Mesopotamijoje rasta pirmojo istorijoje kokteilio liekanų

Pirmasis pasaulyje kokteilis – įvairių alkoholio rūšių ir aromatinių medžiagų mišinys – buvo pagamintas prieš penkis tūkstančius metų senovės Mesopotamijoje – Tigro ir Eufrato tarpupyje, šiandieninių Irano ir Irako pasienyje. Tai pirmadienį pareiškė amerikiečių archeologas ir biochemikas, Filadelfijos universiteto profesorius Patrikas Makgovernas (Patrick McGovern).

Jis dalyvauja Italijoje, Toskanos srities Groseto mieste, vykstančiame kongrese, skirtame vyno ir vyndarystės archeologijos problemoms.

Pasak mokslininko, pirmasis pasaulyje kokteilis buvo saldus ir priminė dabartinį grogą. Jis buvo sumaišytas iš vyno, alaus, medaus ir obuolių sulčių. Per kasinėjimus Tigro upės slėnyje buvo rasta keraminio indo šukių, ant kurių buvo aptikta vyno rūgšties, obuolių sulčių, medaus ir fermentuotų miežių – alaus prototipo – pėdsakų.

Kaip pažymėjo profesorius P. Makgovernas, tokios pat sudėties gėrimas po dviejų tūkstančių metų, likus maždaug tūkstančiui metų iki mūsų eros, buvo žinomas etruskams – senovės tautai, gyvenusiai centriniuose ir pietiniuose dabartinės Italijos rajonuose. Analogiško „kokteilio” liekanų buvo rasta ant keraminių šukių Toskanos pietuose.
2005-09-12 13:50

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.