Tūkstančiai žarstomi lengva ranka

Po vasaros atostogų į pirmąjį Seimo posėdį šeštadienį susirinkę parlamentarai jau galėjo užsukti į atnaujintą rūmų restoraną.

Kelis dešimtmečius neremontuotos patalpos nušvito naujomis spalvomis, buvo pakeisti baldai.

Gerokai pasikeitė ir uždara pokylių salė – čia priimami užsienio svečiai, gimtadienius švenčia politikai.

Buvo pakeista salės grindų ir sienų danga, pakabinti nauji šviestuvai, atlikti kai kurie kiti apdailos darbai.

Šios retai naudojamos salės remontas nustebino parlamentarus.

Mat paskutinįkart meistrai čia darbavosi vos prieš porą metų.

Šią vasarą parlamento rūmuose vykusiam remontui biudžete buvo numatyta 1 mln. 508 tūkst. litų. Naujiems baldams įsigyti skirta dar apie 2 mln. litų. Kiek kainavo pobūvių salės remontas, Seimo valdžia kol kas neatskleidžia.

Teks atsiskaityti už darbus

Opozicijai priklausantis Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius reikalaus, kad valdybai būtų pateikta detali ataskaita apie vykusius darbus ir jų kainą.

Seimo nario Jurgio Razmos teigimu, niekuo nepateisinama tai, kad vėl gražinamos vos prieš kelerius metus remontuotos patalpos.

Opozicijos atstovas pareišė, jog Seimo kanceliarijos pareigūnai privalo prisiimti atsakomybę: „Jie turi paaiškinti, kodėl buvo iššvaistyti pinigai. Nerastume kitos biudžetinės įstaigos, kuri galėtų taip prabangiai planuoti remontus ir leisti mokesčių mokėtojų pinigus”.

Pokylių salės remontu stebėjosi ir valdančiajai daugumai priklausantis Seimo Audito komiteto pirmininkas Artūras Skardžius: „Negi taip staigiai buvo nugyventa ši salė?”

Komiteto vadovas pabrėžė, kad Seimo biudžetas nėra didelis, todėl lėšos turi būti skiriamos svarbiausioms sritims. „Seimo nariai parlamente praleidžia nemažai laiko, todėl ir maitinimas yra labai svarbu, bet pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas Seimo narių darbo vietoms ir kitiems su įstatymų leidyba tiesiogiai susijusiems dalykams”, – mano A.Skardžius.

Derino prie naujo stiliaus

Seimo kanceliarijos pareigūnai skirtingai kalbėjo apie pokylių salės remontą.

Jungtinėse Valstijose viešintis Seimo kancleris Arvydas Kregždė pripažino, kad taikantis prie naujojo Seimo restorano stiliaus šiek tiek keičiamas ir pokylių salės interjeras: „Kadangi ši salė anksčiau nebuvo iki galo suremontuota, dabar buvo atnaujinama”.

Anot A.Kregždės, būtų buvę nesolidu, jei suremontavus restoraną pokylių salė išsiskirtų savo stilistika. Bet kancleris negalėjo atsakyti, kiek kainavo šie pagražinimai.

Seimo Bendrųjų reikalų departamento vadovas Antanas Dimaitis neigė, kad pokylių salė prieš keletą metų jau buvo remontuojama.

A.Dimaičio teigimu, ši salė buvo visiškai apšiurusi, todėl ją buvo būtina tvarkyti. „Negražu net sakyti, bet anksčiau pokylių salės šviestuvai užsienio svečiams įkrito vos ne į barščius”, – tikino jis.

Departamento vadovas piktinosi politikų svarstymais apie švaistomus mokesčių mokėtojų pinigus: „Pakeitėme stogą, kad vanduo nebėgtų ant kotletų, bet visi kažkodėl mano, kad pokylių salėje atlikome remontą. Prieš kalbant reikėtų pasitikslinti, kas buvo daroma”.

Priekaištai – ir restoranui

Suremontuotame restorane parlamentarus ir toliau maitina valstybinė įmonė „Greminta”, už patalpų nuomą nemokanti nė cento.

Pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta raginimų skelbti viešą konkursą pirkti maitinimo paslaugas. Dalis Seimo narių įsitikinę, kad dabar tam yra tinkama proga.

A.Skardžius tvirtino jau anksčiau raginęs skelbti tokį konkursą. „Reikėtų atlikti bent jau lyginamąją analizę, kokia maitinimo paslaugų pasiūla yra netoli Seimo rūmų, kokios ten kainos bei maisto kokybė”, – kalbėjo politikas.

A.Skardžiaus teigimu, Seime veikiančios maitinimo įstaigos nė kiek nepasikeitė nuo Aukščiausiosios Tarybos laikų, todėl nemažai parlamento darbuotojų pietauti eina į netoli parlamento esančias kavines: „Nors privačios kavinės verčiasi be jokių lengvatų, jose pavalgyti galima ne brangiau nei Seime. Taip yra todėl, kad Seimo restoranas dirba be konkurencijos”.

Apie konkursą kalba atsargiai

Seimo restorane šeimininkaujanti įmonė nemoka net už patalpų nuomą. Seimo kancleris A.Kregždė pripažino, kad „Gremintai” nereikia mokėti už kai kurias teikiamas paslaugas.

Be to, iš Seimo biudžeto restorano virtuvei daugelį metų buvo perkama brangi įranga. Anksčiau ši įmonė netgi buvo dotuojama.

Paklaustas, ką mano apie dalies Seimo narių raginimus skelbti konkursą, A.Kregždė atsargiai pareiškė: „Galbūt ir būtų galima apie tai pagalvoti”.

Užtektų tik rekonstrukcijos

Seimo opozicijos atstovai įsitikinę, kad būtina diskutuoti ir dėl naujos parlamento plenarinių posėdžių salės statybos. Jai pradėti iš biudžeto kitąmet prašoma skirti 15 mln. litų.

Numatyta, kad naujos salės statyba iš viso kainuos 39 mln. 790 tūkst. litų. Salėje stiklo sienomis su tame pačiame pastate įrengtais kabinetais personalui, spaudos konferencijų sale, kavinėmis galėtų posėdžiauti jau šios kadencijos parlamentarai.

Bet J.Razmai šie užmojai kelia abejonių. Politikas mano, kad be reikalo buvo atmestas ankstesnis projektas rekonstruoti dabartinę posėdžių salę.

Pasak konservatoriaus, anksčiau planuota salės rekonstrukcija mokesčių mokėtojams būtų kainavusi dešimteriopai mažiau – pakaktų dabartinės salės stogą pakeisti skaidria danga, įrengti modernią kondicionavimo sistemą.
Tadas Ignatavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.