Kontrolieriai privertė taksistus pasitempti

Septyniems uostamiesčio taksistams skirtos piniginės baudos nuo 50 iki 100 litų, o dar vienas vairuotojas gali netekti automobilio.

Tokie yra pirmieji sugriežtintos taksistų kontrolės Klaipėdos mieste rezultatai. Pirmosios baudos nėra didelės, tačiau dar kartą įkliūsiantys taksistai kentės labiau, – perspėja kontrolieriai.

Birželio mėnesį pradėję tikrinti taksi vairuotojus viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) kontrolieriai sako, kad užfiksuojama nemažai pažeidimų, tačiau padėtis pamažu gerėja.

Sprunka į krūmus

Sugriežtėjus kontrolei nelegaliai dirbantys arba ne visus reikalingus dokumentus turintys taksistai turi nuolat būti budrūs.

„Kontrolierių jie bijo kaip velnias kryžiaus”, – sako ne vienas rimtose taksi paslaugų įmonėse dirbantis vairuotojas.

„Nesame tokie baisūs”, – savo ruožtu tvirtina kontrolierius Tomas Aleksandrovas, tačiau jis pripažįsta, jog atsiradus kontrolei taksistai akivaizdžiai pasitempė.

Vis dėlto T. Aleksandrovas neneigia, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai pastebėję privažiuojančius kontrolierius taksistai skubiai sprunka iš savo stovėjimo aikštelių.

Anot bendrovės „Autopunkto taksi” akcininko Eduardo Gracholskio, bėga dažniausiai tie, kurie visai neturi ką kontrolieriams parodyti – nei licencijos, nei kitų dokumentų. Ir jie žino, kad už neteisėtą taksi paslaugų teikimą gali būti nubausti ne tik didele pinigine bauda – už tokį pažeidimą gresia net automobilio konfiskavimas.

Pasak KKT Kontrolės skyriaus viršininkės Alos Galaibo, rugpjūčio pabaigoje buvo sustabdytas vienas vairuotojas, kuris su savimi neturėjo būtinų dokumentų.

„Mašina buvo apipavidalinta, kaip ir pridera taksi, turėjo plafoną, o viduje – ir taksometrą, bet vairuotojas negalėjo parodyti jokių dokumentų. Kadangi mes neturime teisės bausti, jau kreipėmės į Valstybinę mokesčių inspekciją”, – dienraščiui sakė A. Galaibo.

Viršininkė patvirtino, kad viena iš numatytų bausmių, kuri šiam vairuotojui gali būti skirta, yra mašinos konfiskavimas.

A. Galaibo teigimu, tiksliai nėra žinoma, kiek mieste yra tokių nelegalių taksistų. Tačiau manoma, kad nemažai – bent jau taip teigia taksi įmonėse jau ne vienerius metus dirbantys taksistai.

Siūlo mokytis iš latvių

„Mūsų įmonės vairuotojams kontrolieriai nebaisūs – tegu tik tikrina, mieste bus daugiau tvarkos”, – sako E. Gracholskis, kurio atstovaujama įmonė šiuo metu turi keturiasdešimt taksi automobilių.

Naujos taksi paslaugų įmonės „Danės taksi” savininkas Raimundas Butkevičius mano, kad kontrolė galėtų būti vykdoma dar griežčiau, nes „netvarkos mieste dar labai daug”.

E. Gracholskį piktina nelygi konkurencinė kova.

„Nelegalai dirba kiek nori ir kada nori, mokesčių nemoka. Manau, galėtume imti pavyzdį iš kaimynų latvių. Ten taksi mašinoms išduodami specialūs, berods geltonos spalvos valstybiniai numeriai. Ir mūsų šalyje taip galėtų būti – tada nelegalų tikrai sumažėtų”, – siūlo E. Gracholskis. Jis apgailestauja, kad kol kas ši idėja mūsų valdžios nesudomino.

„Danės taksi” vadovo R. Butkevičiaus nuomone, derėtų būti vieningesniems ir patiems taksistams bei įmonių savininkams. Anot jo, sykį bandyta steigti ir burtis į asociaciją, tačiau nesėkmingai.

„Susivienijus problemos spręstųsi greičiau”, – įsitikinęs R. Butkevičius.

Į pagalbą – Mokesčių inspekciją

KKT direktoriaus Gintaro Neniškio teigimu, šiuo metu daugiausiai pažeidimų nustatoma būtent taksistų darbe.

„Šis sektorius iki šiol buvo apleistas, todėl problemų ir buvo daug”, – kalbėjo G. Neniškis.

Pirmuosius du mėnesius taksistai nebuvo baudžiami – apsiribota įspėjimais. Pirmąjį protokolą už padarytą pažeidimą kontrolieriai surašė rugpjūčio pradžioje. Dažniausiai taksi automobiliuose matomoje vietoje nebūna lentelių su tarifais bei neturima taksometro apžiūros dokumento.

Kontrolierius T. Aleksandrovas pažymėjo, kad kiekvienas keleivis turi teisę paprašyti vairuotojo parodyti informacinę kortelę, kurią privalu turėti kiekvienam taksistui.

„Be to, kelionės pabaigoje galite paprašyti čekio. Atitinkamą formą, registruotą Mokesčių inspekcijoje, vairuotojas užpildo ranka. Pastebėjome, kad nemažai keleivių apie tokią galimybę dar nežino”, – sakė kontrolierius.

Netolimoje ateityje į taksistų kontrolę turėtų įsitraukti ir Mokesčių inspekcijos pareigūnai – neabejojama, kad šis bendradarbiavimas kontrolę padarys dar efektyvesnę.

„Mokesčių inspekcijos darbuotojai galės iš karto nubausti nustatytos tvarkos nesilaikančius taksistus”, – pabrėžė A. Galaibo.

Giedrė Petkevičiūtė

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.