Seimo nariai vengia apriboti rūkančiųjų teises

Seimo nariai skeptiškai įvertino siūlymą apriboti rūkančiųjų teises, nors vis daugiau pasaulio valstybių įteisina draudimus rūkyti viešose vietose.

Antradienį parlamentarai po pateikimo nepritarė socialdemokratės Birutės Vėsaitės siūlymui uždrausti rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose ir diskotekose, o rūkantiesiems šiose vietose įrengti specialias patalpas.

Jos parengtam Tabako kontrolės įstatymo pataisos projektui pritarė 15 parlamentarų, prieš balsavo 6, dar 14 susilaikė. Seimo nariai nusprendė grąžinti projektą, kuriuo siūloma uždrausti rūkyti viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigose bei kitose žmonėms aptarnauti skirtose vietose, patobulinti.

Pagal dabartinę tvarką Lietuvoje rūkyti draudžiama švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir jų teritorijose, interneto kavinėse, patalpose, kur vyksta sporto varžybos ir kiti renginiai, bendrose gyvenamosiose ir kitose bendro naudojimo patalpose, kur nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti užterštu oru.

Rūkyti taip pat draudžiama darbo vietose, jei jos yra uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos, kuriose leidžiama rūkyti. Analogiškos vietos turi būti įrengtos ir tolimojo susisiekimo traukiniuose bei orlaiviuose. Kitų rūšių viešajame transporte rūkyti draudžiama.

Viešojo maitinimo ir pasilinksminimo įstaigas, kurios numato aptarnauti rūkančius asmenis, tačiau neįrengia specialių patalpų, B. Vėsaitė pasiūlė bausti bauda nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. litų. Anot socdemės, verslininkai, neketinantys aptarnauti rūkančių asmenų, specialių patalpų neturėtų įrenginėti.

Pasak parlamentarės, jos siūlomų pataisų tikslas – mažinti tabako vartojimą bei priverstinį kvėpavimą tabako dūmais, apsaugoti dabartinę ir būsimąsias kartas nuo kenksmingo tabako poveikio sveikatai ir aplinkai bei neigiamų socialinių ir ekonominių padarinių.

B. Vėsaitei pristačius savo projektą įsiplieskė parlamentarų diskusija apie jos siūlymą ir kai kuriose užsienio valstybėse jau galiojančius draudimus rūkyti viešose vietose. Kai kurie Seimo nariai pasakojo Airijoje, kuri pirmoji įteisino tokį draudimą, matę būrius žmonių, kurie traukia dūmą stovėdami lauke prie kavinių ir aludžių durų.

„Kuo kalti tie, kurie nenori rūkyti? Jei nori rūkyti, išeini į gatvę. O lankytojams ir personalui nereikės skęsti dūmuose”, – aiškino socialdemokratė.

Pasak mišriai Seimo narių grupei priklausančio Henriko Žukausko, nemažai lietuvių tikina nerūkantys, tačiau būdami kompanijoje ir išgėrę alkoholio užtraukia cigaretę. „Geriausias būdas pasiekti, kad nerūkytų žmonės restoranuose ir „pabuose”, – uždrausti gerti”, – siūlė parlamentaras.

B. Vėsaitė pabrėžė, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, daugėja jauno amžiaus rūkančiųjų skaičius. 89 proc. 15 metų berniukų ir 73 proc. 15 metų mergaičių yra bandę rūkyti. 27 proc. šio amžiaus berniukų ir 11 proc. mergaičių rūko kasdien. Keturi penktadaliai nuolatinių rūkalių pradeda rūkyti nesulaukę 18-20 metų.

Kai kuriose pasaulio valstybėse jau seniai galioja draudimas rūkyti visose viešose vietose. Dar 2004 metų kovą rūkyti, visų pirma darbo vietose, uždraudė Airija. Tiesa, kai kuriose JAV valstijose (Floridoje, Kalifornijoje) ir miestuose (Niujorke, Bostone) panaši tvarka jau buvo diegiama 2003 metais.

Įvairūs draudimai rūkyti viešose vietose taikomi Indijoje, Norvegijoje, Naujojoje Zelandijoje, Italijoje, Kuboje, Bangladeše, Švedijoje, Maljorkoje, kai kurios šalys ketina panašius draudimus įgyvendinti kitais metais. Himalajuose esančioje Butano Karalystėje draudžiama ne tik rūkyti viešose vietose, bet ir pardavinėti tabaką.
2005-09-13 14:32

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.