Motinos mirtis vaikams grąžino tėvą

Artimo žmogaus netektis vienus palaužia ir įstumia į depresijos liūną, kitiems, atvirkščiai, suteikia stiprybės ir įkvepia jėgų.

Tarp pastarųjų – ir Pasvalio rajono Pušaloto seniūnijos Pabuojų kaimo gyventojas 39 metų Saulius Gavrilovas.

Prisiekė mirštančiajai

Prieš pusę metų palaidojęs savo gyvenimo draugę ir likęs vienas su keturiais jųdviejų mažamečiais vaikais, vyras tikina per tą laiką į burną nepaėmęs nė lašo alkoholio, nors anksčiau nuo taurelės sunkiai galėdavęs atsiplėšti.

S.Gavrilovas griežtai laikosi onkologinės ligos palaužtai gyvenimo draugei 47 metų Janinai Vainilaitienei duoto pažado užauginti jųdviejų atžalas, neišmėtyti jų po vaikų namus.

„Gulėdama Pasvalio ligoninėje žmona jau mažai kalbėjo. Vieną dieną, matyt, nujausdama artėjančią mirtį, apsipylė ašaromis ir pradėjo aimanuoti, jog jai mirus nebebus kam rūpintis mūsų vaikais. Tuomet aš Janinai pažadėjau mesti gerti ir rūpintis dukromis ir sūnumi. Išgirdusi mano pažadą ji nusiramino”, – pasakojo keturių vaikų tėvas.

Norėdamas palengvinti mirštančios moters kančias, vyriškis tą pačią dieną išsiprašė medikų ją išvežti į Vilnių, nors šie patarė ligonės geriau jau nebejudinti.

Po paros Santariškių onkologijos ligoninėje moteris mirė.

Pamilo penkių vaikų motiną

S.Gavrilovas liko su keturiais vaikais – 11 metų Lina, metais jaunesne Santa, 8 metų Samanta bei 4-mečiu sūnumi Deivydu.

Su J.Vainilaitiene S.Gavrilovas gyveno 15 metų.

Į Pasvalio rajoną atvažiavusiam vyrui į akį krito daugiavaikė motina, viena auginusi 5 vaikus. Atvykėlį sužavėjo moters ramus charakteris, sugebėjimas nepasiduoti gyvenimo negandoms.

J.Vainilaitienė su savo vyru tada dar nebuvo išsituokusi, tačiau jie kartu nebegyveno. Į savivaldybei priklausantį 3 kambarių ir virtuvės butą, kuriame gyveno daugiavaikė motina su savo atžalomis, ji priėmė gyventi S.Gavrilovą. Vėliau jam pagimdė 4 vaikus.

J.Vainilaitienės ir S.Gavrilovo šeima, auginusi 9 vaikus, buvo pati gausiausia Pušaloto seniūnijoje. Vyras padėjo išlaikyti ir auginti moters vyresniuosius vaikus.

Vienu metu šiame kukliais baldais apstatytame bute gyveno 11 žmonių.

Pabuojietis atviravo, jog gyvendamas su J.Vainilaitiene jis nevengdavo ne tik alaus, bet ir stipresnio gėrimo.

„Gerdavau kaip visi vyrai, bet dėl to nesukau sau galvos. Buvau ramus, žinojau, kad vaikais ir ūkiu pasirūpins Janina”, – teigė S.Gavrilovas.

Kraupią žinią nuo artimųjų slėpė

J.Vainilaitienė mirė šių metų kovo 1 dieną. Devynis vaikus pagimdžiusią moterį į kapus nuvarė onkologinė liga.

Pabuojų kaimo gyventojas neslėpė apie gyvenimo draugės ligą sužinojęs tik praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje, kai moteris dažnai pradėjo važinėti pas gydytojus.

„Janina nei man, nei vaikams nesakė, jog sunkiai serga. Naiviai maniau, jog liga išgydoma, kol jos iš pradžių nepaguldė į Pasvalio ligoninę. Vėliau Panevėžio ir Vilniaus ligoninėse taikė chemoterapiją ir spindulinį gydymą. Spėju, jog ji daug anksčiau nujautė savo tragišką likimą, bet mums niekada nesiguodė, nenorėjo jaudinti. Ji tokia buvo – labiausiai rūpinosi kitais”, – pasakojo netekties prislėgtas vyras.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje J.Vainilaitienės sveikata pablogėjo, ji nuolat karščiavo.

Likus mėnesiui iki moters mirties medikai S.Gavrilovui pranešė baisią žinią – jo gyvenimo draugės neįmanoma išgydyti ir patarė ruoštis laidotuvėms.

Mirštančiajai davė svarbų pažadą

Daugiavaikės motinos gyvybė užgeso Vilniaus universiteto onkologijos instituto ligoninėje. Išvakarėse ligonę jos gyvenimo draugas nusprendė iš Pasvalio ligoninės pervežti į Santariškes.

„Norėjau palengvinti jos kančias”, – tokio sprendimo priežastį paaiškino vyriškis.

Pasvalio ligoninės palatoje prie gyvenimo draugės lovos budėjęs S.Gavrilovas davė jo gyvenimą pakeitusį pažadą nebegerti ir užauginti vaikus.

Jis tikino po žmonos mirties neišgėręs nė lašo alkoholio.

Anapilin išėjusi J.Vainilaitienė, Ukmergėje gyvenančios jos motinos prašymu, buvo palaidota šio miesto kapinėse. Ukmergės rajone gyvena ir 7 jos broliai ir seserys.

Kad galėtų surengti gražias laidotuves, pinigų stokojęs našlys pardavė karvę.

„Žiaurus Janinos likimas: negėrė, nerūkė, buvo labai geros širdies, o baisi liga ją į kapus nuvarė per pusę metų”, – S.Gavrilovui sunku susitaikyti su gyvenimo draugės netektimi.

Piniginių nemaišo

Vienišam tėvui auginti atžalas padeda J.Vainilaitienės dukra iš pirmos santuokos 20 metų Agnė.

10 klasių baigusi mergina liko gyventi motinos namuose, ji – didžiausia S.Gavrilovo padėjėja.

Ant Agnės pečių gula visi namų ruošos darbai, daržų ravėjimas, jos patėvis prižiūri gyvulius – arklį, karvę, kiaules ir vištas, rūpinasi žemės apdirbimu, malkomis.

„Agnė – namų šeimininkė. Vienų vaikų namuose nepaliksi, jei ji nepadėtų man, Deivydą tektų leisti į Mikoliškio darželį”, – podukros pagalba namuose džiaugėsi našlys.

Nuolatinio darbo neturintis daugiavaikis vyras tikino savo reikmėms neišleidžiantis nė vieno jo vaikams valstybės skiriamo lito.

Apie 600 litų įvairių pašalpų gaunantis pabuojietis laiko vienoje piniginėje, tuo tarpu kiton deda paties uždirbtas papildomas lėšas. Už šiuos pinigus S.Gavrilovas sau perka cigaretes, drabužius.

„Vaikų pinigų leisti savo reikmėms neleidžia sąžinė. Svarbiausia, kad mes nebadaujame, minimalioms reikmėms gaunamų pinigų pakanka”, – tvirtino pašnekovas.

Šeima išliko tvirta

Daugiavaikis tėvas pasidžiaugė, jog jo klauso ne tik mažesnieji, bet ir J.Vainilaitienės pirmoje santuokoje susilauktos pilnametės atžalos.

Pasak S.Gavrilovo, į butą Pabuojų kaime jie dažnai atvyksta, nes tai – jų gimtieji namai.

„Kol gyveno Janina, nesikišau į jos vaikų reikalus. Tikra mama geriau žinojo, kaip juos auginti, kada pabarti ar pagirti”, – tvirtino vienišas tėvas.

Jis tikino, jog šeima rūpintis nesunku. Dukroms augant bus lengviau ir jam, nes mergaitės daugiau galės padėti ūkyje.

Vyras tikino neplanuojantis vaikams parvesti pamotės. Nors pabuojietis neatmetė galimybės, jog ateityje, kai užgis gyvenimo draugės netekties žaizdos, jis susiras moterį. Tačiau jos į savo namus tikino neparsivesiąs.

Teismo laukia nekantraudamas

Šiuo metu S.Gavrilovas turi dar vieną rūpestį.

Vyras mina teismų slenksčius siekdamas, kad jauniausiojo sūnaus gimimo liudijime būtų įrašyta jo pavardė.

Gimusioms dukroms buvo suteikta tėvo pavardė, tačiau įsigaliojus naujajam Civiliniam kodeksui Deivydo gimimo liudijime buvo įrašyta Vainilaičio pavardė.

Taip atsitiko dėl to, kad berniuko motina tuo metu dar nebuvo išsituokusi su vyru. Tai moteris padarė tik po jauniausiojo sūnaus gimimo, kai sutuoktinis kalėjime atliko bausmę.

Pabuojų kaimo gyventojas viliasi, jog rugsėjo 14 dieną Panevėžio apylinkės teismas priims jam palankų sprendimą. Juolab kad ir J.Vainilaitienės buvęs sutuoktinis tam pritaria.

Vienišas tėvas – pavyzdys kitiems

Pušaloto seniūnijos socialinio darbo organizatorė Gražina Pranskūnaitė mūsų dienraščiui pasakojo, jog S.Gavrilovas niekada neminė seniūnijos slenksčio prašydamas pagalbos.

„Daugiavaikis tėvas neieško valdžios paramos, jis stengiasi pats užsidirbti. Kaimo žmonėms darbuose talkina su arkliu, 3 hektarų plote augina grūdus. Mirus gyvenimo draugei, tapo pavyzdingu tėvu ir pavyzdžiu šeimoms, kurių pragyvenimo šaltinis – vaikams skiriamos pašalpos”, – tvirtino G.Pranskūnaitė.

Sigitas Savickas

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.