Lietuvoje pastebimas piktų uodų antplūdis

Savaitgalį Nidoje poilsiavusi šeima į Klaipėdą grįžo ištinusi nuo uodų įkandimų. Šių kraujasiurbių Kuršių nerijoje, sakė, tiek daug, kad nespėjo nuo jų gintis.

Maža to – kai kurie klaipėdiečiai vakarais jau priversti užsidarinėti langus – kad nedrumstų šie nekviesti dvisparniai svečiai jų ramaus miego.

Kodėl tokiu netikėtu metu – rudenį suaktyvėjo šie vabzdžiai? To paklausėme Baltijos pajūrio aplinkos tyrimo ir planavimo instituto jaunesniojo mokslinio darbuotojo Tomo Ruginio.

„Ne, pavojaus, kad uodai užkariaus pasaulį, nėra”, – juokėsi pašnekovas. Uodų šį rudenį padaugėjo todėl, kad tam susidarė labai palankios klimatinės sąlygos – šiltas oras, drėgmė, po potvynio likusios balos. Mat uodai kiaušinėlius deda vandenyje ir ten vystosi jų lervos. Ypač jie mėgsta negilias iki 30 cm balutes.

„Šiltas vanduo pagreitina uodų vystymąsi. O kraują siurbia tik patelės, ne patinai, nes patelėms kraujas padeda subrandinti kiaušinėlius. Kol jie kanda, tol deda kiaušinėlius”,- pasakojo specialistas.

Kai tik orai kiek atšals, nuramino jis, uodai greit išnyks. Iki pavasario.

Į butus uodai atskrenda iš šalia namo esančių vandens telkinių, kartais jų spiečius iš tolesnių vietų atpučia vėjas.

„Mokslo dar nėra tiksliai nustatyta, kodėl vienus žmones uodai puola daugiau, kitus – mažiau. Gali būti, kad jie reaguoja į prakaitą ir iškvepiamą anglies dvideginį. Gali būti, kad juos pritraukia prakaitas”, – sakė mokslinis darbuotojas.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro entomologė Danguolė Kisielienė šio uodų suaktyvėjimo sakė taip pat nelaikanti jokiu stebuklu. Tik tiek, kad jie suaktyvėjo rudenį, o anksčiau dažniausiai ramybės neduodavo pavasarį – gegužės pabaigoje ir birželio pirmą dešimtadienį. Šiemet viską pakoregavo pavasarinė sausra ir rudens drėgmė.

Paprastai uodai išsirita 3-4 kartus per sezoną, nelygu kokios yra klimatinės sąlygos.

Norint išvengti uodų atakų butuose, entomologė pataria ant langų uždėti apsauginius sietelius ar marlę. O tekant ir leidžiantis saulei, kai kraujasiurbiai itin aktyvūs, nedegti kambaryje šviesos.

Jie visgi prileidote kraujasiurbių svečių į kambarį, galima juos išpurkšti specialiomis vabzdžius naikinančiomis priemonėmis.

Ruošiantis į gamtą nepamiršti vaistinėse nusipirkti uodus atbaidančių priemonių. O jei visgi uodas įkando – niežėjimą panaikins taip pat vaistinėje įsigytos specialios antialerginės priemonės – jomis dezinfekuojama uodo įkąsta vieta. Ypač šių patarimų entomologė pataria laikytis alergiškiems žmonėms, vaikams.

Genovaitė Privedienė

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.