Viltis kitokiems sriubos valgytojams

„Elfų šėlsmas” jau kitą mėnesį gali tapti įstaiga, kurioje šiltu maistu bus vaišinamos gausios šeimos ir studentai, kaip ir kiti vargstantys žmonės, kurių orumas neleidžia pasinaudoti iki šiol vienintelės Kaune sriubos valgyklos Partizanų gatvėje paslaugomis. Ten nemokamai maitinami ant socialinės atskirties bedugnės ribos atsidūrę asmenys, įskaitant benamius ir tuos, kurių santykiai su visuomene jau daugelį metų labai komplikuoti.

Senas sumanymas

Idėja įkurti valgyklą nepasiturintiems, bet asocialaus gyvenimo būdo nepasirinkusiems kauniečiams, anot verslininko Tautvydo Barščio, yra nenauja. Apie tai galvota jau seniai, o dabar, nutraukus sutartį su tais, kuriems iki šiol nuomotas „Elfų šėlsmas”, atsirado ir tinkama vieta.

„Tos patalpos priklauso mums, todėl jokių keblumų dėl jų ir įrangos bei inventoriaus nėra. Tačiau kol kas tegalime planuoti, aiškintis, kiek tokių žmonių yra. Reikia įregistruoti fondą, kuris rūpinsis valgykla ir organizuos jos darbą. Tikimės rasti savanorių pagalbininkų, jau kreipėmės į studentus. Dėl finansavimo kalbėjausi su kitais verslininkais ir jie žadėjo prisidėti”, – sakė T.Barštys. Jo nuomone, valgyklą būtų galima atidaryti spalio mėnesį.

Tebuvo viena

„Caritas” globojama sriubos valgykla Partizanų gatvėje kol kas yra vienintelė Kaune. Nemokamai maistą dalijantys krišnaitai jį išvežioja po miestą. Eilėje atstovėję žmonės maistą nešasi valgyti namo.

„Mes laikomės krikščioniškų nuostatų ir norime padėti visiems, kuriems pagalbos reikia. Sriubos valgyklą jau daug metų remia Toronto lietuviai. Ten gyvenanti gydytoja Judita Čiuplinskienė kasmet organizuoja lėšų rinkimo akcijas. Jau keletą kartų rinkdami maistą vargstantiems bendradarbiavome su „Iki” tinklo parduotuvėmis. Taip prie mūsų veiklos galėjo prisidėti ir Lietuvoje gyvenantys žmonės. Jie geranoriškai pirko maisto produktus ir juos aukojo. Per tokias akcijas surenkama tiek kruopų, aliejaus ir kitokių ilgai negendančių produktų, kad valgyklai pakanka beveik metams”, – sakė Kauno „Caritas” darbuotoja Valerija Lukošienė.

Jos teigimu, dalis labdaros valgyklos lankytojų joje maitinasi metų metus ir yra patenkinti tokiu gyvenimu. Jei į „Caritas” kreipiasi ūkininkai, siūlydami per vasarą padirbėti, tarp valgyklos lankytojų labai sunku rasti norinčiųjų to imtis.

Padės pateikdami sąrašus

Kauno savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus sakė, kad ką nors komentuoti dar anksti. Labdaros valgyklos miesto centre idėja yra gera, bet kol kas ji dar net neaptarta. Jei tokia verslininkų iniciatyva bus išreikšta oficialiai, Savivaldybė pasirengusi padėti. „Bent jau žmonių, kuriems tokia pagalba reikalinga, sąrašais”, – atsakė G.Jankus, paklaustas, kuo galėtų pasireikšti Savivaldybės parama verslininkams.

Jeigu nemokamo maitinimo galės tikėtis tik tie, kurie jau sukasi valdiškuose sąrašuose, paramos gavėjų ratas neišsiplės. Į patogesnę vietą valgyti rinksis tie patys žmonės, kurie jau gerai išmoko naudotis valstybės ir labdaros organizacijų parama. Tie, kurie neatitinka oficialių skurdo standartų ar dėl įvairių priežasčių nepateikia reikalaujamų dokumentų, gali vėl likti už borto.

Valgyklos, kurioje, neprarasdami orumo, alkį numalšinti galėtų asmenys, dar nepratę tiesti rankos, mieste išties reikia. Tarkim, nuo smurtaujančio girtuoklio iš namų išbėgusi moteris su vaikais ar prieš mėnesį darbo netekęs vienišas vyras į vargstančiųjų sąrašus taip greitai nepapuls, o pinigų nusipirkti maisto gali neturėti.

Be visuomeninių organizacijų, kurios tokius žmones pažįsta, paramos verslininkai greičiausiai neišsivers. Tik būtų gaila, jei geras sumanymas sužlugtų dėl to, kad verslininkų keliamos iniciatyvos niekas nepasistengs palaikyti. Tikriausiai neverta tikėtis, kad tokį projektą finansuoti pasirengę žmonės patys ieškos ir jų paramos laukiančiųjų.

Daiva Valevičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.