Tyrimo nebaigusi komisija jau žino kaltus

Korupcijos sostinės savivaldybėje ieškanti Seimo komisija vis dar nepabaigė tyrimo. Šiandien ji vyksta į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) toliau aiškintis, kas yra paslaptingasis „abonentas”.

Tačiau komisijos nuosprendis dėl kai kurių vis dar neva tiriamų dalykų parašytas jau rugpjūčio 22 dieną.

Komisijos vadovė, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė ir kai kurie komisijos nariai jau turi ant oficialių blankų išspausdintus dokumentus, pavadintus išvadomis.

Dokumentuose teigiama, jog ne tik Vilniaus savivaldybė, bet ir Vyriausybė padarė daugybę įstatymų pažeidimų.

Šios institucijos esą protegavo bendrovės „Eksimeta” verslo interesus Maskvoje, priiminėjo neteisėtus sprendimus dėl sklypo sostinėje, kuriame buvo pastatyta „Siemens” sporto bei pramogų arena, užsiiminėjo machinacijomis su sklypais, kurie turėjo būti sugrąžinami teisėtiems jų savininkams.

Šie dokumentai, kurių dalis komisijos narių dar nėra matę, gali būti svarstomi jau šį trečiadienį.

Tuo tarpu Seimas pačios komisijos prašymu jos darbo laiką yra pratęsęs iki lapkričio 1-osios.

Aktyvi veikla – be rezultatų

Susirinkus po vasaros atostogų L.Graužinienė aiškino, kad tyrimas vyks dar ilgai, nes reikia išsiaiškinti daugybę naujų klausimų, kviestis liudytojus.

Parlamentarai ilgai, tačiau be apčiuopiamų rezultatų diskutavo su teisėsaugos pareigūnais, valstybės institucijų vadovais, siekė gauti žinių apie prokuratūros ir STT vykdytus tyrimus dėl Vilniaus savivaldybės ir bendrovės „Rubicon group” sąsajų.

Kalbama apie tris epizodus

Iš anksto parengtuose dokumentuose kalbama apie tris komisijos tyrimo epizodus.

Pirmasis – komisijos tyrimas dėl buvusio ūkio ministro, Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho sostinės merui Artūrui Zuokui ir savivaldybei mestų kaltinimų protegavus bendrovę „Eksimeta”, antrasis – dėl savivaldybės sprendimų, susijusių su žemės sklypu Vilniaus Ozo gatvėje, trečiasis – dėl žemės sklypų privatizavimo Vismaliukų gatvėje.

Vadinamosiose išvadose teigiama, jog Valstybės turto fondui priklausiusi bendrovė Lietuvos prekybos namai Maskvoje prekyba maisto produktais ketinusiai užsiimti Lietuvos bendrovei „Eksimeta” buvo perduoti nesilaikant daugelio teisės aktų reikalavimų.

Nurodoma, kad šių reikalavimų nesilaikė ne tik šiuo klausimu esą itin besirūpinusi Vilniaus savivaldybė, bet ir Vyriausybė.

Be to, „išvadose” nurodoma, jog Vilniaus miesto vadovas informavo Maskvos merą Jurijų Lužkovą apie tai, kad „Eksimeta” privatizavo Lietuvos prekybos namus, maždaug dviem savaitėmis anksčiau, nei tai buvo teisiškai tvarkingai padaryta.

Be to, komisija teigia, kad su Maskva susirašinėjusi Vilniaus savivaldybė tinkamai nesilaikė raštvedybos reikalavimų.

Įtarimai – visai tarybai

„Išvadose” taip pat tvirtinama, kad savivaldybė savavaliavo ir pažeidė ne vieną įstatymą bei Vyriausybės nutarimą, perleisdama ir suteikdama teisę vykdyti veiklą privačioms bendrovėms keliasdešimties hektarų sklype, kur dabar yra iškilusi „Siemens” arena.

Dokumentuose teigiama, kad savivaldybė net negalėjo perduoti panaudos teisės į šią žemę privačioms bendrovėms, o tokia situacija „sudaro pagrindą manyti, kad Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių privatūs interesai viršijo viešuosius interesus”.

„Išvadose” taip pat skelbiama, kad tai, jog šiame sklype pastatyta sporto arena, prieštarauja „viešajam interesui”.

Be to, teigiama, jog savivaldybė, leisdama eksploatuoti sklypo dalį, kurioje esą yra „valstybinės reikšmės miškai”, nusižengė net Konstitucijai.

Savivaldybė taip pat kaltinama biurokratizmu ir įvairiais pažeidimais vykdant žemės privatizavimą Vismaliukų gatvėje, kur savo sklypų reikalauja buvę žemės savininkai. Kartu su savivaldybe kaltinimų sulaukė ir Vilniaus apskrities viršininko administracija.

Vieni matė, o kiti – ne

Komisijos pirmininkė L.Graužinienė vakar „Lietuvos rytui” tvirtino, jog šie dokumentai nesuteikia pagrindo jau dabar teigti, koks bus galutinis sprendimas, nes tai yra tik komisijoje dirbančių teisininkų „analizė”.

Seimo narė neigė, kad visos diskusijos komisijoje, kurioje dominuoja valdančiosios daugumos atstovai, bus tik formalios.

Tuo tarpu komisijos pirmininkės pavaduotojas liberalas demokratas Vytautas Galvonas tikino apie tokius dokumentus iš viso nieko nežinąs ir stebėjosi, kaip tokie dokumentai iš viso gali egzistuoti.

Tuo tarpu komisijos narė konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė teigė girdėjusi apie teisininkų „analizę”.

Liberalcentristas Rimantas Remeika pripažino šiuos dokumentus turintis, nes juos pasipiktinęs išsireikalavo iš komisijos vadovų.

Įžvelgė vaidinamą spektaklį

Pats tyrimo herojus A.Zuokas vakar „Lietuvos rytui” teigė dar nesusipažinęs su šiais dokumentais ir situaciją pakomentavo trumpai: „Tai tiktai dar kartą patvirtina, jog korupcijos savivaldybėje ieškanti komisija vaidina spektaklį, o iš tiesų siekia keršto dėl žlugusios Darbo partijos įkvėpėjo V.Uspaskicho politinės karjeros.

Į vadinamuosius teisinius priekaištus net neverta gilintis.

Pavyzdžiui, kaip galima teigti, kad pažeistas viešasis interesas, kai pastatoma sporto arena ne tik miestiečiams, bet ir visai Lietuvai? Ir kuo čia dėti valstybinės reikšmės miškai, kai pati Aplinkos ministerija yra patvirtinusi, kad didžioji dalis to miško – paprasčiausi krūmai”.
Vytautas Bruveris

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.