Rinktinei jėgų įkvėps žaidėjų pasiaukojimas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, rengdamasi Europos čempionato finaliniam turnyrui, sulaukė dar vienos nemalonios naujienos: dėl kelio traumos jai negalės padėti dar vienas patyręs žaidėjas – puolėjas Dainius Šalenga.

„Mes per visą pasirengimo etapą nestokojome sunkių išbandymų, todėl dabar reikia susitelkti į kumštį, kad vienybe ir tarpusavio supratimu įveiktume tai, kas dar laukia”, – sakė „Kauno dienai” ekipos vyriausiasis treneris Antanas Sireika.

Pasitikrino savo iniciatyva

Buvęs žalgirietis D.Šalenga susižeidė per kontrolines rungtynes Kaune su airiais.

Tuomet, pasak rinktinės gydytojo Roberto Narkaus, neatrodė, kad trauma būtų sunki.

Puolėjas nežaidė antrųjų Federacijos supertaurės turnyro rungtynių Maskvoje su Rusijos ekipa. Anot A.Sireikos, norėta, kad Dainius visiškai atsigautų.

Užvakar Lietuvos rinktinės interneto svetainėje buvo paskelbta informacija, kad „krepšininkas informavo komandos trenerius, jog, patikrinus koją magnetiniu rezonansu, paaiškėjo, jog jis negalės sportuoti maždaug tris savaites. Įtariama, jog žaidėjui patempti kelio raiščiai”.

Vakar po rytinės treniruotės R.Narkus negalėjo pakomentuoti šio pranešimo.

„Tas patikrinimas atliktas ne mano ar rinktinės vadovų nurodymu. Atrodo, jog Dainius jį pasirinko asmenine iniciatyva, todėl kol kas neturiu nei nuotraukų, nei jokių kitų duomenų”, – teigė gydytojas.

Rinktinės vadovas Algimantas Pavilonis vakar po pietų tvirtino irgi nematęs patikrinimo išvadų.

„Nežinau, ar tai susiję su naujuoju Dainiaus Šalengos klubu. Manau, jog pirmadienį situacija bus aiškesnė”, – reziumavo A.Pavilonis.

Skaudėjo patemptą kelį

D.Šalenga „Kauno dienai” papasakojo, jog patikrinimą atliko praėjusį penktadienį Vilniuje, Medicinos diagnostikos centre, vos tik grįžęs su rinktine iš Maskvos.

Šeštadienį jau buvo žinomas tyrimo rezultatas: galinių kryžminių kelio raiščių patempimas. „Tai sužinojęs iškart pranešiau rinktinės treneriams”, – teigė žaidėjas.

„Po rungtynių su airiais, kai pasitempiau kelį, Kauno klinikose jį ištyrė echoskopu. Gydytojai paaiškino, jog nieko blogo neatsitiko, tačiau ir toliau jaučiau skausmą, ypač tais atvejais, kai tekdavo staigiau pasukti koją. Procedūros sušvelnindavo maudulį, bet sportuoti visa jėga negalėjau.

Nusprendžiau nedelsti ir išsiaiškinti, kas man yra iš tikrųjų. Kas iš to, kad Europos čempionate būčiau žaidęs viena koja? Juk laukia pirmasis sezonas užsienyje, Ispanijos klube. Negaliu į jį nuvykti pusiau sveikas. Gaila, kad taip viskas susiklostė ir negalėsiu padėti rinktinei, tačiau toks sportininko gyvenimas”, – dalijosi mintimis D.Šalenga.

Krepšininkas nenorėjo atsakyti į klausimą, kodėl medicininį patikrinimą atliko būtent savo iniciatyva, tačiau pridūrė, jog jo rezultatus pateiks Lietuvos krepšinio federacijai (LKF).

Pakvietė D.Šilinskį

Per rinktinės pasirengimo laikotarpį gydytojų paslaugų taip pat prireikė Arvydui Macijauskui, Robertui Javtokui, Simui Jasaičiui, Kšištofui Lavrinovičiui, Mindaugui Žukauskui.

Be to, NBA klubas „New Orleans Hornets” nesutinka, kad A.Macijauskas, vos baigęs reabilitaciją, žaistų Europos čempionato finaliniame turnyre.

Vietoj D.Šalengos į rinktinę, kuri šiomis dienomis Klaipėdoje rengėsi artėjančioms varžyboms, pakviestas vidurio puolėjas Darius Šilinskis, su jaunimo (iki 21 metų) ekipa tapęs pasaulio čempionu.

Kaunietis jau treniravosi nacionalinėje komandoje ir padėjo jai dvikovoje su Airijos reprezentantais.

Ekipa turės būti kaip kumštis

– Galutinį sąrašą dvylikos žaidėjų, kurie vyks į Serbiją ir Juodkalniją, paskelbsiu prieš kelionę. Nenoriu skubėti, visko dar gali atsitikti, – prieš paskutinę treniruočių stovyklą sakė „Kauno dienai” A.Sireika, dar nežinojęs apie D.Šalengos kelio patikrinimo rezultatus.

– Ką rinktinė planuoja atlikti Klaipėdoje?

– Darbų yra užtektinai. Ieškosime būdų, kaip užlopyti žaidimo spragas. Nesvarbu, kad nedaug dienų liko iki būsimų varžybų.

Po paskutinių rungtynių su rusais dar kartą su treneriais aptarėme, kokie mūsų komandos trūkumai, ką reiktų pirmiausiai padaryti. Kai paaiškėjo, jog liksime be Arvydo Macijausko, nusprendėme pamėginti kai kuriuos žaidėjus jo pozicijoje, taip pat ieškojome kitokių sudėties variantų.

Pastebėjome, jog stokojame susižaidimo, agresijos – ir gindamiesi, ir atakuodami.

– Kaip ketinate tai pagerinti?

– Nesusižaidimą, klaidas lemia nepakankamas savitarpio supratimas, todėl noriu ir stengsiuosi, kad vyrai susiburtų į tvirtą kumštį. Juk nei garsių vardų, nei kitų išskirtinių kozirių neturime. Gali padėti tik vienybė, pasiaukojimas, atsidavimas kovai, pagalba vienas kitam, kai nesiseka.

– Ar galite patvirtinti, kad jautėte komandoje tokią dvasią per rungtynes Maskvoje?

– Taip, tačiau dar pasigedau didesnio susitelkimo. Trūksta nedaug, smulkmenėlių. Tikiuosi, jog galiausiai viskas susitvarkys.

Iš ritmo išmušė traumos

– Prisiminkite visą komandos pasirengimo etapą. Kokius akcentus išskirtumėte pirmiausiai?

– Pradėčiau nuo to, kad ilgokai vylėmės, jog ekipoje bus visi arba dauguma žaidėjų, kuriuos norėjome matyti. Deja, vieni nusprendė atsisveikinti su rinktine, kitiems sutrukdė kitos priežastys.

Kartų kaita – normalus procesas ir nebūtų nieko baisaus, tačiau ramiam, sklandžiam darbui pradėjo kliudyti apmaudžios, nesportinės traumos, kurias gavo krepšininkai, pretenduojantys į pagrindinę sudėtį.

Sakyčiau, jog tie nelemti sužeidimai padarė ypač daug žalos. Jie išmušė iš ritmo, nes krepšininkai pasitraukdavo iš rikiuotės dviem ar trims dienoms. Tai trukdė viskam: visavertėms treniruotėms, varžyboms, taip pat ir susižaidimui, bendram psichologiniam nusiteikimui.

O kontrolinėse rungtynėse išryškėjo opiausi dalykai, vienas pirmųjų – įžaidėjo pozicija. Ir mūsų gynyba, ypač individuali, turėtų būti kietesnė, kibesnė. Stabilumo bei didesnio agresyvumo lauksime iš aukštaūgių.

– Kai kurie užsienio sporto apžvalgininkai tvirtina, kad pasikeitusi Lietuvos rinktinė gali tapti ne mažiau keblia mįsle varžovams nei ji būtų stipriausios sudėties.

– Sutinku, neturiu ką pridurti. Tegul konkurentai suka galvas. Kiekvienas naujas žaidėjas yra tartum dvigubas galvosūkis, nes jis kažkiek pakeičia ir bendrą komandos veidą.

– Kroatijos, su kurios krepšininkais susitiksite Europos čempionate, žiniasklaida šiandieninį Jūsų vadovaujamos rinktinės stilių pavadino „labiau atakuojančiu nei gynybiniu”. Kaip pakomentuotumėte tokį teiginį?

– Mes ir anksčiau, ne vien šį sezoną, žaidėme rezultatyvų krepšinį, todėl, nepaisant pasikeitimų sudėtyje, tokio savo stiliaus neatsisakysime. Kas kita, jei kalbėtume vien apie gynybą: jei ji gerai organizuota, tuomet ir puolimas efektyvesnis. Tegul kroatai mus vertina, kaip jiems priimtiniau, o mes žaisime taip, kaip norime.

Šiandien – palydos

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės palydos į Europos čempionato finalinį turnyrą, kuris rugsėjo 16-ąją prasidės Serbijoje ir Juodkalnijoje, bus surengtos šiandien Klaipėdos teatro aikštėje.

Taip buvo ir prieš dvejus metus, kai uostamiesčio gyventojai ir svečiai išlydėjo komandą į 2003 metų čempionatą Švedijoje, iš kur buvo parvežta čempionų taurė ir aukso medaliai.

Dėl to rinktinės vadovai sutiko su klaipėdiečių pasiūlymu, o miesto meras anksčiau juokais pareiškė, jog prisiims dalį atsakomybės, jei lietuvių pasirodymas šį kartą būtų ne itin sėkmingas.

Palydos prasidės 18 val. Krepšinio aistruolius linksmins grupės „Skamp” ir „B’Avarija”.

Į Podgoricą mūsų krepšinio komanda išskris trečiadienį. Pirmosios rungtynės B grupėje – penktadienį su Turkija.

Romas Poderys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.