J. Razma: išduodama I. Babenką Rusijai Lietuva turėjo galimybę siekti mums reikalingų sprendimų

Už bankininko Igorio Babenkos išdavimą Rusijai Lietuva iš kaimynės galėjo reikalauti su Medininkų žudynėmis ar Viktoro Uspaskicho diplomu susijusios medžiagos, tvirtina Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys Jurgis Razma.

Konservatorius ketvirtadienį kreipėsi į laikinai einantį generalinio prokuroro pareigas Vytautą Barkauską, prašydamas paaiškinti, ar Generalinė prokuratūra, teikdama teismui prašymą išduoti stambių sumų iššvaistymu kaltinamą bankininką, išsiaiškino, ar byla nėra politinio pobūdžio.

Pasak parlamentaro, Rusijai I. Babenkos išdavimas yra pakankamai svarbus, todėl prokuratūra, anot jo, turėjo galimybę šią aplinkybę išnaudoti siekdama Rusijos teisėsaugos institucijose mūsų valstybei reikalingų sprendimų.

Parlamentaras V. Barkausko prašo atsakyti, ar prieš teikiant prašymą teismui dėl I. Babenkos išdavimo derėtasi su Rusijos atstovais dėl galimo Sausio 13-osios ir Medininkų žudynių bylose kaltinamų asmenų, esančių Rusijoje, išdavimo.

J. Razma taip pat teiraujasi, ar buvo derėtasi dėl leidimo tiesiogiai susipažinti su Plechanovo akademijos archyviniais dokumentais atliekant tyrimą dėl V. Uspaskicho diplomo.

Jei tokios derybos vyko, V. Barkausko prašoma apie tai detaliai informuoti, o joms nevykus prašoma paaiškinti, kodėl.

Vienu iš šešių kreipimesi išdėstytų klausimų J. Razma teiraujasi, ar nevykus deryboms tarp Lietuvos ir Rusijos V. Barkauskas nemano, kad gali būti apkaltintas prorusiška pozicija ir valstybės interesų gynybos stoka.

ELTA primena, kad Vilniaus apygardos teismas nusprendė išduoti su koncernu „Jukos” susijusio banko „Menatep SPb” filialo valdytoją I. Babenką Rusijai ir atmetė gynybos argumentą, kad bankininkas esąs politinio persekiojimo auka.

Kaip rašoma J. Razmos kreipimesi, jis laikinojo generalinio prokuroro taip pat paprašė informuoti, ar Lietuvos prokurorai galės tiesiogiai susipažinti su norimais Plechanovo akademijos archyviniais dokumentais vykdant ikiteisminį tyrimą, aiškinantis V. Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo tikrumą.
2005-09-08 17:08

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.