Šiemet laukiama prastesnės kokybės grūdinių augalų derliaus

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, šalies ūkininkų laukuose jau nuimta beveik 90 proc. grūdinių augalų derliaus.

Kviečių derliaus laukiama panašaus kaip ir praėjusiais metais – daugiau kaip 1,4 mln. tonų, o miežių – beveik 1 mln. tonų, arba 25 proc. daugiau nei pernai. Prognozuojama, kad vidutinis žieminių kviečių derlingumas sieks 4,1 tonos iš hektaro, vasarinių kviečių – 3,3 tonos iš hektaro, vasarinių miežių – 3,1 tonos iš hektaro.

Žemės ūkio ministerijos sekretorius Vytautas Grušauskas Eltai sakė, kad, vos įsibėgėjus javapjūtei, žemdirbių planus sujaukė kelias dienas užsitęsę gausūs lietūs, škvalas ir kruša, todėl, preliminariais skaičiavimais, grūdinių augalų derlius gali siekti apie 2,7 mln. tonų. Šiemet gerokai pablogėjusi grūdų kokybė.

Grūdus superkančios įmonės informuoja, kad I ir II klasės kviečiai sudaro tik apie 20 proc. siūlomo parduoti jų kiekio, o tai reiškia, kad apie 80 proc. kviečių pagal kokybės parametrus priklauso pašarinių grūdų klasei.

Pagrindinė priežastis – žemas kritimo skaičius ir glitimo kiekis, o nuo šių rodiklių priklauso miltų savybės. Be to, leistinas normas viršija ir sudygusių grūdų rodiklis. Pernai buvo atvirkščiai – daugiau supirkta maistinių, o pašarinių grūdų – mažiau. Dėl kokybiškų grūdų pasiūlos trūkumo ypač nuogąstauja šalies grūdų supirkėjai.

Rinkos informacinės sistemos duomenimis, rugpjūčio mėnesio paskutinę savaitę nusistovėjo tokios vidutinės supirkimo kainos: I klasės kviečių – 317 litų už toną, II klasės kviečių – 285 litai už toną, pašarinių kviečių – 267 litai už toną.

Per pastarąją savaitę iš augintojų nupirkta 65,2 tūkst. tonų kviečių, iš jų I klasės – 4,1 tūkst. tonų, II klasės – 3 tūkst. tonų, tai yra maistinių kviečių dalis sudaro 10,9 proc. nuo bendro supirkto kviečių kiekio. Grūdų augintojams, turintiems gerus sandėlius grūdams saugoti, gali būti pasiūlytos didesnės kviečių ir miežių supirkimo kainos.

Nuo lapkričio 1 dienos prasidėsiantį grūdų intervencinį pirkimą Lietuvoje organizuoja valstybės įmonė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra. Ši valstybės įmonė atrinko ir jau pasirašė sutartis su 13 įmonių, kurios savo sandėliuose saugos intervencijai perkamus grūdus.

Šiemetinė intervencinio pirkimo tvarka nuo 2004 metų tvarkos iš esmės nesiskirs. Intervencijai siūlomi grūdai turės būti išdžiovinti ir išvalyti, geros prekinės kokybės ir atitikti kokybės reikalavimus.

Intervencinė kaina vienoda visose ES valstybėse – 101,31 euro (350 litų) už toną. Minimali vienarūšių grūdų siunta intervencijai – 80 tonų, o bendras intervencijai superkamų grūdų kiekis neribojamas. Už intervenciniu būdu perkamus grūdus atsiskaitoma per 30-35 dienas.
2005-09-10 13:06

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.