Didžiausia priemoka už vaistus – 60 litų

Vyriausybė patvirtino naują kompensuojamųjų vaistų bazinių kainų apskaičiavimo tvarką bei nusprendė panaikinti priemoką insulinui

Nustačius naująją tvarką, kai kurių kompensuojamųjų vaistų priemokos sumažės, kai kurių liks tokios pačios, o maždaug trečdalio padidės. Daugiausiai – po 60 litų ligoniams gali tekti primokėti tik už keletą vaistų.

Lygiuojamasi į kaimynus

Pagal naują tvarką, bazinės kompensuojamųjų vaistų kainos bus apskaičiuojamos atsižvelgiant į vaistų kainas šešiose Europos Sąjungos šalyse: Čekijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje, kurios yra artimiausios Lietuvai pagal BVP vienam gyventojui ir jų ekonominio išsivystymo lygis panašus į Lietuvos. Apskaičiuotas kainų vidurkis šiose šalyse sumažinamas 5 procentais ir pagal jį nustatomos kompensuojamųjų vaistų bazinės kainos Lietuvoje. Tai ir bus vaisto kaina, kurią apmokės valstybė.

Kainyne – apie 1400 vaistų. Įsigaliojus naujajai tvarkai, maždaug trečdaliui kompensuojamųjų vaistų priemokos liks tokios pačios, kaip ir buvo, apie trečdaliui – priemokos sumažės, tačiau likusiam trečdaliui priemokos padidės.

Apie šešiasdešimt pavadinimų vaistų pakuotėms priemoka padidės maždaug 5-15 litų. Už keletą kompensuojamųjų vaistų ligoniams teks primokėti apie 60 litų.

Derėsis su farmacininkais

„Tai ne galutiniai duomenys ir tokios maksimalios priemokos dar gali sumažėti, – „Kauno dienai” teigė Farmacijos departamento prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) direktorius Linas Mažeika. – Vaistų kainynas kitą savaitę bus paskelbtas SAM tinklalapyje internete. Derėsimės su farmacijos kompanijomis. Kai kurias jų (ypač tas, kurios Lietuvai siūlo didesnes vaistų kainas nei kitoms šalims) tikriausiai „atakuos” pacientų organizacijos, todėl tikimės, kad po savaitės rimto darbo tarpusavyje konkuruojančios farmacijos kompanijos mažins vaistų kainas, ir priemokos dar gali sumažėti”.

Nuspręsta panaikinti priemokas insulinui, todėl jį naudojantiems cukriniu diabetu sergantiems žmonėms už jį mokėti visai nereikės. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, tai Privalomojo sveikatos draudimo fondui kainuos apie 1 milijoną litų per metus. Priemokos insulinui pagal ligšiolinę tvarką buvo nuo 3 iki 11 litų.

Vaistų kainynas įsigalios per mėnesį nuo jo paskelbimo „Valstybės žiniose”.

Nepritarta vaistų grupavimo idėjai

Iki šiol vaistų bazinė kaina (vaisto kainos dalis, kurią apmoka valstybė) negalėjo būti daugiau nei 5 proc. didesnė už mažiausią visų Europos Sąjungos šalių vaisto kainą.

Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų tvirtinimu, dažnai farmacinės kompanijos Lietuvai pateikdavo žymiai didesnes vaistų kainas, todėl skirtumą turėjo apmokėti ligonis. Farmacijos kompanijoms pateikus 2005 m. vaistų kainas Lietuvai paaiškėjo, kad, esant senajai tvarkai, priemokos gyventojams būtų išaugusios per 50 procentų. Todėl buvo pasiūlyta nauja bazinių vaistų kainų skaičiavimo tvarka.

Tačiau pirmiausiai Sveikatos apsaugos ministerija rengė kitokią kompensuojamųjų vaistų bazinių kainų nustatymo tvarką. Buvo siūloma vaistus grupuoti: du ar daugiau preparatų, kurie veikia panašiai, nors jų formulė skirtinga, buvo ketinta įrašyti į vieną grupę ir bazinę kompensuojamąją kainą nustatyti pagal pigiausią tos grupės vaistą. Tokie ministerijos planai sulaukė didžiulės pacientų organizacijų, medikų kritikos. Jei būtų įsigaliojusi ši tvarka, mažas pajamas gaunantys ligoniai būtų galėję gydytis tik senos kartos pigiais vaistais. Naujų, modernių jie paprasčiausiai būtų neįstengę įsigyti, nes priemokos už juos būtų išaugusios net iki 100-200 litų. Buvo prognozuojama, kad dalies ligonių sveikatos būklė būtų pablogėjusi: nemažai ligonių, kurie gydomi ambulatoriškai, būtų tekę gydytis ligoninėse.

Vyriausybės strateginio planavimo komitete nepritarta vaistų grupavimo idėjai. Bazinės vaistų kainos skaičiavimo tvarka nuo šiol nustatoma ne sveikatos apsaugos ministro įsakymu, o Vyriausybės nutarimu.

Violeta Gustaitytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.