LVJC būreliuose vaikai tampa savarankiškesni ir iniciatyvesni

Tik prasidėjus naujiems mokslo metams į visus 200 Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) būrelių susirinko vaikai: jau per pirmąsias dvi rugsėjo savaites jų sulaukta beveik 500 daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Iki rugsėjo 12 dienos pasirašyta 3386 ugdymo sutartys – tiek ugdytinių, ko gero, neturi nė viena formalioji ar neformalioji respublikos ugdymo institucija.
Tikimasi, jog iki spalio mėnesio, anot LVJC Ryšių su visuomene skyriaus vadovės Rasos Buslavičienės, pasirašiusiųjų sutartis ugdytinių skaičius dar padidės 50 proc.

Galbūt vaikus taip traukia pamažu ,,jaunėjantis” LVJC interjeras, saugus laisvalaikis (čia nuolat budi saugos tarnyba), gal dažni koncertai, festivaliai ar varžybos, tačiau, kaip teigia Rasa, pagrindinė traukos priežastis, ko gero, yra tai, kad vaikams čia sudaroma galimybė atsiskleisti, patikėti savimi, atsikratyti baimių ir „suspindėti” scenoje, mokykloje bei draugų būryje.

„Vaikai čia tampa labiau motyvuoti, iniciatyvūs, veiklesni ir savarankiškesni, tuo tarpu veiklos (muzikos, šokio ir pan.) įgūdžiai – tik priemonė sėkmingai asmenybei ugdyti. Beje, sėkminga asmenybė – tai sąmoninga, sugebanti atsakingai ir kūrybiškai spręsti savo problemas bei aktyviai veikti visuomenėje, prisitaikyti prie kintančios aplinkos.” – teigia Rasa Buslavičienė.

Neformalusis ugdymas vakarų pasaulyje – lygiavertė švietimo sistemos dalis, kai kuriose pasaulio šalyse pagal svarbą lenkianti formalųjį mokymą (bendrojo lavinimo mokyklose). Tačiau Lietuvoje, kaip ir kitose buvusio sovietinio bloko šalyse, ši sritis dar gerokai apleista.

LVJC neformaliojo ugdymo mokytojai jau trejetą metų su vaikais dirba pagal neformaliojo ugdymo (NU) programas, kurias rengia nuolat gilindami žinias Lietuvoje, ir užsienio šalyse rengiamuose seminaruose bei remdamiesi savo bei savo kolegų patirtimi .

Anot Rasos Buslavičienės – trys metai darbo – pakankamas laikas parodyti neformaliojo ugdymo naudą ir svarbą visuomenei.

Motyvacija, gebėjimas planuoti laiką, iniciatyva, veiklumas, scenos ir auditorijos baimės nugalėjimas – lemia LVJC ugdytinių sėkmę 2005 metų vasaros pasaulio chorų, šokio ir kt. festivaliuose, sporto varžybose.

Net trys LVJC ugdytiniai: Eglė Jankelinaitė, Stasė Žukauskaitė, Povilas Radzevičius (trenerė Nijolė Gaidulytė) 2005 m. liepos 30 – rugpjūčio 7 dienomis dalyvavo Lenkijoje vykusiame Pasaulio plaukimo su pelekais jaunių čempionate. Iš kitų respublikos sporto mokyklų, treniruotėms skiriančių keletą kartų daugiau valandų, į rinktinę pateko po vieną ar du sportininkus.

Šių metų liepos 1-4 d. LVJC grupė „Kivi” Olandijoje, Arnchemo mieste vykusiame Tarptautiniame konkurse, kur buvo atvykę kolektyvai iš daugelio pasaulio šalių, rungėsi dvejose kategorijose. Pop-dziaz kategorijoje grupė „Kivi” laimėjo I, folkloro kategorijoje – II vietą.

Rugsėjo pirmosiomis dienomis „Kivi” parsivežė žiuri apdovanojimus iš pirmojo, Norvegijoje vykusio kompozitoriaus Grigo chorų festivalio. Anot „Kivi” studijos vadovės Danguolės Aukselienės, nebuvo tokio karto, kai nelaimėjome pirmosios vietos arba Grand Prix.

Liepos 8-12 dienomis Ciuriche (Šveicarija) vykusiame Pasaulio jaunimo muzikos festivalyje LVJC pučiamųjų orkestras „Vilnius” (vad. Rimantas Pašiūnas) laimėjo pirmąją vietą.

Liepos 28 – rugpjūčio 01 dienomis Alinos Valentinavičienės vadovaujamas LVJC choras „Versmė” dalyvavo tarptautiniame chorų festivalyje „Vivace” Vesprem mieste, Vengrijoje. „Versmė” festivalyje buvo apdovanota už originalią programą „Tėviškės dainos” ir specialiuoju Vesprem miesto mero įsteigtu prizu.

Vaikai, lankantys dailės studijas, labai dažnai laimi apdovanojimus pasauliniuose piešinių konkursuose.

Jau kurį laiką LVJC veikia „Iniciatyvinė jaunimo grupė”, vienijanti vaikus ir jaunimą, lankančius „Lyderio įgūdžių ugdymo”, „Jaunųjų verslininkų-ekonomistų” bei „Jaunųjų žurnalistų” būrelius, kurių buvimas čia neapsiriboja tik užsiėmimais būreliuose: jie savanoriškai prisideda prie LVJC (kol kas) renginių organizavimo bei įgyvendinimo, dalyvauja įvairiuose vietiniuose ir tarptautiniuose jaunimo projektuose. Pavasarį jie organizavo LVJC HOBI dieną, Klientų poilsio klubo atidarymo iškilmes; vasarą pristatinėjo Lietuvą tarptautiniame projekte Prancūzijoje. Šiuo metu jie dirba su informaciniu-kultūriniu projektu „Kultūrų akademija”, dalyvauja dviejų metų trukmės daugiašaliame tarptautiniame projekte „European Participation Investigators” ir planuoja surengti Lietuvos jaunimo parlamento rinkimus.

Rasos Buslavičienės teigimu, asmenybės ugdymas – veikla, kuriai jau trejetą metų skiriamas pagrindinis dėmesys LVJC, ir ateityje liks didžiausiu prioritetu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.