žino apie tai. Jokios institucijos duomenų apie tokius ryšius taip pat nepateikė”, – Eltai sakė S. Pabedinskas.

Televizijai apie jam įteiktas pokalbių išklotines papasakojo pats buvęs užsienio reikalų ministras A. Saudargas.
2005-09-15 16:15

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.