Antstolių paslaugos gali atpigti 18 proc.

Praėjusią savaitę priimta Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis iš esmės keičia antstolių veiklos apmokestinimo principus.
Rugsėjo 7 dieną šiam teismui paskelbus, kad antstolio atliekami vykdymo veiksmai nėra paslaugos, nebelieka pareigos valstybei mokėti 18 proc. pridėtinės vertės mokestį. Todėl ir skolininkų, ir kreditorių mokamos sumos už antstolio teikiamas paslaugas turėtų sumažėti 18 proc.
Lietuvos antstolių rūmai (LAR) visada buvo įsitikinę, kad antstolio vykdomos valstybės deleguotos funkcijos – priverstinis teismų sprendimų vykdymas – neturėtų būti laikomos pridėtinės vertės mokesčio objektu. Dar 2003 metų birželio 16 dieną LAR raštu kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją ir išdėstė savo poziciją, kad antstolio vykdomos funkcijos neturėtų būti apmokestinamos PVM. Tokia praktika yra ir kaimyninėje Lenkijoje – čia finansų ministro patvarkymu, skirtu visiems Lenkijos Respublikos teritoriniams mokesčių administravimo padaliniams, yra išaiškinta, jog antstoliai yra viešosios valdžios atstovai ir jų vykdomos funkcijos negali būti apmokestinamos PVM.
Praėjusią savaitę tokį principą patvirtino ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Teismo nutartyje skelbiama, kad „(…) antstolio veikla, susijusi su teismų sprendimų vykdymu, yra procesinė veikla, reglamentuojama proceso teisės normų. Tai nėra civiliniai teisiniai santykiai, tai teisingumo institucijos procesinė veikla. Taigi antstolio atliekamų vykdymo veiksmų negalima pripažinti paslaugų teikimu”.
Todėl, vadovaujantis Aukščiausiojo Teismo nutartimi, antstolių vykdomos funkcijos neturėtų būti apmokestinamos pridėtinės vertės mokesčiu.
„Tikimės, kad jau greitai už antstolio vykdomas funkcijas reikės mokėti net 18 proc. pigiau, kadangi proceso šalims nebereikės mokėti mokesčio naštos valstybei. Lietuvos antstolių rūmų, manymu, tokia praktika yra teisinga”,- sako LAR valdytoja Asta Karužienė.
Artimiausiu metu Lietuvos Antstolių rūmų prezidiumas ketina inicijuoti kreipimąsi dėl antstolių išregistravimo iš pridėtinės vertės mokesčių mokėtojų registro. Anot A. Karužienės, tai tikrai gera žinia skolininkams.
Antstolių rūmai apgailestauja, kad rugsėjo 10 dieną publikuotame „Respublikos” dienraščio straipsnyje „Antstoliai neteisėtai susižėrė milijonus” minėta Aukščiausiojo Teismo nutartis aiškinama neteisingai. Straipsnio antraštėje ir tekste skelbiama, kad iš tokių neteisėtų rinkliavų pasipelnė antstoliai, nors PVM yra mokamas valstybei.

Lietuvos antstolių rūmai

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.