Už ryžtą – kelialapiai į pusfinalį ir pasaulio čempionatą

Kantriai, sukandusi dantis, taškas po taško Lietuvos krepšininkių rinktinė Europos čempionato ketvirtfinalyje žengė pergalės prieš Lenkiją link, o ją pasiekusi įgyvendino mažiausią sau keltą tikslą.

Lietuvės vakar Turkijos sostinėje Ankaroje 67:58 nugalėjo lenkes, prasibrovė į pusfinalį ir iškovojo kelialapį į kitų metų pasaulio pirmenybes Brazilijoje.

„Dabar ir iki medalių jau netoli”, – vakar švytėjo Lietuvos krepšininkės.

Šiandien dėl kelialapio į finalą lietuvės kovos su Europos čempione Rusija, kuri ketvirtfinalyje vakar 70:56 įveikė Prancūziją.

Grupės varžybose Lietuva pranoko Rusiją 80:67.

Kitame pusfinalyje žais Ispanija su Čekija arba Turkija. Šių ekipų mačas vyko vakar vėlai vakare.

Ilgai vijosi priešininkes

B grupės nugalėtojos lietuvės vakar daugiau nei tris kėlinius vijosi ketvirtąją vietą A grupėje užėmusią Lenkiją, kuri į čempionatą pakliuvo tiktai per papildomas atrankos varžybas.

„Mačiau lenkes ne kartą. Iš jų – nieko gera. Mes turėtume laimėti”, – ramus buvo teisėjas Kęstutis Pilipauskas, kuris iki atkrintamųjų varžybų dirbo A grupės turnyre Bursoje.

Tačiau iš anksto daugelio nurašytos lenkės vakar nuo pat pradžių neleido lietuvėms įsijausti.

Lenkijos rinktinės aikštės gynyba išmušė iš vėžių Lietuvos krepšininkes. Tritaškiai nekrito, nesisekė įmesti ir iš vidutinio nuotolio, o lietuvės vidurio puolėjos beveik neprasibraudavo prie konkurenčių krepšio.

Dėl rinktinės net WNBA sezoną paaukojusios puolėjos Agnieszkos Bibrzyckos vedamos lenkės atakavo nepriekaištingai ir 7-ąją min. jau pirmavo 16:10.

Susitelkusios gynyboje ir ėmusios kiek atidžiau pulti lietuvės persvėrė rezultatą (10-ąją min. – 19:18), bet netrukus vėl gavo atsakomąjį smūgį.

Įpusėjus pirmam kėliniui Auššrai Bimbaitei atakuojant iš toli, kamuolys pataikė į televizijos kameros stovą. Bet kamuolį teisėjai atidavė lenkėms.

K.Pilipauskas taip komentavo šią situaciją: „Manyčiau, jog kamuolys turėtų tekti atakuojančiai komandai, nes tai neutrali situacija. Pagal taisykles, televizijos kameros stovas turi būti 7 metrai nuo žemės ir netrukdyti žaisti”.

Neperkando lenkių gynybos

„Didžiausia jūsų bėda, kad lėtai žaidžiate”, – per minutės pertraukėlę komandai aiškino Lietuvos rinktinės treneris Algirdas Paulauskas.

Tačiau net po šių trenerio žodžių lietuvės ilgai įžaidinėjo kamuolį, sunkiai rasdavo kelius varžovių krepšio link.

29-ąją min. lenkės jau pirmavo 50:42.

„Varžovės dažnai keisdavo gynybos sistemas, o mes sunkiai prie jų prisitaikydavome. Galop nelikdavo laiko normaliai atakai suregzti”, – sakė A.Paulauskas.

Tuo tarpu Lenkijos rinktinės lyderė A.Bibrzycka rinko tašką po taško. Iš viso šios krepšininkės sąskaitoje – 30 taškų.

Šturmas – mačo pabaigoje

Pirmus tris kėlinius po šaltu dušu lenkių maudytos lietuvės galiausiai pabudo paskutiniame ketvirtyje.

Ėmusios kibiai gintis Lietuvos rinktinės krepšininkės perėmė kelis kamuolius ir surezgė kelias rezultatyvias atakas.

Nors nugaros skausmus kenčianti Irena Baranauskaitė po aikštę lakstė išbalusi ir sunkiai tramdydama ašaras, Lietuvos rinktinės treneriai jos nekeitė.

„Tai buvo mums labai svarbios rungtynės.

Tikėjau, kad Irena ištemps”, – sakė A.Paulauskas.

Rinktinės vidurio puolėja 190 cm ūgio I.Baranauskaitė svarbiu momentu pataikė tritaškį, netrukus ir dvitaškį.

Paskutinio kėlinio pradžioje agresyviai bei naudingai žaidė ir kita Lietuvos rinktinės aukštaūgė 196 cm ūgio Iveta Marčauskaitė, kuri skundžiasi kojos skausmais.

„Man pradėjo veikti nuskausminamieji”, – po rungtynių juokėsi I.Marčauskaitė.

36-ąją min. po šios vidurio puolėjos dvitaškio lietuvės persvėrė rezultatą – 59:58.

Svarbiausiu momentu iniciatyvos puldama ėmėsi Sandra Valužytė: jos dvitaškis ir trys baudos padėjo įtvirtinti Lietuvos rinktinės pergalę – 67:58.

Bėdas pranašaujantys ženklai

„Viską sudėjus esame geresnė komanda nei Lenkija. Tačiau nuo pat ryto jaučiau, kad kažkas ne taip vyksta, – tvirtino prietarais tikintis A.Paulauskas. – Ryte prieš mūsų treniruotę buvo plaunama salė, per rungtynes į aikštę įlindo televizijos kamera – tokie dalykai ėmė bauginti ir net susimąsčiau, ar tai ne Dievo ženklas”.

Treneris prisiėmė kaltę, kad komandai prieš rungtynes neįkvėpė pasitikėjimo ir krepšininkės į aikštę vis eidavo susivaržiusios.

„Pasiekti persilaužimą padėjo juodas darbas ir labai kibi gynyba”, – tvirtino A.Paulauskas.

Lietuvos rinktinės treneris jau ketvirtas rungtynes nekeičia laimingų baltų marškinių ir vaikšto avėdamas naujais batais, kurie trina kojas.

Bet tiki, jog tai yra laiminga jo apranga.

„Baigiantis dvikovai mūsų komandos krepšininkės pavargo, – sakė Lenkijos treneris Arkadiuszas Konieckis. – O blogiausia, kad A.Bibrzyckai puolime beveik niekas nepadėjo”.

„Mes parodėme dar ne viską, ką galime”, – tikino A.Paulauskas.

Atakavo itin netaikliai

Iki ketvirtfinalio buvusi rezultatyviausia mūsų šalies rinktinė gerokai nusmukdė savo pataikymo procentą. Lietuvės vakar pataikė tik 34 proc. dvitaškių bei 35 proc. tritaškių.

Iki tol dažnai klysdavusios Lietuvos rinktinės krepšininkės vakar padarė tik 11 klaidų.

„Netaiklūs metimai ir buvo didžiausia mūsų bėda”, – atkreipė dėmesį A.Paulauskas.

Didžiausias Lietuvos krepšininkių pranašumas prieš lenkes buvo kova dėl atšokusio kamuolio: 43 ir 26.

Iš rungtynių protokolų

Lietuva – Lenkija 67:58 (19:18, 12:16, 16:18 20:6). Lietuvai taškų pelnė: R.Valentienė 16 (4/5 tritaškių), I.Marčauskaitė 14, L.Brazdeikytė 11, S.Valužytė 10 (10 atkovotų kamuolių, 7 rezultatyvūs perdavimai), I.Baranauskaitė 7 (9 atkovoti kamuoliai), E.Šulčiūtė 5, E.Briedytė 3, A.Bimbaitė 1 (V.Zagurskytė); Lenkijai: A.Bibrzycka 30 (6/12 dvitaškių, 5/10 tritaškių, 3/3 baudų, 7 atkovoti kamuoliai), A.Wielebnowska 10, E.Miedzik 8, E.Kobryn 6, A.Nowacka ir E.Trzesniewska po 2 (A.Karpinska, B.Krupska, E.Lamparska). Taiklumas: 15/44 (34) ir 13/33 (39) dvitaškių, 8/23 (35) ir 7/21 (33) tritaškių, 13/17 (77) ir 11/15 (73) baudų. Atkovota kamuolių 43 ir 26, perimta 5 ir 7, 11 ir 8.

Ispanija – Latvija 69:50 (20:12, 19:9, 17:9, 13:20). Ispanijai daugiausia taškų pelnė: A.Valdemoro 17, E.Aguilar 13/Latvijai: E.Azacė, L.Jansonė 10.
Eglė Šilinskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.