Nuteistasis mirtį pasitiks kalėjime

BBC pranešė, kad JAV teismas atėmė laisvę net 47 metams iš Didžiosios Britanijos piliečio, kuris Jungtinėse Valstijose ketino parduoti mobilųjį zenitinį raketinį kompleksą „Igla” („Adata”). Šis ginklas itin pavojingas keleiviniams orlaiviams. Niu Džersio valstijos federalinis teismas 70 metų Hemantą Lahanį pripažino kaltu, nors jis savo kaltę neigė. Šis nuosprendis privertė prisiminti analogišką operaciją, kai į žvalgybų tinklus anksčiau pateko du Lietuvos piliečiai.

Sulaikytas viešbutyje

H.Lahanis įkliuvo 2003 metais per bendrą operaciją, kurią surengė JAV, D.Britanijos ir Rusijos slaptosios tarnybos. Jį policija sulaikė Niuarko miesto viešbučio kambaryje, kai jis kompleksą „Igla” demonstravo slaptiesiems agentams, kurie apsimetė Somalio ginkluotos grupuotės nariais. Pardavėjus vaidino Rusijos kontržvalgybos darbuotojai.

Viešbutyje H.Lahanis už zenitinę raketą gavo 85 tūkstančius dolerių ir dar pusę milijono avansu už būsimąsias prekes.

Tyrėjai apkaltino H.Lahanį tuo, kad jis buvo pasirengęs parūpinti dar net 200 tokių raketų, žinodamas, jog jos gali būti panaudotos prieš Amerikos keleivinius lėktuvus.

Teismas jį pripažino kaltu terorizmo skatinimu, neteisėtų ginklų prekybos sandėrių sudarymu, pinigų plovimu. Jam grėsė 67 metų kalėjimo bausmė.

Pasak BBC, H.Lahanis tuo tarpu tvirtino, kad jis tapo provokacinės operacijos auka. Kaltinamasis, jo žmona ir advokatas prašė teismą būti atlaidų, apeliavo į kaltinamojo amžių ir jo norą sugrįžti į Didžiąją Britaniją. Teismas bausmę šiek tiek sušvelnino.

Tuo tarpu Amerikos žiniasklaida nurodė, kad nuteistasis negali tikėtis amnestijos, todėl mirtį pasitiks kalėjime.

H.Lahanis gimė Indijoje, tačiau vėliau 45 metus praleido Didžiojoje Britanijoje.

Sėkmingas bendradarbiavimas

Trijų šalių – JAV, D.Britanijos ir Rusijos – slaptosios tarnybos bendrą operaciją pradėjo 2003-iųjų pradžioje. Anot BBC, prezidentui Vladimirui Putinui leidus, į Rusiją atvyko Amerikos Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas, kuris per tarpininkus Maskvoje H.Lahaniui buvo pristatytas kaip potencialus pirkėjas.

Amerikietis slaptai įrašinėjo visus pokalbius su D.Britanijos piliečiu. Pastarasis buvo įsitikinęs, kad raketą parduoda teroristams, kurie šiuo galingu ginklu ketina numušti JAV keleivinį lėktuvą arba net Amerikos prezidento lėktuvą.

H.Lahanis 2003 metų rugpjūčio pradžioje iš Londono atskrido į JAV. Jis nežinojo, kad kartu su juo skrenda FTB agentas bei Rusijos saugumiečiai, kurie su Amerikos valdžios žinia gabena vieną zenitinės raketos kompleksą.

Niuarko miesto viešbutyje H.Lahanis buvo sulaikytas kartu su dar trim jo draugais. Pastarieji iš karto ėmė bendradarbiauti su tyrėjais ir viską kuo smulkiausiai išdėstė tikėdamiesi kuo švelnesnės bausmės. Tas trejetas dar laukia teismo.

Tyrėjai nenustatė, kad ta trijulė, kaip ir pats H.Lahanis, turi ryšių su kokiomis nors teroristų grupuotėmis. BBC teigimu, visi jie norėjo paprasčiausiai užsidirbti iš nelegalios prekybos ginklais.

Įkliuvo Lietuvos piliečiai

BBC primena, kad 1997 metais panašiai įkliuvo Lietuvos piliečiai Aleksandras Daryčevas ir Aleksandras Pogrebežskis. Jiedu buvo suimti Majamyje, kai ketino parduoti zenitines raketas „Igla” ir „Strela” („Strėlė”) vietos sekliui, kuris apsimetė Kolumbijos narkomafijos atstovu.

Abu Lietuvos piliečiai savo kaltę irgi neigė, tačiau Floridos teismo prisiekusieji manė kitaip, nors nuosprendžiai buvo labai švelnūs. Mat iki rugsėjo 11-osios dar buvo likę ketveri metai.

A.Daryčevas laisvės neteko trejiems metams, jo bičiulis – pusmečiu ilgiau.

Pasak BBC, A.Daryčevas seniai atliko bausmę ir sugrįžo į Vilnių, o A.Pogrebežskio pėdsakai kažkur dingo.

Leonas Žalys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.