J.Miltinio paminklo projektai neatspindi Režisieriaus dvasios?

Per miesto 502-ąjį gimtadienį j.Miltinio dramos teatro fojė atidaryta paminklo garsiam Lietuvos režisieriui Juozui Miltiniui projektų paroda. Tai jau trečias skelbtas konkursas paminklui kurti. Pirmieji du buvo 1996 ir 1997 metais. Nors tada ir buvo išrinktas konkurso nugalėtojas, paminklas teatralui nebuvo pastatytas.
Šiais metais konkursui pateikta 15 projektų. Rezultatai ir projektų autoriai paaiškės rugsėjo 13 dieną.

Ar pagal pateiktus projektus bus pastatytas paminklas J.Miltiniui, neaišku, nes nemaža dalis menininkų nusivylę pamatytais darbais.

Jau buvo du konkursai

————————–

Šiandien J.Miltinio dramos teatro kolektyvas svarstys, kokį paminklą legendiniam Režisieriui norėtų matyti. Jis turėtų iškilti priešais teatrą 2007 metais. Tada Lietuva minės J.Miltinio šimtmetį.

Kultūros ministerija pirmąjį paminklo J.Miltiniui konkursą surengė 1996 metais. Tada jame dalyvavo keturi autoriai. Po metų, kadangi nugalėtojas nebuvo išrinktas, rengėjai buvo priversti skelbti papildomą konkurą. Pasak Savivaldybės dizainerio Romualdo Lukšo, jam projektus pateikė apie dešimt autorių. Nugalėtojas buvo išrinktas. Pagal jo projektinį pasiūlymą Panevėžys būtų buvęs papuoštas ir režisieriaus skulptūra, ir vežimu. Bet teatro aktoriai pareiškė protestą ir paminklas nebuvo pastatytas.

Projektai – įvairūs

——————–

Dizaineris R.Lukšas PB aiškino, kad šiais metais skelbtame konkurse dalyvių buvo kaip niekad daug – penkiolika. „Tai visai kitoks požiūris į konkursą, nes pateikti įvairūs projektai. Konkurso komisijai, kuriai vadovauja Savivaldybės administracijos direktorė Audronė Grainienė, bus darbo, kol atrinks patį tinkamiausią”, – sakė valdininkas.

Paklausus, ar nebus taip, kad teks skelbti antrąjį konkurso etapą, jis pabrėžė: „Į šį klausimą atsakyti bus galima, kai bus apsvarstyti konkurso rezultatai. Jei taip ir nutiks, antrasis etapas vyks greičiau. Miltinis nėra eilinė asmenybė. Tai nėra tiktai Panevėžio žmogus. Jis priklauso visai Lietuvai, todėl ir paminklas jam turi būti unikalus”.

Nė vieno tinkamo

——————–

Kategorišką nuomonę apie paminklo J.Miltiniui konkurso projektus PB išsakė fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius: „Nematau nė vieno darbo, kuris būtų vertas dėmesio. Kūrinių daug, bet nenorėčiau, kad kuris būtų pastatytas aikštėje priešais Dramos teatrą. Geriau jokio paminklo nei tie, kuriuos mačiau konkurso projektų parodoje. Neatspindi Miltinio dvasios. Jei autoriai nejaučia Miltinio, sukurti Režisieriui paminklo negalima”.

Nors atsiliepimų knygoje A.Aleksandravičius įrašė, kad vieną konkursui pateiktą projektą būtų galimą įgyvendinti, apie jį irgi buvo nekokios nuomonės. „Vienas projektas, pavadintas „Durys į teatrą”, gal ir galėtų atsirasti, bet jis kartoja dailininko Renė Magrito darbų mintis. Kam kopijuoti, jei Miltinis buvo unikali asmenybė”.

Nenori užbėgti įvykiams už akių

————————————

J.Miltinio dramos teatro vadovas Rimantas Teresas prisiminė praėjusius du konkursus, tačiau komentuoti dabartinį atsisakė: „Tai būtų neetiška. Negalima užbėgti įvykiams už akių. Bus rugsėjo 13 diena, 13 valanda. Tada viskas paaiškės. Jei dabar išsakyčiau, ką galvoju apie konkursui pateiktus projektus, visi kalbėtų, jog esu suinteresuotas asmuo. Geriau tegul komisija apsvarsto ir nusprendžia. Šiandien bus teatro kolektyvo susirinkimas. Sprendimą pateiksime komisijai. Turėtų atsižvelgti ir į mūsų nuomonę. Juk teatras ne veltui vadinamas Miltinio dramos teatru”.

Glumino kai kurie projektai

——————————-

Dramos teatro aktorius J.Miltinio mokinys Algimantas Paulavičius sakė, kad rinkti konkursui pateiktus projektus reikia sąžiningai ir dorai. „Teatro kolektyvas taip pat priims sprendimą. Visi aktoriai už tai, kad paminklas Režisieriui būtų pastatytas. Jis to nusipelnė. Kitas klausimas, koks tas paminklas turėtų būti. Iš pateiktų projektų išskirčiau „Duris į teatrą” ir „Mintis”. Man jie savotiškai įdomūs, tačiau dar tektų padirbėti. Paminklas turi derėti prie kitų, šalia esančių, atspindėti Miltinio dvasią, teatrą”, – aiškino aktorius.
Raimonda Mikučionytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.