Nepilnamečių vestuvėms reikia valdžios leidimo

Tuoktis nepilnamečiams reikia Vaikų teisių apsaugos tarnybos ir teismo leidimo.

Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, vidutiniškai per metus susituokia apie 10-12 nepilnamečių, kuriems yra 16-17 metų. Jaunuoliai tuokiasi norėdami įteisinti savo santykius, kol dar negimė jų kūdikis. Pagal įstatymą vaikas yra tas, kuriam dar nesukako 18 metų. Todėl ketinantiems susituokti reikia ne tik teismo leidimo, bet ir Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistų išduotos pažymos. Joje įrašoma išvada, ar iš tiesų nepilnamečiai tuokiasi niekieno neverčiami, savo noru. Ši pažyma vadinama „Išvada dėl santuokinio amžiaus sumažinimo tikslingumo”. Be tokios pažymos nepilnamečiai negali kreiptis į teismą, kad gautų leidimą tuoktis. „O be šio leidimo jų prašymas neregistruojamas Metrikacijos skyriuje”, – sakė Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistė Virginija Gelažnikienė. Tarnyba išklauso norinčiojo tuoktis nepilnamečio tėvų, globėjų ar rūpintojų nuomonę, atsižvelgia į jo psichinę bei psichologinę būklę, turtinę padėtį ir svarbiausias priežastis, dėl kurių būtina sumažinti santuokinį amžių, ir raštu pateikia teismui išvadą, ar santuokinio amžiaus sumažinimas atitinka nepilnamečio interesus.

Klaipėdos mieste registruoti ar deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikos piliečiai, norintys tuoktis, tačiau neturintys aštuoniolikos metų, turi kreiptis į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinio departamento Vaikų teisių apsaugos tarnybą, kuri yra I. Kanto g. 11.

Priėmimo valandos:

Pirmadieniais – nuo 13.00 val. iki 17.00 val.

Ketvirtadieniais ir penktadieniais – nuo 8.00 val. iki 12.00 val.

Pietų pertrauka – nuo 12.00 val. iki 12.45 val.

Vaikų teisių apsaugos tarnybai reikia pateikti:

1.Pasą (kopiją).

2. Medicininę pažymą, patvirtinančią nepilnametės nėštumą, arba vaiko gimimo liudijimą (kopiją).

Lietuvos Respublikos asmenims santuokinis amžius sumažinamas teismine tvarka, vadovaujantis LR civiliniu kodeksu, įsigaliojusiu 2001-07-01.

Ramunė Šeštokienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.