Studentai – biurokratinio nepaslankumo įkaitai

KTU Panevėžio institute besimokantys jaunuoliai ne dėl savo kaltės vis dar negali naudotis jiems skirtomis lengvatomis bei nuolaidomis. Tuo tarpu Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto direktorius Algirdas Jurkauskas neneigia esąs pasipiktinęs studentų pažymėjimų išdavimo tvarka besirūpinančia Lietuvos studentų atstovybių sąjunga.

Netvarka kasmet ta pati

—————————

Daugiau nei savaitei praėjus nuo mokslo metų pradžios ne visi Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto studentai yra gavę Lietuvos studentų pažymėjimus. Jų dar nėra matę ir daug kitose šalies aukštosiose mokyklose studijuojančio jaunimo.

Ir panevėžiečiai, ir kitų miestų studentai piktinasi, kad neturėdami šio dokumento negali naudotis jiems priklausančiomis lengvatomis ir nuolaidomis.

„Mes, instituto administracija, irgi labai nepatenkinti tokia situacija. O ji, mano galva, susiklostė todėl, kad studentų pažymėjimų išdavimas patikėtas Lietuvos studentų atstovybių sąjungai. Ji organizuoja pažymėjimų spausdinimą, taip pat už juos iš studentų ima pinigus. Visa tai daroma labai vėluojant, ir tokia praktika kartojasi nebe pirmus metus”, – vakar PB sakė Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto direktorius Algirdas Jurkauskas.

Administracija susidoros geriau

———————————–

Profesoriaus teigimu, gerai dar tai, kad šiemet universiteto rektoratas nusprendė pažymėjimais neakivaizdinių bei vakarinių studijų studentams pavesti rūpintis pačiai aukštosios mokyklos administracijai.

„Esu įsitikinęs, jog mes su šiuo darbu susitvarkysime daug geriau, be to, pažymėjimai studentams nekainuos”, – tvirtino Panevėžio instituto vadovas.

Profesorius atmetė prielaidą, kad laiku parengti studentų pažymėjimus Studentų atstovybių sąjungai trukdo universitetų administracijų delsimas pateikti įstojusiųjų studijuoti sąrašus. „Pirmakursių sąrašai į atstovybę nukeliauja dar gerokai prie Rugsėjo 1-ąją”, – sakė A.Jurkauskas.

Lengvatos ne visiems aktualios

———————————–

Paklaustas, ar studento pažymėjimai jau išduoti visiems Panevėžio instituto vakarinio skyriaus studentams, direktorius teigė, kad šiuo metu jau baigiamos rinkti šių žmonių nuotraukos, o kitą savaitę jau bus ir pažymėjimai.

„Šie studentai lengvatų neturi, su pažymėjimais jie eina į instituto skaičiavimo centrą, naudojasi bibliotekos fondais”,- pridūrė profesorius A.Jurkauskas.

Šiais metais Kauno technologijos universiteto Panevėžio institute studijas pradėjo net 477 pirmakursiai. Pernai įstojusiųjų buvo beveik 100 mažiau. Iš viso naujiesiems mokslo metams į Panevėžio institutą susirinko 1700 studentų.

Ministras pratęsė pažymėjimų galiojimą

———————————————

Vakar apie 15 valandą, kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai, PB redakciją pasiekė Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimas. Jame informuojama, kad ministras Remigijus Motuzas pratęsė studentų pažymėjimų galiojimą iki rugsėjo 30 dienos.

Rašte taip pat teigiama, kad už pažymėjimus atsakinga Lietuvos studentų atstovybių sąjunga dar vasarą ministerijai pranešė, kad laiku išduoti šių dokumentų nespės. Ministras rugpjūčio 24 dieną sąjungai nurodęs pažymėjimų galiojimą pratęsti iki rugsėjo pabaigos.

Nesusipratimas kilęs dėl to, kad ant senųjų pažymėjimų liko senas galiojimo terminas – studentų atstovybių sąjunga šiuose dokumentuose neįklijavo apie galiojimo pratęsimą liudijančių lipdukų.

Švietimo ir mokslo ministerija Susisiekimo ministerijai išsiuntė aiškinamąjį raštą, prie kurio pridėti visi studentų pažymėjimų pavyzdžiai, laikytini galiojančiais iki rugsėjo 30 dienos.

Tuo metu Studentų atstovybių sąjunga įsipareigojo iki rugsėjo 12-osios Švietimo ir mokslo ministeriją informuoti, kiek pažymėjimų išduota, kiek pratęsta. Sąjunga taip pat žada, kad bus svarstomas kiekvieno studento, patyrusio nuostolių dėl laiku negauto ar nepratęsto pažymėjimo, skundas ir sprendžiama, kaip atlyginti žalą.

Neringa Martinkutė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.