Dž. V. Bušas ragina pasaulį panaikinti prekybos barjerus

JAV prezidentas Dž. V. Bušas (George W. Bush) Jungtinių Tautų (JT) viršūnių suvažiavime pareiškė sutinkantis panaikinti visus prekybos barjerus, jei kitos šalys padarys tą patį. Tai iššūkis, kuris gali pagyventi derybas dėl pasaulio prekybos.

Prekybos ekspertai tikino matantys mažai šansų, kad šis prezidento pažadas taps realybe, tačiau kai kurie teigė, kad dėmesys, kurį Dž. V. Bušas savo kalboje skyrė prekybai, gali padidinti susidomėjimą Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) derybomis dėl prekybos ir plėtros, žinomomis kaip Dohos raundas.

„JAV yra pasiruošusios panaikinti visus tarifus, subsidijas ir kitus barjerus laisvam prekių ir paslaugų judėjimui, jei kitos šalys padarys tą patį”, – teigė jis susirinkusiems pasaulio lyderiams.

„Prekybos barjerų panaikinimas padėtų šimtams milijonų žmonių išbristi iš skurdo per ateinančius 15 metų”, – tvirtino JAV prezidentas.

Dž. V. Bušas tikino, kad yra daug šansų, kad Dohos raundas pasibaigs sėkmingai. Dohos derybose siekiama sumažinti prekybos barjerus visoms prekėms, pradedant žemės ūkio produkcija ir baigiant paslaugomis, bei paspartinti neturtingiausių šalių ekonomikos plėtrą. 25 minučių kalboje šioms deryboms prezidentas skyrė net tris paragrafus.

Susitarimas turi būti pasiektas iki kitų metų pabaigos, todėl Dohos derybose prasideda kritiškai svarbus etapas. Kad pastangos neliktų bevaisės, derybininkai turi gerokai pasistūmėti į priekį PPO ministrų susitikime Honkonge šį gruodį.

Derybas labai varžė susidomėjimas aukščiausiu lygiu, jau vien dėl to Dž. V. Bušo komentarai yra reikšmingi, nors praktikoje jie – mažiau svarbūs, teigė „Miller and Chevalier” prekybos patarėjas Gregas Mastelas (Greg Mastel).

Didžiausi nesutarimai kyla dėl to, kaip pastebimai sumažinti žemės ūkio subsidijas ir tarifus, nors derybininkai taip pat neranda bendrų taškų ir dėl paslaugų bei pramoninių prekių prekybos.

„Išreiškiu didelę paramą (Dž. V. Bušo) mintims ir manau, jog labai svarbu, kad toks žmogus kaip prezidentas teiktų tiek daug dėmesio derybų raundui”, – teigė Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Piteris Mendelsonas (Peter Mandelson).

JAV ir ES abi dosniai subsidijuoja savo ūkininkus, tačiau siekia per ateinančius mėnesius susitarti dėl to, kaip gerokai sumažinti subsidijas ir tarifus.

Nuo to, kiek paramą ūkininkams yra pasiruošusios sumažinti kitos šalys, tokios kaip Brazilija ir Indija, taip pat priklauso PPO derybų baigtis.

2005-09-15 07:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.