Pridėtinės vertės mokesčio mokėtojams – aiškesnės taisyklės

Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino pranešimą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimo tvarkos supaprastinimo įmonėms, vykdančioms veiklą keliose ES šalyse. Rekomendacinio pobūdžio dokumente, skirtame ES šalių vadovų Tarybai, numatyta gerokai paprastesnės PVM administravimo taisyklės nei iki šiol. Šiam dokumentui dar reikės 25 ES valstybių finansų ministrų pritarimo.
Pagal siūlomą direktyvą, vienoje ES šalyje verslo įmonei būtų suteiktas PVM numeris, kuris galiotų ir kitose ES šalyse, kurioms įmonė tiekia prekes ar paslaugas. Įmonė galėtų mokėti PVM tai šaliai, kurioje jai suteiktas šis numeris.

Direktyva taip pat suvienodintų prievolės mokėti PVM išimtis, kurios šiuo metu ES šalyse skiriasi.. Ji taip pat išplėstų sritis, kuriose PVM privalėtų mokėti prekių ar paslaugų gavėjas, o ne teikėjas.

Be to, Parlamentas pasiūlė leisti mažoms ir vidutinėms įmonėms nemokėti PVM, jei įmonės metinė apyvarta nesiekia 50 tūkst. eurų, o įmonės, parduodančios prekes per atstumą, nemokėtų PVM, jei jų metinė apyvarta (visose ES šalyse kartu sudėjus) nesiekia 150 tūkst. eurų.

Parlamentas taip pat pritarė reglamentui, kuriuo siekiama supaprastinti ir suvienodinti PVM grąžinimo tvarka. Jam įsigaliojus, visus su PVM grąžinimu susijusius įmonės klausimus tvarkytų viena institucija. Taip pat siūloma visose šalyse nustatyti maksimalų vieno mėnesio laikotarpį PVM grąžinimo prašymui pateikti

„Paprastesnis PVM administravimas bus labai naudingas mažoms ir vidutinėms įmonėms, įskaitant Lietuvos transporto bendroves, patiriančias sunkumų dėl PVM grąžinimo laiku. Sistemos supaprastinimas ir elektroninis administravimas ne tik paskatins verslo plėtrą, bet ir padės koordinuoti ES šalių viešąją finansų politiką bei sustiprins ES vaidmenį tarptautinėje rinkoje”, – Parlamento posėdyje teigė europarlamentarė Margarita Starkevičiūtė.

Lietuvos atstovė, kurios dalį siūlytų pataisų Parlamentas įrašė į pranešimą, paragino įtvirtinti įmonių teisę ruošti dokumentaciją savo šalies kalba, o taip pat padėti mažoms ir vidutinėms įmonėms išvengti nuostolių, patiriamų dėl valiutos kursų svyravimo, kol tęsiasi PVM grąžinimo procesas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.