Skandalai keitė ir politiko veidą, ir kaukes

Buvo ir stiprus, ir silpnas

Pasitikintis savimi ir nusivylęs. Atlaidus ir nevengiantis suvedinėti sąskaitų. Savas vaikinas ir reiklus vadovas. Šmaikštus ir storžieviškas.

Šitoks skirtingas – buvęs ūkio ministras 46 metų Viktoras Uspaskichas, kurį nuolatos vėtė ir mėtė skandalai.

Darbo partijos lyderį pamačiau iš arti, puspenkto mėnesio dirbdamas Ūkio ministerijoje.

Jau darbo pradžioje – gaisras

Ūkio ministerijoje patarėju viešiesiems ryšiams aš pradėjau dirbti vasario pradžioje, kai jau buvo įsiplieskęs pirmasis didelis verslo visuomenės nepasitenkinimas dėl V.Uspaskicho sprendimo stabdyti Europos Sąjungos lėšų skirstymą.

Jau antrąją mano darbo dieną ministerijoje driokstelėjo pirmasis skandalas.

„Lietuvos rytas” paskelbė informaciją, kad V.Uspaskichas savo partijos bendražygius paragino steigti konsultacines bendroves, kurios rengtų projektus ES paramai gauti.

Vėliau tie skandalai ritosi vienas po kito – dėl Verslo darbdavių konfederacijos stūmimo į verslo informacijos centrų valdymą, Krekenavos agrofirmos protegavimo bei SAPARD lėšų skyrimo šiai bendrovei, o galiausiai – dėl ūkio ministro nebaigto aukštojo mokslo.

Diplomo istorija buvo lemtinga premjeru tapti norėjusio V.Uspaskicho politinėje karjeroje.

Siekė suvesti sąskaitas

Nepasakysiu naujienos, jog Ūkio ministerija daugiausia dėmesio skiria energetikos reikalams. Dar iki tampant valdininku man teko susipažinti su energetikos verslo užkulisiais, pažįstamas buvau ir su pačiu ūkio ministru, į valdžią atėjusiu iš dujų verslo.

Todėl, vos pradėjus dirbti, buvo aišku, kur V.Uspaskichas deda akcentus.

Viena, kas itin krito į akis, buvo sąskaitų suvedinėjimas su buvusiu savo verslo partneriu, „Dujotekanos” prezidentu ir „Geonaftos” valdybos pirmininko pavaduotoju Rimantu Stoniu.

Taip pat imtos tramdyti Rusijos ir Vokietijos investuotojų valdomos „Lietuvos dujos”, kurių privatizavimą V.Uspaskichas, taip pat turėjęs interesų, nuolat kritikavo.

Kad ministras nejaučia didelių simpatijų „Dujotekanos” vadovui, rodė ne tik vieši jo veiksmai – pareiškimai apie dujininkų antpelnius ir skriaudžiamus vartotojus, bandymai keisti su naftos ir dujų verslu susijusius įstatymus.

Netgi laikraščiuose pasirodanti informacija apie „Geonaftą” arba „Dujotekaną” erzino politiką.

Viename dienraščių pamatęs straipsnį apie „Geonaftos” užmojus kažkur Rusijoje ar Kazachstane, V.Uspaskichas patarėjų ir ministerijos sekretorių akivaizdoje nurodė, kad reikėtų bendrovei sutrukdyti tokius planus.

Tiesa, visi šį nurodymą nuleido juokais, nes tai buvo nesąmonė.

Kova dėl turto ir pinigų

Kodėl V.Uspaskichas nesutarė su R.Stoniu, ministrą gerai pažįstantiems žmonėms nebuvo paslaptis.

R.Stonys, turintis gerų ryšių tarp politikų, sukaupė vertingą ir itin didelį pelną kraunantį turtą, į kurio valdymą pretendavo ir V.Uspaskichas.

V.Uspaskichas kartu su R.Stoniu ir kitais Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos veikėjais anksčiau valdė dujų tiekimo įmones „Stella Vitae” ir „Itera Lietuva”.

Vėliau dujų importo verslą perėmė tik R.Stonys ir korporacijos atstovas Sigitas Paulauskas. R.Stoniui atiteko ir naftos įmonių valdymas.

Po korporacijos turto dalybų vienas įtakingiausių korporacijos žmonių, V.Uspaskichui artimas Antanas Bosas liko prie suskilusios geldos.

Jau ir anksčiau, būdamas Seimo Ekonomikos komiteto vadovas, V.Uspaskichas keikė R.Stonį, kad šis nesilaiko duoto žodžio. Tuomet tarp jų ir kilo didieji nesutarimai.

Vienas pagrindinių nesantaikos objektų – milijoninį pelną žarstančios bendrovės „Geonafta” akcijos.

Prie „Dujotekanos” aktyvų V.Uspaskichas iš dalies turėjo priėjimą, o 5 procentų „Geonaftos” akcijų, į kurias pretendavo, jis negavo.

Apie interesus „Geonaftoje” politikas pernai prasitarė ir jos bendrasavininkiams bendrovės „Petrobaltic” (Lenkija) atstovams. Grasinamu tonu kalbantis V.Uspaskichas tada gerokai nustebino lenkus.

Sąjungininku tapo amerikietis

Kovojant su R.Stoniu ūkio ministro sąjungininku tapo dar vienas naftininkas, „Minijos naftos” bendrovės vadovas Thomas Haseltonas. Jis taip pat nesėkmingai bandė kontroliuoti „Geonaftą”, valdančią beveik visą naftos gavybą Lietuvoje.

Amerikietis Th.Haseltonas neretai mynė ministerijos slenkstį. Iš jo buvo gauti ir įrašai, kuriuose, kaip teigiama spaudoje, R.Stonys kalba apie politikų papirkimą priimant naftininkams palankų įstatymą Seime.

V.Uspaskicho iniciatyva ministerijos teisininkams buvo duotas nurodymas ieškoti būdų, kaip iš „Geonaftos” perimti naftos telkinius. Nagrinėta, ar bendrovė teisėtai pumpuoja naftą iš telkinių.

Dėl „Geonaftos” privatizavimo teisėtumo Ūkio ministerija net išsiuntinėjo raštus į Valstybės kontrolę, STT, Generalinę prokuratūrą ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą.

Pavojai valdančiajai koalicijai

Vos ne valdančiosios koalicijos griūtį sukėlė V.Uspaskicho kova su dujininkais. Ūkio ministerija parengė Gamtinių dujų įstatymo pataisas, viena jų numatė dujų kainų reguliavimą „Dujotekanai”.

Kaip žinoma, koalicijos politinėje taryboje po ilgų derybų V.Uspaskichas pasiekė, kad įstatymas būtų priimtas. Tiesa, balsavimas buvo nukeltas iki rudens.

Valdžioje nebelikus V.Uspaskicho dabar premjeras Algirdas Brazauskas jau prabilo apie tai, kad įstatymo projektas, toks, koks yra parengtas, neturi būti priimtas.

V.Uspaskicho sukeltas sąmyšis dėl Gamtinių dujų įstatymo pataisų atskleidė ne vieno politiko sąsajas su „Dujotekana”. Daugeliui parlamentarų buvo pasiūlyta nusišalinti nuo balsavimo.

Visa tai ministras vertino kaip didelį laimėjimą.

Komisija – lyg tarnaitė

Mėginant tramdyti „Dujotekaną” nuošalyje neliko ir „Lietuvos dujos”. Sumažinti šios bendrovės pelną sekėsi kur kas geriau, kadangi monopolininkės veiklą reguliuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Kaip patobulinti dujų kainų skaičiavimo metodiką, V.Uspaskichas, užkandžiaudamas Ūkio ministerijos valgykloje, nurodė nepriklausoma save tituluojančios Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos vadovui Vidmantui Jankauskui.

Komisijos pirmininkas šį nurodymą vėliau klusniai įvykdė.

Dabar komisija dėl to bylinėjasi teisme su „Lietuvos dujomis”, o Rusijos dujų koncernas „Gazprom” aiškiai leido suprasti, kad už tokius dalykus kitąmet Lietuvai bus padidintos dujų kainos. Nepasitenkinimą pareiškė ir Vokietijos koncerno „E.ON Ruhrgas” atstovai.

Pavedimai – sekretoriui

Pagrindinis V.Uspaskicho kovos su „Geonafta” ir „Dujotekana” bei „Lietuvos dujomis” vykdytojas buvo ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas, kuruojantis energetikos reikalus. Jis rengė minėtų įstatymų pataisas, siūlymus keisti dujų kainų skaičiavimo metodiką.

Po Seimo rinkimų susiformavus koalicinei daugumai A.Ignotas buvo labiausiai neužtikrintas dėl savo ateities. Jo kolegos pasakojo, kad dar tuo metu, kai dabartinis Darbo partijos veikėjas Seimo narys Jonas Jagminas buvo vienos Ūkio ministerijos kontroliuojamų įmonių vadovas, A.Ignotas išvijo jį lauk.

Tačiau prie visų valdžių gerai pritampantis sekretorius klusniai vykdė ministro nurodymus, nors dar prieš pat V.Uspaskichui įžengiant į ministro postą savo ištikimybę žadėjo vienos įtakingos partijos lyderiui ir jos finansiniam rėmėjui.

Triukšmas buvo tildomas

Daug rūpesčių V.Uspaskichui sukėlė vasario pradžioje pasklidusios žinios apie tai, kad verslininkai, siekiantys gauti ES lėšų, turi mokėti Darbo partijai 10-20 proc. atlygį.

Pasirodžius straipsniui „Lietuvos ryte” į ministro priimamąjį suplūkęs įpuolė verslininkas Romas Ruškulis. Jis dienraštyje buvo įvardytas kaip asmuo, su kuriuo reikia tartis siekiant gauti paramą.

Pats ministras kilus skandalui viską neigė. Vėliau buvo nuspręsta tautai aiškinti, kad nieko neteisėto Darbo partija nerezgė.

Esą tai buvo neįmanoma, jeigu viskas vyko tarybos posėdyje, dalyvaujant daugybei žmonių.

Be to, straipsnyje įvardytą buvusį bendražygį, kuris atskleidė neskaidrius planus, nuspręsta įvardyti kaip nesugebėjusį Darbo partijoje padaryti karjeros ir dėl to nusprendusį atkeršyti.

Tokios versijos gerai suveikė, per kelias savaites skandalas išblėso. V.Uspaskichas neslėpė, kad šios skandalingos istorijos užglaistymas jam daug kainavo.

Valdininkus pavyko išteisinti

Dėl ES lėšų skirstymo skaidrumo įtarimų šešėlis krito ir ant kitų ministerijos darbuotojų – struktūrinių fondų skyriaus vedėjos Danguolės Saldžiūnienės, viceministro Nerijaus Eidukevičiaus, sekretoriaus Gedimino Rainio.

Buvo skelbiama, kad šių valdininkų giminės ar jų įsteigtos bendrovės rengia verslininkams projektus ES fondų paramai gauti.

Ministro sudaryta komisija viceministrui ir sekretoriui priekaištų neturėjo.

Įtarimų sukėlė tik D.Saldžiūnienės vyro veikla. Iš pradžių komisija surašė D.Saldžiūnienę „dengiančią” išvadą, bet vėliau ji buvo pakeista visiškai švaria.

Jokių viešųjų ir privačių interesų painiojimo neįžvelgė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Dažnas ir įkyrus lankytojas

Ir anksčiau minėto skandalo įkarštyje, ir jau vėliau tęsėsi R.Ruškulio vizitai į ministeriją, nors patarėjai jo ir prašė nesirodyti bent darbo metu. Dažnai jis užsukdavo su ES struktūrinių fondų paramos siekiančių įmonių atstovais.

Parlamentaro A.Boso bendrovėje „Suskystintos dujos” dirbantis R.Ruškulis, galima sakyti, buvo nuolatinis ministro lankytojas. Jie dažnai šnekučiuodavosi ne tik ūkio ministro darbo kabinete, bet ir koridoriuje.

Susidarė įspūdis, kad R.Ruškulis buvo svarbi figūra. Jis rūpinosi ir nauju skandalu pavirtusia V.Uspaskicho kelione į Maskvą, taip pat bandė užglaistyti vėliau dėl jos kilusį skandalą.

„Lietuvos ryto” žiniomis, naujajam Ūkio ministerijos vadovui Kęstučiui Daukšiui R.Ruškulis neturi jokios įtakos.

Netikėtai suvertė kaltę rusams

Jau atsistatydinęs iš ministro ir Seimo nario postų V.Uspaskichas prabilo apie tai, kad prie jo nuvertimo iš valdžios postų prisidėjo ir Rusijos specialiosios tarnybos.

Kaip žinoma, kai buvo paskelbta informacija apie tai, jog vienas politiko atstovų rūpinosi, kad būtų pakeista ministrui nepalanki Maskvos vyriausybės atstovo Aleksandro Mizgario ataskaita, V.Uspaskichas prabilo apie Rusijos specialiųjų tarnybų ranką.

Tada jis teigė, kad Lietuvos saugumo turimuose įrašuose skamba vieno iš „Dujotekanos” akcininkų balsas. Neva akivaizdi provokacija – „Dujotekana”, kurioje dirba buvęs SSRS saugumo majoras Petras Vojeika, V.Uspaskicho vardu rūpinasi Krekenavos agrofirmos reikalais.

Tačiau tuo metu niekas, net pats V.Uspaskichas, nepasakė kalbėjusiojo pavardės. Daug kam pasirodė keista, kad buvo neįvardytas žmogus, susijęs su jo didžiuoju priešu „Dujotekana”.

Tačiau didžiausia staigmena šis V.Uspaskicho pareiškimas buvo jo aplinkos žmonėms. Mat eksministras, visaip gelbėdamas savo žlungančią reputaciją, atskleidė ir sau nenaudingą informaciją.

Dujų verslo atstovams ir aukštiems valdžios pareigūnams yra seniai žinoma, kad V.Uspaskichas pats yra susijęs su „Dujotekana” – keli procentai bendrovės akcijų priklauso jo bičiuliui R.Ruškuliui.

Pastarasis tėra šešėlinis akcininkas.

Ūkio ministerijoje tai greičiausiai niekam net nebuvo žinoma.

Į Maskvą – su žurnaliste

Vizitas į Maskvą kovo mėnesį nebuvo niekuo ypatingas. Delegacijos nariams, tarp kurių buvo ir šių eilučių autorius, netgi į galvą neatėjo, kad dėl jo vėliau V.Uspaskichui kils tiek daug problemų.

Delegaciją lydėjo vienos nacionalinės televizijos žurnalistė, susitikimuose dalyvavo Lietuvos ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas arba kiti ambasados darbuotojai.

Taigi oficialių susitikimų metu skambėjo oficialios kalbos. Nebuvo jokių užuominų apie Krekenavos agrofirmą.

Prieš vykdama į Maskvą mūsų delegacija atsisakė Rusijos sostinės valdžios pasiūlyto prabangaus viešbučio, tad vakarus teko leisti kukliame ambasados viešbutyje.

Tačiau pats V.Uspaskichas nakvoti vykdavo į savo prabangų butą prestižiniame Maskvos rajone.

Kalbėta apie mėšlą ir kiaules

Įdomesnis buvo susitikimas su Maskvos meru Jurijumi Lužkovu. Rusijos sostinės vadovas pasigyrė, kaip rusai gamina trąšas iš gyvulių mėšlo, ir V.Uspaskichui parodė maišelį granulių.

Tokių kalbų paakintas ūkio ministras ėmė pasakoti apie tai, kad Lietuvoje yra fermų, kur kiaulės skerdžiamos be streso – žūva grojant muzikai.

Tokioms kalboms buvo skirta daugiausia laiko.

Muzika, degtinė ir ikrai

Lietuviškais šakočiais apdovanotas J.Lužkovas atsisveikindamas pažadėjo ministrui atvykti į Vilniuje šį rudenį rengiamas Maskvos dienas.

Tačiau mero vardu surengtuose prabangiuose pietuose „Metropol” viešbutyje pats J.Lužkovas nedalyvavo.

Per pietus, skambant rusiškai muzikai, abiejų delegacijų atstovai sakė oficialias kalbas. Netrūko degtinės ir ikrų. Žodžiu, viskas, kaip įprasta Rusijoje.

Susitikimuose su Maskvos valdžios atstovais dalyvavo ir vienas pagrindinių V.Uspaskicho skandalo herojų, Maskvos vyriausybės atstovas Baltijos šalyse A.Mizgaris. Kilus triukšmui dėl Krekenavos agrofirmos protegavimo, V.Uspaskichas iš pradžių teigė šio Rusijos valdininko net nepažįstąs.

A.Zuokas neatrodė priešiškas

Kaip žinoma, A.Mizgario ataskaita, kurioje nurodyta, kad V.Uspaskichas protegavo Krekenavos agrofirmą, per Vilniaus savivaldybės vadovus pateko į viešumą, o Vilniaus meras Artūras Zuokas buvo vienas pagrindinių V.Uspaskicho vertėjų iš posto.

Tuo tarpu Maskvoje ministras J.Lužkovui dar perdavinėjo geriausius A.Zuoko linkėjimus.

Be to, dar prieš vizitą į Maskvą sostinės vicemeras Gediminas Paviržis lankėsi pas ūkio ministrą, kur jam buvo paaiškinta, apie ką bus kalbama Maskvoje.

Jokio nepasitenkinimo G.Paviržis nerodė, netgi atvirkščiai – prašė padėti spręsti savivaldybei Maskvoje kylančias problemas.

Draugiški A.Zuoko ir ūkio ministro santykiai atrodė ir po vizito į Maskvą.

Kai šešių Lietuvos savivaldybių vadovai buvo pakviesti į Ūkio ministeriją papasakoti apie miestų investicinių projektų pristatymą Kanuose, A.Zuokas nuoširdžiausiai dėkojo V.Uspaskichui už ministerijos suteiktą finansinę paramą dalyvauti parodoje.

Dėl diplomo buvo perspėtas

Prieš kylant lemtingam skandalui dėl G.Plechanovo akademijos baigimo vienas patarėjų V.Uspaskichą perspėjo, kad yra renkama informacija apie jo diplomą. Jam taip pat buvo pasakyta, kurios partijos atstovas žino, kas vyksta.

Bet V.Uspaskichas ramiai atšovė, kad nieko tokio, nes viskas dėl jo diplomo esą gerai. Po poros savaičių paaiškėjo, kad nieko gero.

Eksministro aplinkos žmonės niekada netikėjo, kad jis yra baigęs aukštąjį mokslą. Tačiau daugelis buvo šventai įsitikinę, kad į Lietuvos premjero postą nusitaikęs verslininkas yra gavęs solidų ir įtarimų nekeliantį diplomą.

Nepaklausė raginimų grįžti

Lietuvoje kunkuliuojant aistroms dėl jo diplomo V.Uspaskichas sėdėjo Rusijoje, Sankt Peterburge, vykusiame ekonomikos forume.

Tomis dienomis iš esmės sprendėsi jo likimas, nes Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jau rengėsi paskelbti išvadas, ar ministras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Tačiau V.Uspaskichas neklausė bendražygių raginimų kuo greičiau grįžti į Lietuvą.

Politikas aiškino, neva jo laukia labai svarbus susitikimas su Sankt Peterburgo gubernatore Valentina Matvijenko, kuri nepriėmė prieš tai viešėjusios žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės.

V.Uspaskichas net žadėjo, kad jo diplomą vairuotojas galįs atvežti iš Kėdainių ir jį bus galima parodyti visiems žurnalistams.

Tačiau po nepalankių Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų, jam dar būnant Rusijoje, Lietuvą pasiekė kartu su juo Sankt Peterburge buvusios patarėjos Renatos Dromantaitės ir valstybės sekretoriaus Gedimino Miškinio sukurtas ministro atsistatydinimo pareiškimas.

Pasirašė būsimasis pensininkas

Ilgokai užtrukusi V.Uspaskicho viešnagė Rusijoje kėlė nuostabą ne tik visuomenei, bet ir jo aplinkos žmonėms. Kartu ėmė stiprėti įtarimai, kad jo mokslų baigimo istorija yra nešvari.

Grįžęs iš Rusijos politikas diplomą, kurio kopijos buvo ir laikraščiuose, parodė Seimo Ekonomikos komiteto nariams, savo partijos nariams ir patarėjams. Tačiau viešai jis taip ir nebuvo parodytas.

Vėliau iš Rusijos V.Uspaskichas parvežė diplomo dublikatą. Jį pasirašė į pensiją netrukus išeisiantis G.Plechanovo akademijos rektorius V.Vidiapinas.

„Lietuvos ryto” duomenimis, dublikatui gauti V.Uspaskichui prireikė nemažai laiko ir pastangų.

Naktiniam darbui – referentė

Per pusmečio kadenciją ūkio ministro poste V.Uspaskichas darbe sėdėdavo iki išnaktų.

Jis žiūrėdavo visas televizijos informacines laidas, pasirašinėdavo dokumentus.

Gurkšnodamas arbatą su džiovintais vaisiais žmones ministras priimdavo iki išnaktų. Tam į darbą buvo priimta dar viena referentė.

Vieną savaitės dieną po darbo Ūkio ministerijoje rinkdavosi posėdžiauti Darbo partijos ministrai, viceministrai bei parlamentarai.

Mėgo minti dviratį

Ūkio ministerijoje, kaip ir kitose tokiose institucijose, prie ministro darbo kabineto yra įrengtas dar vienas kambarys.

Kiekvienas ūkio ministras tą patalpą panaudojo skirtingai.

Žurnalistai prisimena, kad, pavyzdžiui, buvęs ūkio ministras Eugenijus Maldeikis ten laikė alkoholinius gėrimus.

Tuo tarpu V.Uspaskichas už savo lėšas šiame kambaryje pastatė treniruoklius. Ant dviračio ministras dažniausiai sėsdavo vakarais, žiūrėdamas televizijų žinių laidas.

Mindamas pedalus V.Uspaskichas sukūrė vieną iš savo kalbų susitikimui Jungtinėse Valstijose.

Čia politikas taip pat aptardavo su patarėjais svarbiausias aktualijas, išklausydavo jų parengtus pranešimus įvairiems renginiams.

Konfederacija skėlė antausį

Ūkio ministerijoje dažnai lankėsi ir eiliniai, ir aukštus postus užimantys Darbo partijos atstovai, buvusi A.Boso draugė Vitalija Vonžutaitė, skundikai, R.Ruškulio atvesti žmonės, V.Uspaskichui artimos Verslo darbdavių konfederacijos vadovas Danas Arlauskas.

Kaip žinoma, V.Uspaskichas aktyviai siekė konfederaciją įtraukti į Ūkio ministerijos ir savivaldybių valdomų verslo informacijos centrų valdymą. Tuo jis užsitraukė tiek savivaldybių merų nemalonę, tiek ir nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą.

Tuo tarpu konfederacija V.Uspaskichui atsilygino jo taip nekenčiamos „Dujotekanos” priėmimu į savo narių gretas.

V.Uspaskichas kai kuriems savo kritikams galėjo lengvai atkeršyti. Skirstant finansinę paramą iš sąrašų būdavo išbraukiami miestai, kurių vadovai reiškė atvirą opoziciją ministrui, priešinosi jo planui į verslo informacijos centrų valdymą įtraukti Verslo darbdavių konfederaciją.

Tuo tarpu brangiam Druskininkų projektui triukšmingai prieštaravęs V.Uspaskichas vėliau tapo jo rėmėju. Socialdemokratų valdomo kurorto gydyklose šis politikas tapo itin laukiamas svečias.

Visur nuolat vėluodavo

Būdamas ministro poste V.Uspaskichas nuolat visur vėluodavo, darbotvarkė jam negaliojo.

Kartais niekas, net patarėjai, nežinojo, kur jis yra arba kur planuoja vykti.

Darbotvarkės sudarymas buvo patikėtas vienai ministro patarėjų. Visa tai nervino ilgametę ūkio ministrų referentę Rūtą Kožemiakienę. Tačiau V.Uspaskicho dėka ji pakilo karjeros laiptais – tapo kanceliarijos vedėja.

Savotiškas buvo ir V.Uspaskicho bendravimo stilius. Keiksmažodžiai ministrui buvo įprasti tiek bendraujant su savo aplinka, tiek su ministerijos vadovais ar partijos būstinės, kurioje – vien moterys, darbuotojomis.

Pavyzdžiui, V.Uspaskichui nieko nereiškė finansų ministrą išvadinti Alioša.

Teko nuolatos aiškintis

Vis labiau skandaluose skęstančiam ministrui sunkiai sekėsi tramdyti pykčio protrūkius. Emocijos liejosi per kraštus.

Atpirkimo ožiais tapo sekretoriai ir net patarėjai. Tiesioginiam darbui laiko beveik nebeliko, reikėjo nuolat aiškintis įvairioms komisijoms, žiniasklaidai.

Šioms atakoms atremti reikėjo pasirengti. Tai politikas ir darė.

Viešųjų ryšių gudrybes gerai įvaldęs, bet daug politinių klaidų daręs V.Uspaskichas itin gerai jautėsi didelėje žurnalistų kompanijoje – prieš fotoaparatus ir filmavimo kameras.

Tačiau buvo galima pastebėti, jog, kėdei vis labiau svyruojant, atsakinėti į nepalankius klausimus jau nebebuvo malonu.

Ministerijos darbuotojus irgi erzino nuolatiniai žurnalistų vizitai.

Prie ministro durų kartais susirinkdavo apie dvi dešimtis žiniasklaidos atstovų, daugelis jų – su filmavimo kameromis ir fotoaparatais.

Kirpo garsus dizaineris

Per trumpą ūkio ministro karjerą keitėsi ne tik V.Uspaskicho elgesys, bet ir išvaizda.

Vasario pradžioje visuomenė išvydo naują Viktoro šukuoseną.

Pakeisti labiau verslininkui, bet ne ministrui tikusią šukuoseną per vieną vakarėlį jį prikalbino patarėja Rasa Razgaitinė.

Garsų dizainerį Juozą Statkevičių gerai pažįstančiai patarėjai nereikėjo ilgai jo įkalbinėti apkirpti politiką.

Dizainerio nukirptas ministras kitą dieną nedrįso pasirodyti darbe. Vėliau buvo matyti, jog dėl savo naujosios šukuosenos V.Uspaskichas šiek tiek varžosi.

Ministerijos darbuotojai irgi nevienareikšmiškai vertino pakeistą šefo stilių – vieniems jis atrodė modernus, kitiems – tragiškas.

Planavo parduoti pastatą

Per trumpą kadenciją Ūkio ministerijoje V.Uspaskichas nemažai važinėjo į užsienį.

Be minėtų kelionių į Rusiją, jis viešėjo JAV, Prancūzijoje, Belgijoje, Liuksemburge.

Viešint Prancūzijoje politikui itin patiko tos šalies ūkio ministro surengtas susitikimas.

Iš Lietuvos atvykusią delegaciją prie keliolikos aukštų ministerijos pastato pasitiko spalvingai pasipuošęs šveicorius, V.Uspaskicho garbei buvo patiestas raudonas kilimas.

Grįžęs į Vilnių ministras prabilo apie tai, kad Ūkio ministerijos pastatą Gedimino prospekte reikėtų parduoti ir ministeriją kartu su jai pavaldžiomis viešosiomis įstaigomis bei departamentais įkurdinti naujai pastatytame dangoraižyje Konstitucijos prospekte.

Tačiau šių užmojų įgyvendinti jis nespėjo.

Buvo nusitaikęs į naują postą

Su V.Uspaskichu ministerijoje dirbę žmonės pajuto, kad daugiausia nemalonumų ūkio ministrui kilo po to, kai jis prakalbo apie tai, jog premjerui A.Brazauskui laikas pailsėti.

Dar prieš A.Brazauskui pavasarį išeinant atostogų šalyje pasigirdo svarstymų, kad Vyriausybės vadovas atsistatydins, o jo vietą užims Darbo partijos lyderis.

Ir pats V.Uspaskichas savo aplinkos žmonėms užsiminė, kad Lietuvoje nėra tikro lyderio, ir jis pasirengęs persikelti į Vyriausybės rūmus.

Bet netrukus iš atostogų grįžęs A.Brazauskas paskelbė niekur nesitrauksiąs, o pačiam V.Uspaskichui jau teko sukti galvą, kaip išsilaikyti poste.

Kilo trintis ir dėl euro

Tuo metu valdančiąją koaliciją draskė įvairūs nesutarimai. Vienas nesantaikos židinių buvo euro įvedimas.

V.Uspaskichas piktinosi, kad neva niekam, išskyrus A.Brazauską, jo nereikia.

Darbo partijos vadovas aiškino, kad A.Brazauskas prie savo visų nuopelnų Lietuvai prieš išeidamas iš politikos dar norėtų pridėti euro įvedimą.

Kartu V.Uspaskichas perspėjo, jog visus neigiamus euro įvedimo padarinius prieš pat kitus Seimo rinkimus iškuopti turėsią kiti, taigi ir valdžioje esanti Darbo partija.

Nepalaikė net „augintinis”

Ministro komanda aiškiai jautė ir matė, kad prieš V.Uspaskichą nusistačiusiųjų – daugybė. Tai – Liberalų ir centro sąjungos vadovas Vilniaus meras A.Zuokas, premjeras A.Brazauskas, įtakingi „Dujotekanos” savininkai, savivaldybės, investuotojai.

Situacijai įkaitus iki raudonumo V.Uspaskicho nebepalaikė net, ministro žodžiais tariant, jo „užaugintas” politikas Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Kad greitai teks krautis lagaminus, paaiškėjo po prezidento Valdo Adamkaus kalbos gegužės pabaigoje. Šalies vadovas netiesiogiai įvardijo, kad ir V.Uspaskichas, ir A.Zuokas turėtų atsistatydinti.

Tačiau V.Uspaskichui prezidento žodžiai didelių emocijų nesukėlė. Ministras tada sakė, kad kalba nekonkreti, joje neįvardytos jokios pavardės, todėl atsistatydinti nesą jokio reikalo.

Sprendimą žinojo iš anksto

Tuo metu svarbiausiu žmogumi, kurio rankose buvo ūkio ministro likimas, tapo A.Brazauskas.

Ar teikti prezidentui ministro atstatydinimą, priklausė tiktai nuo premjero. Šis pareiškė apsispręsiąs po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo.

V.Uspaskichas irgi pažadėjo atsistatydinti, jei komisijos išvados bus nepalankios.

Tuo metu dar ruseno viltis, kad viskas baigsis gerai.

Bet dar prieš vykdamas į Sankt Peterburgą, kai jau buvo paskleistos abejonės dėl diplomo, V.Uspaskichas prasitarė, kad komisijos išvados bus jam nepalankios.

Tiesa, ministras buvo pasiryžęs iškart jas apskųsti teismui. Tačiau šio užmojo jis neįgyvendino.

Signalas – išėjusi patarėja

Prieš kylant skandalui dėl diplomo iš posto pasitraukė V.Uspaskicho patarėja ryšiams su užsieniu R.Razgaitienė.

Ministro aplinka sukūrė versiją, kad R.Razgaitienė, anksčiau dirbusi pas A.Zuoką ir A.Paulauską, sužinojo, kokie dideli nemalonumai laukia ministro.

Pasisėdėjimai nebuvo dažni

Ministerijos sekretoriai juokavo, kad V.Uspaskichas žlugo, nes jis ir jo komanda dirbo „neprisirašiusi”.

Nors ministro patarėjų komanda buvo suformuota vasarį, jau tuo metu ministerijai teko atmušinėti kritikos strėles. Tad vis neatsirado laiko surengti naujos komandos vakarėlio Kėdainiuose. Be to, ir pats V.Uspaskichas nerodė didelio entuziazmo.

Pasisėdėjimai su ministru prie vyno ar viskio taurės nebuvo dažni. Skandalų įkarštyje V.Uspaskichas alkoholį išvis vartojo retai.

Susikaupusias nuoskaudas jis nuplovė tik jau parašęs atsistatydinimo pareiškimą.

Niekam nebuvo paslaptis, kad mėgstamiausias Viktoro gėrimas – viskis „Blue Label” – brangus, bet toli gražu ne geriausias škotiškas viskis.

Siekdami įtikti šefui juo ministrą mėgdavo vaišinti ministerijai pavaldžių įmonių vadovai.

Atsisveikinimas buvo trumpas

Ministro atsisveikinimas su pavaldiniais buvo trumpas. Jis truko tik valandą.

Atskirame ministerijos valgyklos kambaryje paskutinę darbo dieną, birželio 20-ąją, per pietus buvo pakeltos vyno taurės.

Negailėdamas gražių žodžių V.Uspaskichas dėkojo ministerijos sekretoriams už bendrą darbą. Jie liko laukti naujo šefo, o aš sugrįžau dirbti į „Lietuvos rytą”.
Žydrūnas Damauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.